Ne vigyük egymást kísértésbe!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_img_6924-k.jpgItt a nyár, itt a sok vendég. Az izgalmas programok forgatagába ki ide, ki oda teszi le a holmiját. Végtelenül kellemetlen amikor ez, az eltűnik. Most is ez történt az egyik házunkban.

 

 

 

Kedves Testvérek!
Itt a nyár, itt a sok vendég. Az izgalmas programok forgatagába ki ide, ki oda teszi le a holmiját. Végtelenül kellemetlen amikor ez, az eltűnik. Most is ez történt az egyik házunkban.
Mit tehetünk? Mindenek előtt mondjuk ki nyugodtan a vendégeinknek is, hogy a gyermekeink nem angyalok, ha azok lennének akkor nem nálunk laknának. Gyerekeink közül sokan olyan helyről jönnek, ahol a lopás nem bűn és nem is szégyen, és mi bármilyen komoly nevelési eredményeket értünk el, a vendégeink meg kell értsék, hogy nem szabad a holmijaikat szanaszét hagyják felügyelet nélkül. Bármennyire kellemetlen is, nekünk kell a vendégeket figyelmeztetnünk, hogy széthagyott dolgaikkal, záratlan autóval, nyitva maradt lakással óhatatlanul kísértésbe sodorhatnak fiatalokat, gyerekeket. Így, a megelőlegezett bizalmukkal nagyon kellemetlen helyzetet tudnak akaratlanul is előidézni. Szégyenkezés, gyanúsítgatás, harag, büntetés marad az ő jó szándékú látogatásuk után a házban, mely megronthatja a család légkörét.
Természetesen a gyermekeinket folyamatosan kell neveljük arra, hogy a mások holmijához ne nyúljanak, és ha valamire szükségük van akkor kérjék azt szépen el és ne szó nélkül elvegyék mert az rossz dolog, az bűn, minek mindig következményei lesznek! Bármennyire is tudjuk, újból vegyük elé a 1o parancsolatot és beszéljük át, újból tanuljuk meg azt kívülről. Példákkal nyugodtan próbáljuk meggyőzni a neveltjeinket, hogy mennyi rossz dolognak teszi ki magát az aki lop, csal. Lám-lám még a sok-sok munkával elért miniszterelnöki szék is inogni kezd azalatt, aki letért az egyenes útról.
Amennyiben megtörtént a lopás, akkor sajnos a nevelő át kell menjen nyomozó felügyelőbe és meg kell keresse a tettest és az elveszett dolgokat. Kis figyelemmel, bölcsességgel legtöbbször eredményt lehet elérni. Egy laptop eltűnt az egyik házban, a házat kirámoltuk és a keresett dolog ott volt a szekrény hátánál. A gyerekek a lopott dolgokat elszokták dugni.
A házkutatáson kívül eredményhez vezet az is ha figyelitek a gyerekeket. Azért lopnak, mert azt a dolgot használni akarják. Aki pénzt lop az költekezik. Kinek lett hirtelen sok pénze? Honnan van? Néhány kérdéssel nagyon könnyen meglehet fogni a hazugságok jegére tévedt gyermeket. Egyszer eltűnt egy összeg és én felmentem a gyanús családba és őszintén elmondtam, hogy bajban vagyok, nincs pénzem, és nincs is akitől kérjek. A jószívű gyerekek mindjárt szóltak, hogy az egyik fiú nagyobb összeget kapott az anyukájától, ő biztos, hogy ideadja. Kis türelmes beszélgetés után a fiú úgy belebolondult a hazugságba, hogy végül bevallotta a tettét.
A visszatérő szarkának csalétket is lehet kitenni. Déván még jó pár évvel ezelőtt, szőrén-szálán kezdett ez az  eltűnni a kolostorból. Jött a húsvét, én tudatosan elöl hagytam egy nagy üveg erős illatú kölnivizet, persze, hogy másnapra eltűnt. A legjobb szimatú kolléganőmmel hosszan jártuk a húsz lakást és nemsokára megvolt a jó szagú szarka.
Mi a teendő ha detektív munkád eredményes? Bűnt bűnnel nem lehet orvosolni! Ha a rendőr gyorshajtásért megbüntet, akkor nem kiabál velem, nem fenyegetőzik és nem is zsarolhat vele. A gyereket nem szabad megalázni, megverni, hanem el kell magyarázni, hogy kint a világban minek mi a következménye. Természetesen, hogy a tettét ne felejtse el, büntetést is lehet kitalálni, ami arányban kell legyen az eltulajdonított tárgy értékével. Lehet mosogatni, gyomot kiszedni, tornászni és még sok más hasznos dologgal foglalkozni egy gyermekvédelmi otthonban. Az államnál általában 1o lej egy napot jelentett, ha valaki 1ooo lej kárt okozott az három hónap börtönt kapott. A szennyest ki kell mindenképpen mosni mert ha nem, az elkezd bűzleni és más bajok gyökerévé válhat.
Nevelési munkátok szerves része a tisztességes, becsületes életre való nevelés. Szeretettel kérlek, hogy ne elvárjátok, hogy munkátok kész legyen magától, hanem szeretettel, alázattal ti magatok végezzétek el ezt a nagyon szép munkát, melynek végén hiszem, hogy a gyerek hálás szívvel lesz irántunk, még ha erre a hálára kell is  egy pár évet várnunk, biztosan meglesz.
Hiszem, hogy megvannak az eszközeink, hogy a gyermekeinket tiszta, szép, becsületes, eredményes életre neveljük, Isten is ezt akarja és segít bennünket ezen az úton.
Szeretettel,
Csaba t.