Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökségének állásfoglalása

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_17gyereknyelv.jpgEgy ránk kényszerített idegen nyelv emberé válásunkat, kibontakozásunkat megnyomorítja, eltorzítja, ezért ezekben a napokban sokat kellene imádkoznunk a Kárpátaljai magyar közösségért!  2017. szeptember 25-én Petro Porosenko elnök aláírta a parlament által elfogadott oktatási törvényt, amely a szeptember 28-i kihirdetést követően érvénybe lép alapvető emberi jogaikat sérti, hisz minden ember szellemi, lelki fejlődése leginkább anyanyelvén valósulhat meg! 

Imádságos szeretettel, 

Csaba t. 
2017. szeptember 25-én Petro Porosenko elnök aláírta a parlament által elfogadott oktatási törvényt, amely a szeptember 28-i kihirdetést követően érvénybe lép. Sokan abban bizakodtak, hogy a különböző beadványok, illetve a nemzetközi közvélemény nyomására az elnök megvétózza a törvényt vagy átdolgozásra visszaküldi a törvényhozásnak, esetleg előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól – azonban az ukrajnai nemzeti kisebbségek, illetve a szomszédos országok kormányai részéről elhangzott kritikák rendre süket fülekre találtak. Az oktatásról szóló törvény elfogadásával megszületett az a jogi keret, amely teljes egészében átszabályozza a jelenlegi rendszert.
Le kell szögeznünk, s mindenkiben tudatosítanunk kell azt a tényt, hogy az oktatási törvény 7. cikkelyének tartalma – ami gyakorlatilag az anyanyelvi oktatás jogának megvonását, sárba tiprását jelenti – nem egy hirtelen felindulásból elkövetett „mellényúlás”, hanem egy több éve tartó, az utóbbi években különösen felgyorsult általános ukránosítási koncepció és folyamat része, illetve azt, hogy a magyarság érintettsége az ügyben nem járulékos veszteség. Sajnos ezt támasztják alá az elmúlt évek provokációi, amelyek elkövetőit senki nem vonta felelősségre, illetve azok a sajtóanyagok, amelyek bennünket megbízhatatlan, illojális, az ukrán nyelvet elutasító, azt elsajátítani nem kívánó népcsoportként mutatnak be.
Bár a törvényalkotók a nemzeti érdekekre hivatkozva figyelmen kívül hagyták mind az Alkotmány passzusait, mind pedig az ide vonatkozó nemzetközi kötelezettségvállalásokat, nekünk, ukrajnai magyaroknak továbbra is jogkövető magatartást kell követnünk. A magyar közösség érdekeiben eljárva, alkotmányos és emberi jogaink védelmében minden rendelkezésre álló fórumon hallatni kell hangunkat, hivatalos alkotmányossági panasszal kell élnünk előbb az ukrajnai, majd pedig a nemzeközi fórumok felé. Javasoljuk, hogy a kárpátaljai politikai, szakmai szervezetek hivatalos megkereséssel forduljanak a Legfelsőbb Tanács emberjogi biztosához, indítsanak bírósági keresetet a törvény alkotmányellenes cikkelyeinek érvénytelenítése érdekében, illetve kezdeményezzék, hogy a parlamenti képviselők hasonló alkotmányos panasszal forduljanak az Alkotmánybírósághoz.
Elvárjuk és természetesen támogatjuk Magyarország és a szomszédos országok kormányainak a kisebbségi jogok, ezen belül az anyanyelven való oktatáshoz való jog helyreállatása érdekében indított küzdelmét.
Fontosnak tartjuk, hogy a kárpátaljai magyarság egységének megbontására irányuló törekvéseket még csírájában elfojtsuk, a jövőre való tekintettel elengedhetetlen egy kárpátaljai magyar általános stratégia kidolgozása, elfogadása és megvalósítása. Első lépésként a politikai érdekvédelmi szervezetek és a történelmi egyházak vezetőinek részvételével jöjjön létre egy olyan koordinációs testületet, amely a magyar kormányzattal és az országgyűlés politikai pártjaival egyeztetve konkrét stratégiát és taktikát dolgoz ki a kárpátaljai magyarság jövőjéről. Minden politikai, oktatási, gazdasági, kulturális lépést ezzel a testülettel egyeztetve fogadjanak el és valósítsanak meg. Konkrét feladatokat tűzzünk ki az oktatási rendszer megőrzésére, keressük azokat az alternatívakat, amelyeknek az adott körülmények között van létjogosultsága. A kárpátaljai magyar oktatási teret egységes egésznek tekinsük, ennek megfelelően cselekedjünk. Vizsgáljuk meg a kárpátaljai magyar érdekérvényesítés jelenlegi lehetőségeit, ezzel kapcsolatban távlati cselekvési tervet dolgozzunk ki, majd megfelelő társadalmi konzultációt követően fogadjuk el azt, megnevezve annak megvalósításának konkrét szakaszait, végrehajtóit.
Korábbi tapasztalataink alapján a közeljövőben mind a magyar közösség egésze, mind annak konkrét képviselői számíthatnak nyomásgyakorlásra, megfélemlítésre, esetleg retorziókra, éppen ezért fontos, hogy az elkövetkező időszakban mindannyian jogkövető álláspontot képviseljünk, s ne üljünk fel semmiféle provokációknak. Legyünk higgadtak, tegyük félre a korábbi megosztó gondolatokat, s egy túlélésre berendezkedő közösségként figyeljünk egymásra!
Beregszász, 2017. szeptember 28.
Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöksége