Kihasználatlan lehetőségek Románia turizmusában

ImageÉgig érő hegyek, fekete-tengeri partvonal, gyönyörű Duna-delta, igen gazdag növény- és állatvilág – nem csoda, hogy Románia bízik turizmusának fellendülésében az Európai Unióhoz való csatlakozás után. Jelenleg nem különösebben kedvelt célpontja az ország a nyugati turistáknak, de ennek elsődleges oka az ország nem túl jó hírneve, valamint a turisztikai szolgáltatások hiánya, illetve alacsony színvonala. A tervek szerint azonban hamarosan komoly változásokra lehet számítani.


A tendenciák mindenesetre már most okot adnak a bizakodásra: tavaly több mint hatmillió külföldi – közülük 1,37 millió magyar – kereste fel az országot, ami 20 százalékos növekedést jelent az ezt megelőző évhez képest, becslések szerint ráadásul a látogatók száma 2013-ra ennek több mint kétszeresére gyarapodhat. Ennek eléréséhez azonban komoly fejlesztésekre van szüksége a jelenleg az ország bevételeinek csupán négy százalékát adó turizmus területén. A folyamat már néhány éve elkezdődött.

Romániában jelenleg 5400 körül van a regisztrált szálláshelyek száma, ezeken összesen több mint 300 ezer embert tudnak elszállásolni, az arányok azonban erősen az ország tengerparti területei felé billennek (a vendéglátóhelyek 40 százaléka itt található). A szálláshelyek 80 százaléka egy- vagy kétcsillagos besorolású; bár a négy- és az ötcsillagos hotelek száma folyamatosan bővül, a magasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújtó férőhelyekből még így is nagyon kevés van.

Az ország bevételeinek szempontjából pedig kedvezőtlen, hogy az alacsony színvonalú szállásokat igénybe vevő turisták a pénzüket is visszafogottan költik. A 2005-ös adatok szerint az idelátogató külföldiek 845 millió eurót hagytak itt, az Idegenforgalmi és Utaztatási Világtanács előrejelzése szerint viszont a 2006–2012 közötti, évi 7,9 százalékos gyarapodásával Románia a negyedik legnagyobb turisztikai növekedést produkáló ország lehet. Ennek megfelelően az ágazatban dolgozók száma is nagymértékben gyarapodik: az előrejelzések szerint az idén már 150 ezren dolgozhatnak a turizmusban, számuk 2013-ra a 400 ezret is elérheti.

A román turisztikai szervek is tisztában vannak az ágazat hiányosságaival, ezért a közeli jövőben 6 millió eurót terveznek az országimázs építésére fordítani. A fejlesztéseket illetően számos konkrét elképzelés van. A tengerpart újbóli vonzóvá tétele mellett hatalmas lehetőséget látnak a hatóságok a gyógyfürdőturizmusban, a fejlesztések egy részét európai pénzekből is fedezhetnék. Az idelátogatók körében egyre népszerűbb lesz a vadregényes Duna-delta is, de a síközpontok kialakítására, fejlesztésére is jelentős összegeket szánnak. A természeti adottságokon túl a jövőben a kulturális értékeket is igyekeznek a turizmus szolgálatába állítani, az Európai Unió ilyen értékek felújításában és megőrzésében is segíthet.

nagyvarad.ro

Hírlevél



HTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Az emberré válás nagyon fontos része, hogy miután megtapasztaltuk a gyermeklét gondtalan, játékos korszakát, majd megtapasztaljuk az ifjúkor világot felfedező, lüktető erejét testünkben, lelkünkben, továbbhaladjunk, és elkötelezett kapcsolatban, a házasságban társunkkal felfedezzük egymás lelkét, testét, azt is, hogy milyen csodálatos édesanyának, édesapának lenni, megtapasztaljuk azt a gyöngéd szeretetet is, amit ember csak a gyermekétől kaphat meg. Ez az élet rendje. Majd eljön az az idő, mikor a gyermekeink gyermekeinek is tudunk örvendeni, és hálás szívvel tudunk nézni Isten legcsodálatosabb ajándékára, a megszületett életre.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2024. május 3. péntek, Tímea és Irma napja van. Holnap Mónika és Flórián napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Hihetetlen kinyilatkoztatás

Hihetetlen kinyilatkoztatás: Isten jobban szeret bennünket, mint a Szent Fiát.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube