Terror Londonban: a Westminsternél végrehajtott támadás szinte példátlan

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_London-tamadas_terkep.jpgImádkozzunk az áldozatokért, kérjünk Istentől áldott békét!! 

Csaba t. 
 
Emberemlékezet óta nem támadtak terroristák London szívében, a Parlamentnél. Az 1979-es Airey Neave-gyilkosság óta most fordul elő először. Tragikus párhuzam: a hídon történt autós merénylet Lee Rigby 2013-as kivégzésére emlékeztet.
Késsel és autóval elkövetett merénylet történt Londonban, egy ember életét vesztette – szerdán 18:00-kor ennyi tudható biztosan a Westminster-hídnál történt támadás(ok)ról. A helyzet a rendelkezésre álló információk alapján hasonlít arra, ami 2013. május 23-án a brit főváros délkeleti részén történt. Lee Rigby 25 éves katona sétált az utcán, amikor két ismeretlen egy autóval szándékosan elütötte, majd késsel támadta meg, és megpróbálta lefejezni. A világszerte megdöbbenést keltő brutális bűncselekményt két nigériai származású brit muszlim fanatikus, a 29 éves Michael Adebolajo és a 22 éves Michael Adebowale követte el.
Szinte példátlan, hogy a mai napon London szívében, a Westminsternél hajtottak végre támadást. A 2005-ös, 56 halálos áldozatot követelő merénylet is a centrumban volt, de a Westminster-híd, a Parlament környéke szimbolikus.
A merénylet idején az alsóház épp ülésezett, munkáját azonnal felfüggesztették, a képviselőket és a parlamentben levő újságírókat a rendőrség utasította, hogy maradjanak az épületben, amelyet lezárt. Később megkezdték az épület kiürítését – ilyen rendkívüli intézkedésre nagyon rég nem került sor. 1979-ben az Ír Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (INLA) jutott legközelebb a Westminsterhez: a ház parkolójában máig nem tisztázott módon felrobbantották Airey Neave-nek, az akkori konzervatív árnyékkormány Észak-Írországért felelős tagjának autóját.
Frissítés 18:40-kor: A BBC értesülése szerint meghalt az a rendőr, akire a szerdai londoni merénylet elkövetője a brit parlament mellett rátámadt.
www.valasz.hu