Beszámoló 2006. januárjában

Házaink helyzete 2006 elején.


Elkezdődött az új év.

Isten kegyelméből hosszan látogattam mindegyik házunkat. Úgy érzem, hogy mindenütt Isten áldásával találkoztam. Élet van a Szent Ferenc Alapítvány házaiban, persze a kemény tél, a gyerekeknek az iskolapadhoz való visszarendelése munkatársaimnak próbát jelent. De az egészet szemlélve bátran leírhatom, hogy a dolgok minden házban sínen vannak. Minden házunkban meleg van, sikerül kifűteni az otthonainkat. Istennek hála, a mindennapi kenyér is kikerül, naponta meleg étel jut mindenkinek, és ez sok száz fős lakodalmat jelent. A gyerekeknek van szép meleg ruhája, és ez nem kis dolog, hisz képzeljünk el egy halomban több száz sapkát, vagy bakancsot. Kedves Testvérek!

Mindenek fölött – talán ami a legfontosabb – mindenütt ég felé száll, csilingel a gyermekzsivaj, a jókedvű kacagás. Őszintén mondhatom, hogy csak itt-ott vegyül a tiszta jókedvbe egy-egy megmosdatott lány éktelen sikongása, néhány nevelő dorgáló morgása. Hiába mondom, hogy a lányok igazából attól lesznek szépek, ha friss hóval a fiúk szeretettel megmosdatják, ők mégis sikoltoznak, ha a fiúk sejtjeikbe írt kötelezettségüket teljesítik.

A legnagyobb gondunk, hogy már megint egyetlen üres ágyunk sincs. Minden hely megtelt. Most a tél folyamán is minden házunk fogadott be gyermekeket. Szinte hihetetlen, hisz ősszel indult Szováta, Petrozsény, Kisiratos, Gyulafehérvár, de Nagyszalontán is, Torockón is új lakásokat adtunk át, és még sincs üres ágy. Sajnos ez van, dagályban a szegénység. De vegyük sorba a házainkat!

Csíkszereda (0366103451, 0722488640)

Dánél Sándor és kedves felesége, Magdika vezetik a 2005 december 21-én indult, Albert atya tiszteletére szentelt irodát. Albert atya, maga is hétgyermekes szegény, székely család legkisebb gyermeke, és mint ferences szerzetes, egész életét a székely nép kis és nagy családjának szolgálatára szentelte.

Célunk itt is, mint minden más központban, számba venni a családokat, különösképpen a veszélyeztetett gyermekeket. Segíteni őket ruhával, tanszerrel, mindazzal, amire szükségük van, így megelőzni azt, hogy a gyermekek az utcára kerüljenek. A bajokat, akár szakemberek bevonásával is, orvosolni, s ahol már ők nem tudnak segíteni, a gyermekeket mentőcsónakba irányítani. Munkájuk csak most indult, de régi, kis saját autójukban már nagyon sok kilométer összegyűlt. Nagyon kellene ide egy kisbusz!

Az elmúlt napokban voltam náluk, és sajnos már sok olyan helyre tudtak elvinni, ahol a szívem összeszorult. Három gyereket be is fogadtunk felkérésükre. Sajnos egy négygyerekes anya elment Olaszországba dolgozni, és most nem akar visszamenni. Az egyszerű fuvaros férj szépen próbált gondoskodni a gyerekekről, sajnos a 14 éves fiú már kirepült a családból. Az elsős, harmadikos és ötödikes gyermekeket úgy éreztük, muszáj befogadnunk. Nagyon sok családot tönkretesz a külföldi munkavállalás.

Árkos (0267373536)

Itt 2005 december 1-én vettük át az Irgalmasság Anyjáról elnevezett anyaotthont. Ez egy kisebb ház. Az elképzelés az, hogy Szent Ferenc Betegápoló Nővérei 5-6 gyermeket-váró anyát befogadnak, segítenek a magányos nőnek a szüléskor – természetesen a kórházban – utána az édesanya kisgyermekét egy évig nevelheti az otthonban. Ez idő alatt nemcsak meleg otthont, élelmet, ruhát kap, hanem szeretnénk felkészíteni a kismamát arra, hogy az életben meg tudja állni a helyét egyedül is. Már van három kismamánk babával, és egy várandós anyuka, aki a napokban fog szülni. Ez a várandós mama csak két osztályt végzett. Kérdeztem, hogy miért nem járt iskolába? Azt válaszolta, hogy másodikos volt, mikor az anyukája meghalt, és nem volt, aki őt iskolába küldje. Férjével házbérben laktak, de a költségeket nem tudták fizetni, így az utcára kerültek télvíz idején. Az apuka ott maradt az állomás várótermében, az anyát a nővérek egy tasak holmival befogadták. Döbbenetes! Azt, hogy kétezer évvel ezelőtt nem volt egy tisztességes hely Betlehemben, ahol a gyereket világra hozza egy édesanya, még valahogy megértem, de hogy 2006-ban is ilyen esetek legyenek Európában! Ez nagyon szomorú. Több kérelmező is van, kettőnek a nővérek igent mondtak, és így minden szoba foglalt, több hely nincs. Akartam írni egy felhívást a plébániáknak, hogy küldhetnek bajban lévő leányanyákat Árkosra, a nővérekhez, de tárgytalanná vált az írás, mert sajnos, hat héttel az indulás után, megtelt az anyaotthon.

Gyulafehérvár: (0744155609)

Itt Bőjte László, (csak névrokonom) és kedves felesége, Emese viszi a 2005 szeptemberében indult kis házunk gondját. Eleinte itt csak hat gyermek volt, a tél folyamán még ötöt befogadtak. A minap, amikor ott voltam, a teológia egyik fiatal tanára és az aznapi vizsgán frissen átesett diákjai voltak ott, égig ért a jókedv és a kacagás. Szerintem Fehérvár már csak ebből a szempontból is nagyon értékes, hisz a felnövekvő papság közvetlen kapcsolatba kerülhet a fészekből kihullott gyermekekkel, és ennek biztos, hogy sok gyümölcse lesz.

Kisiratos: (0740892028)

Polgári Andrea, a helybeli Máltai Szeretetszolgálat vezetőjével, Almási Olgával nagy-nagy szeretettel viselik gondját a 2005 szeptemberében indult házunknak és 11 lakójának. Ebben a házban van egy tolószékes kislányunk is. Hatodikos, annak ellenére, hogy a 17. életévét betöltötte. Úgy néz ki, hogy az idén két osztályt is el tud végezni, nagyon értelmes, okos lány, jókedvű, a lelke nem sérült! Ez a ház Olga néniéké, ingyen adták ide, de mi is vettünk egy nagyon szép házat itt, tavasszal szeretnénk elkezdeni a rendberakását, hogy az Arad környéki bajban lévő gyermekeknek otthont tudjunk adni. Az egyik házat a kislányoknak, a másikat a fiúknak szeretnénk berendezni.

Petrozsény: (0740294029)

Ács Éva szépen vezeti ezt a nagy házat, melyet Jézus Szíve tiszteletére szenteltünk 2005 szeptemberében. Hihetetlen tempóval fejlődik ez az otthonunk, folyamatosan hoznak új gyerekeket. Évával el is mentünk, és meglátogattunk a múlt héten egy 23 éves anyukát, akinek hét gyermeke van. Ott laknak a helybeli vasútállomás melletti váltókezelői szobácskában, közvetlen a vágányok mellett játszanak a gyerekek. Aztán Éva testvériesen elosztotta a hét gyereket, nekünk jutott öt, s neki megmaradt a két egészen kicsi. Így már 86 bentlakó gyermeke van az otthonunknak. Az épületünkben működik a magyar iskola is. A tavaly még csak hat gyermeket számláló magyar tagozatnak mára már 143 látogatója van. A jövő még biztatóbb, hisz 32 nagycsoportos készül a magyar óvodában – mely szintén a mi épületünkben van –, hogy iskolába induljon.

Istennek hála sikerült az épületet konszolidálni, aláfalaztuk, és így ősz óta a repedések, melyekkel az épületet mi átvettük, nem nőnek, nem aktívak. Így elkezdhettük a konyha, ebédlő, raktárok rendberakását, most már burkolnak. Nagyon remélem, hogy a húsvéti ünnepi ebéd már az új konyhában fog elkészülni, és az új ebédlőben fogják a gyermekek jó étvággyal elkölteni azt.

Szováta: (0744929579)

A Szent József tiszteletére 2005 szeptemberében szentelt házunknak is sok új lakója van. Az egyik székely falu polgármestere hozott négy gyereket. Két szomszéd néhány tojáson összeveszett, és az egyik levágta a másik kutyája lábát. A harag a másik eszét elvette, és ő meg két fejszecsapással a szomszédot, a mi gyerekeink apukáját terítette le. Félelmetes természetességgel mesélik a gyerekek a szemük előtt lezajlott tragédiát. Két másik kisebb fiú az édesapjuk öngyilkossága után került ugyancsak a napokban az otthonba. Így ott is 74 gyermeket gondozunk.

Sajnos az imént jelentette Marika, hogy megvan a téli sízés első áldozata, a kis Attilának eltörött a sípcsontja. Nagyon boldog lennék, ha a téli sportok több bajt nem hoznának.

Zsombolya: (0724790601)

Szent Mihály arkangyal védnöksége alatt Markó Piroska, testvérével, Cecíliával 11 fiúcskát és 8 kislányt nevel. Úgy tűnik, hogy csendes jókedvben fejlődnek a gyerekek. Ez a házunk 2004 szeptemberében indult, a gyerekeken látszik, hogy nagy részük már egy éve együtt van, sokat alakultak, szépültek.

Nagyszalonta: (0721117770)

Tarsoly Hilda a nyár folyamán szépen felújította a Szent Antal tiszteletére szentelt otthonunkat. Az angyal hozott neki egy nevelő házaspárt és néhány új gyereket. Így itt is 19 kisebb-nagyobb gyerek játszik, tanul nap mint nap. Hildának a gerince az orvos szerint szépen gyógyul, de sajnos ennek ellenére nagyon sokat fájlalja a hátát.

Torockó: (0258768195)

Tamás Márta nevelőnő 2004 szeptemberében indította be a házat. Az elmúlt évben sokat építkeztünk. Örömmel mondhatom, hogy az otthon téli körülmények között is bevált. Ez azt jelenti, hogy a csűr nem csak szép, hanem jó meleg is, alkalmas arra, hogy otthona legyen 21 gyermeknek. Befogadtunk egy négy gyerekes anyukát is, hát lehet, hogy az anyukával több baj van, mint a gyerekekkel. De amint tudjátok, mi mindig a családokat védjük, és a bajban lévő családot mindenestől próbáljuk segíteni, szeretni. Imádkozzatok, hogy ne törjön belé a bicskánk.

Kolozsvár: 0788164057

Ugyancsak 2004 novemberében indult a főiskolásaink, egyetemistáink otthona. Jelenleg 24-en laknak ebben a nem túl nagy házban. Az emeleten a lányok, a földszinten a fiúk. Egy jó órát voltam velük, de nem panaszkodtak sem egymásra, sem a sorsukra. Istennek hála, senki nem volt összekarmolva, kék-zöld foltok sem voltak senkin. Naponta főznek maguknak. Úgy tűnik, hogy működik a közösség. A két nagy hűtőjük eléggé tele volt mindenfélével. A legtöbben órák után itt-ott dolgoznak, takarítanak. Úgy látom, hogy megvannak. Most folyik a vizsgaidőszak, imádkozzatok értük is.

Egy dolog biztos, örvendek annak, hogy megvettük azt a házat. Nagyon felmentek a házbérek. A legszerényebb házbért is, ha beszorozzuk 24-el, kiderül, hogy 6-7 év alatt megtérül a vételár. Mivel betelt a ház, nagyon fontos, hogy elgondolkodjunk egy külön fiúkollégium felállításáról.

Szászváros (0740679937)

A Szent Erzsébet tiszteletére 1999 adventjében létesített otthonban 72 gyermeket próbálnak Menyhárt Ernőék szeretettel nevelni. Sajnos ebben a helységben csak I-IV osztályos magyar iskola van, és így itt csak kisiskolások, óvodások vannak. Amennyiben valaki babázni akar, ide bármikor jöhet, mert a sok kis aranyos gyerek nagyon igényli a szeretetet, a jóságot.

Déva: 0254214873

Mivel új házaink nyíltak 2005-ben, és Déváról sok gyereket elvittünk, úgy gondoltam, hogy egy kissé levegősebb évet fogunk megélni. Hát nem, minden ágy foglalt. Sok szép új gyereket fogadtunk be folyamatosan. Jelenleg 325 kisebb-nagyobb gyermek él itt. Nem mind angyalok, de ha azok lennének, akkor, ahogy a nevelőknek mondom, ők mind munkanélküliek lennének. Hogy mennyire így van, azt a kis Robika esete is mutatja, aki saját állítása szerint talált az úton egy petárdát, és megnézte, hogy hogyan robban fel. A kedves doktor úr a fenekéről levett egy darab bőrt, és a bal keze egyik ujjpercének a helyét azzal foldozta be. Sajnos még petárdázni is mi kell megtanítsuk a gyerekeket. Istennek hála ennyivel megúszta, de megígértem neki, hogy ha beforr a fenekén a seb, elviszem a nagymamájához, hogy porolják ki a nadrágját. Ez volt az első ilyen jellegű esemény a házban, nagyon szeretném remélni, hogy az utolsó is.

Napközi otthonok

A bentlakó otthonaink mellett sokat fejlődtek a napközi otthonaink is.

A Küküllő mellett Sebesi Ildikó (0743693988) szervezi a hálózatot. Itt már hét helységben összesen 197 gyermeket gondozunk nap mint nap. Sóváradon, Kibéden már a tavaly is folyt a munka, Makfalván, Szolokmán, Hármasfaluban, Véckén, és Szentdemeteren az idén indultak a napközik. Ebben a hálózatban összesen 10 nevelőnő végzi a munkát. Makfalván nagyobb roma közösség van, számukra indítottunk egy kezdő csoportot. Nagyon szeretnénk felzárkóztatni őket. A gyerekek legtöbb helyen meleg ételt kapnak, majd egy kis játék után felügyelet alatt megtanulják a leckéjüket. A nevelők figyelme kiterjed arra, is, hogy minden gyereknek legyen meleg ruhája, tanszere, mindaz, ami emberré válásukhoz kell. Szovátai házunk próbálja a szükséges dolgokat biztosítani. A napközi otthonokba veszélyeztetett gyerekeket fogadunk be, de sajnos már volt olyan gyerek, aki be kellett költözzön Szovátára, mert még ez a segítség sem volt elégséges.

Fontosnak látom jelezni, hogy ezt a rendszert jórészt egy adventista budapesti vállalkozó adományából tartjuk fent. Hiszem, hogy az is kedves az Isten előtt, hogy ebben a folyamatosan bővülő hálózatban két református lelkésznő is főállásban dolgozik. Adná az Isten, hogy mindenütt ilyen szeretetteljes együttműködés legyen gyermekeink javára! Végül is, csak egy jövőt építhetünk a gyermekeinknek!

A Nyárád menti hálózatot Szilágyi Réka szervezi, de sok más munkatársam példájára, ő is saját gyermekének készül életet adni, így a munkája úgy néz ki, hogy Pál Marikára fog mindinkább maradni. Az alapítványunknál lehet, szabad, sőt illik is egy kis fekete munkával saját babát maszekolni. Alapítványunk alelnöke, Nagy Katalin jó példával jár elöl, a napokban adott életet negyedik gyermekének, a 3,6 kg Nándikának, Isten éltesse, tartsa meg őket egészségben!

A Nyárád-mentén tavaly csak Vármezőben volt egy kis napközi otthonunk, most már itt két nagyszerű édesanya gondozza a gyerekeket egy bérelt lakásban. Itt főznek, tanulnak, élik szép életüket a csodaszép Gőrgényi-hegyek lábánál. Ugyancsak tavaly indult be a nyárádszeredai napközi is. Itt is két pedagógus a várostól ingyen kapott és általunk felújított épületben szépen foglalkozik a veszélyeztetett gyerekekkel. Itt is meleg étel, szeretet várja a kopogtatókat. Istennek hála, az idén sikerült Remetén, Köszvényesen, és Mikházán is beindítani a tevékenységet. Örömmel újságolták el a munkatársaim, hogy az egyházi, világi elöljárók mindenütt nagy szeretettel fogadták a segítségünket. Tudatában vagyunk annak, hogy munkánk akkor lesz eredményes, ha a helybeli pedagógusokkal, egyházi, világi személyekkel együtt tudjuk a gyerekek érdekeit szolgálni, mint kisebb testvérek. Ezekből a gyerekekből nem lehet kiparancsolni a jót, sokszor még kiszeretni is nagyon nehéz, de ennél szebb dolog nincs is a földön.

Szovátáról Illyésmező, Parajd irányába is elindult a napközi szervezés. Még nagyon sok helységből jelezték az igényt, kérték a segítségünket. Az lenne jó, ha sehol, egyetlen gyermek sem maradna ki az iskolából, hanem mindannyian megkapnák mindazt a szeretetet, törődést, ami szükséges ahhoz, hogy érett, felnőtt, nagykorú keresztényként boldog életük legyen már itt a földön.

Úgy gondolom, fontos megemlítenem, hogy e térségbeli napközi otthonainkban tevékenykedik két Iskolanővér is, Nagy Vera és kedves társa, Tzakó Gabriella (0743862517). Ők nagy szeretettel énekkart szerveztek, furulyázni tanítják a gyerekeket, és alázatos, szeretetteljes jóságukkal úgy érzem, óriási kaput nyitnak a gyermekeink előtt.

Napközi otthon működik tavalytól Fogarasban, Gyergyószárhegyen. Az idén a szatmári hajdani ferences kolostorban is két nevelővel elindult a gyermekek felkarolása.

Jelenleg, ha nem tévedek, így 17 helységben működik napközi otthonunk. Február 3-án kezdődik a gyerekek félévi vakációja. Én nagy szeretettel meghívom az összes napközis nevelőnőt Szovátára. Negyedikén délelőtt szeretnénk elzarándokolni Csíksomlyóra, ahol részt vennénk egy papszentelésen, majd onnan a gyergyószárhegyi napközi otthonunkat érintve (itt vacsoráznánk) a Bucsin tetőn visszamennénk Szovátára. Pál Marika meghívott, és így ott szállást kapunk. Vasárnap szeretnénk átbeszélni a gondjainkat, örömeinket, egymás tüzén megmelegedni, lángra lobbanni.

Úgy tapasztalom, hogy ezek a napközi otthonok szép eredményeket érhetnek el. Sok olyan gyerek van, akiknek a jegyeik 2-3 osztályzattal is javultak a napközi otthon beindulása után. Nagyon fontos lenne mindenütt a saját otthon, ahol jó lenne a meleg étel, tanulás, tanszer, ruhaosztás mellett egy fürdőszobát is beindítani, mosógéppel. Úgy gondolom, hogy az egyszerű emberek felemelésének ez járható útja. Egy olyan út, amelyik nem kerül nagyon sok pénzbe. Háromezer forintnyi gyerekenkénti támogatásból egy húsz fős csapatot egy nevelőnővel fenn tudunk tartani. Természetesen az lenne jó, ha minden helységben a helybeliek továbbra is magukénak éreznék a kezdeményezést, és élelemmel, tűzifával segítenék a kis otthonokat. Természetesen ezek a délutáni tevékenységek nem akarják az iskolák feladatát átvenni, hanem az ő munkájukat a szeretnénk még eredményesebbé tenni.

Fontos kérdés, hogy hol folyjon ez a tevékenység? Jelenleg van saját ház is, van bérelt épületünk is, de iskolában, katolikus, református hittanteremben is működnek napközi otthonaink. Természetesen az is elképzelhető, hogy ezek a részben üresen maradó vidéki iskolák a nevelés délelőtti és délutáni szárnyának is otthont adhatnának. Egy másik elmozdulási irány lehetne a helybeli hittantermek irányába. Úgy gondolom, hogy jelenleg egyetlen irányba sem tudunk döntést hozni, hisz ez az egész kezdeményezés nagyon fiatal, de hiszem, hogy nagyon gyorsan ki fog bomlani, mert nagy szükség van erre a tevékenységre.

Moldvai csángó-magyar testvéreink:

Istennek hála, folynak a tervezési munkálatok, a tél az engedélyek, a papírok intézésének az ideje. Alázattal írhatom le, hogy már van annyi pénz, hogy a munkákat elkezdhetjük. A bankban már több mind 60.000.000 Ft van. Én nagyon remélem, ha a konkrét építkezést elkezdjük, akkor sikerülni is fog azt tető alá hozni és beindítani. Szeretettel kérlek, hogy imádkozzatok a Béke Királynője Iskolaközpont megszületéséért.

Általános megjegyzések:

Isten kegyelméből le merem írni, hogy minden munkatársam törekszik munkáját szépen, jól végezni. A gyermekek jól érzik házainkban magukat, és kisebb-nagyobb mulasztásokat leszámítva, elmondhatjuk, hogy növekednek kedvességben és bölcsességben napról napra, Isten dicsőségére, és mindannyiunk örömére.

Igazából két nagyon fontos dologra szeretném a magam és mindannyiunk figyelmét felhívni.

1. Irgalmas szeretet. A világban az emberekből próbálják kikényszeríteni a teljesítményt, azt, amit jónak tartanak. A mi példaképünk a jó Isten, aki a pislákoló mécsbelet nem oltja el, és a megroppant nádat nem töri el. Szeretettel arra kérlek, hogy legyetek irgalmasak. A büntetés helyett a dicséret, a bátorítás, a buzdítás kell a mi pedagógiai eszközünk legyen. Egy földet ha megtrágyáztok, sokkal jobban fog teremni. Egy gyermek szívébe is értéket kell bevinni, hogy az kezdjen kibontakozni, növekedni. Mi azt, aki nem hajlik a szép szóra, más eszközökkel nem akarjuk nevelni, akkor inkább Jézus példájára, leporoljuk a cipőnkről a port, és tovább megyünk. Mi itt Déván Istennek hála egyetlen gyereket sem veszítettünk. Egy fiú ment el az édesanyjához. Az lenne jó, hogy egyetlen gyerek se vesszen el a mi kezünk között. Szeressétek ki a szentet a gyermekekből!!!

2. Csapatmunka. A házak vezetőinek a legfontosabb feladata, de a nevelőnőknek is a maguk családjában, hogy élő, szeretetteljes közösség legyen a házban. Nem te kell egyedül sokat dolgozz, hanem be kell tudnunk vonni egymást és a gyerekeinket is a feladatok végzésébe. Tudom, sokszor hamarabb megy elvégezni a munkát, mint elmagyarázni a másiknak a feladatot. Mégis azt kell mondjam, hogy mindegyik ház vezetőjének a legfontosabb feladata, hogy önmagát multiplikálja. Folyamatosan hoznak új gyerekeket. Csak akkor lesz Ács Éva eredményes, ha Petrozsényben még mellette lesz 10-15 Ács Éva. Az ő munkájának a legfontosabb része az, hogy az általa megtapasztalt értékeket továbbadja. Amennyiben Hilda, Piros, Márta s a többiek nem tudnak maguk mellé édesgetni más felnőtteket, akkor nem álmodozhatunk továbblépésekről. Merjünk bízni, hinni egymásban. Ahogy hisszük, hogy a gyermeket meg lehet tanítani írni-olvasni, úgy azt is hiszem, hogy a Jézus tanítása szerinti életet fel is lehet kínálni a munkatársainknak. Ha ők megtapasztalják, hogy ez az út már itt a földön boldoggá tud tenni minket, akkor először bátortalanul, de lassan mind nagyobb önbizalommal fognak járni ezen az úton.

Ezekkel a gondolatokkal áldalak meg, sok szeretettel, Csaba t.

Hírlevél



HTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„A házasság a legalapvetőbb, legfontosabb életadó közösség, az emberi szeretet bölcsője. Az őszinte szeretetet, a másik elfogadását, a hűséget, a bizalmat, a reményt, a kiengesztelődés és az újrakezdés nagy ajándékát a családban tapasztalja meg a felnövekvő ember, hogy ezeket az értékeket az életükben és az egyházban is tovább tudják majd vinni. Az ember a családban sajátítja el a kitartás képességét, ismeri meg a munka örömét, a testvéri szeretetet, a nagylelkű megbocsátást.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2024. április 29. hétfő, Péter napja van. Holnap Katalin és Kitti napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Tudatos döntés

Úgy tűnik, mintha Isten nem lenne mindenható.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube