Gyógyítsátok a megosztottság sebeit!

b_300_300_16777215_00_images_stories_papamiamipusp.jpgNovember 29-én Ferenc pápa napi programja zárásaként találkozott a mianmari katolikus püspöki konferencia huszonkét tagjával a ranguni érsekségen. Beszédében három témát járt körül: a társadalmi sebek gyógyítása, a lelkipásztori kísérés és a prófétai küldetés.

Krisztus megváltó kegyelmének hirdetése Mianmarban elsősorban a társadalmi megosztottság okozta sebek gyógyítását jelenti, a nemzeti egység építése érdekében – mondta Ferenc pápa. – Az evangélium hirdetése ugyanakkor nemcsak a vigasztalás és megerősítés feladatát foglalja magában, hanem az egység, a karitász és a gyógyítás szolgálatát is a nemzet életében. Az egység a sokféleségből születik, és értékeli a különbözőséget a személyek között. A gyógyító szolgálatot a megbocsátás és a kiengesztelő szeretet példájával végezzétek! – kérte a pápa a mianmari püspököktől.
A helyi katolikus közösség büszke lehet tanúságtételére az Isten és felebarát iránti szeretetről, mely az irgalmas szamaritánus lelkületével cselekszik, és nem tesz különbséget a rászorulók között vallási vagy etnikai szempontból. E gyógyító küldetés kiemelt helye az ökumenikus és a vallásközi párbeszéd és együttműködés.
A lelkipásztori kísérés folyamatában a pápa rendszeres plébániai látogatásokra biztatta a püspököket, hogy mint jó pásztorok ismerjék a rájuk bízottak „bárányszagát”. Ez a kilépő Egyház, mely elviszi Krisztus világosságát a perifériákra. Ébresszék fel a világi hívekben az első hithirdetők apostoli lelkesedését, és bölcsen építsék be az evangélium üzenetét a helyi kultúrába. Különleges feladat az ifjúság kísérése, az egészséges erkölcsi alapelvek átadása. Nagy áldás a mianmari egyház számára a számos szeminarista és szerzetesjelölt készülete.
Az Egyház prófétai küldetése a helyi egyházban az oktatás-nevelés, a szeretetszolgálat, az emberi jogok védelme és a demokratikus alapelvek támogatása révén valósul meg – mutatott rá a Szentatya. Az Egyház töltsön be továbbra is építő szerepet a társadalomban, hallassa a hangját a nemzeti érdekek ügyeiben, főként a minden személyt megillető emberi méltóság és jogok védelmében. Fordítson figyelmet a teremtett világ megóvására, ami elválaszthatatlan az egészséges emberi és társadalmi ökológiától.
Ferenc pápa az érsekségen a püspökökkel való találkozás után megáldotta tizenhat építendő templom alapkövét, majd röviden köszöntött háromszáz szeminaristát, valamint a mianmari jezsuiták harmincfős csoportját.
Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: News.va
Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Az emberek nem egyszer használatos zsebkendők, ha összekenődnek, akkor kukába dobjuk őket, az lenne jó, ha kimosnánk, kikeményítenénk, kivasalnánk a bűnbánatban, a bűnbocsánatban, hogy össze tudják magukat szedni. Jézus Krisztus hányszor lehajolt egy-egy emberhez, hogy felemelje.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2018. május 28. hétfő, Emil és Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Új gyerek

Amikor új gyerek kerül be hozzánk, a legtöbb tele van félelemmel, szorongással, ezért félrehúzódik; de ha szerető jósággal vesszük körül, otthonra talál a mi nagycsaládunkban, és bármilyen sokan vagyunk is, megtalálja a maga kis helyét.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube