Gyógyítsátok a megosztottság sebeit!

b_300_300_16777215_00_images_stories_papamiamipusp.jpgNovember 29-én Ferenc pápa napi programja zárásaként találkozott a mianmari katolikus püspöki konferencia huszonkét tagjával a ranguni érsekségen. Beszédében három témát járt körül: a társadalmi sebek gyógyítása, a lelkipásztori kísérés és a prófétai küldetés.

Krisztus megváltó kegyelmének hirdetése Mianmarban elsősorban a társadalmi megosztottság okozta sebek gyógyítását jelenti, a nemzeti egység építése érdekében – mondta Ferenc pápa. – Az evangélium hirdetése ugyanakkor nemcsak a vigasztalás és megerősítés feladatát foglalja magában, hanem az egység, a karitász és a gyógyítás szolgálatát is a nemzet életében. Az egység a sokféleségből születik, és értékeli a különbözőséget a személyek között. A gyógyító szolgálatot a megbocsátás és a kiengesztelő szeretet példájával végezzétek! – kérte a pápa a mianmari püspököktől.
A helyi katolikus közösség büszke lehet tanúságtételére az Isten és felebarát iránti szeretetről, mely az irgalmas szamaritánus lelkületével cselekszik, és nem tesz különbséget a rászorulók között vallási vagy etnikai szempontból. E gyógyító küldetés kiemelt helye az ökumenikus és a vallásközi párbeszéd és együttműködés.
A lelkipásztori kísérés folyamatában a pápa rendszeres plébániai látogatásokra biztatta a püspököket, hogy mint jó pásztorok ismerjék a rájuk bízottak „bárányszagát”. Ez a kilépő Egyház, mely elviszi Krisztus világosságát a perifériákra. Ébresszék fel a világi hívekben az első hithirdetők apostoli lelkesedését, és bölcsen építsék be az evangélium üzenetét a helyi kultúrába. Különleges feladat az ifjúság kísérése, az egészséges erkölcsi alapelvek átadása. Nagy áldás a mianmari egyház számára a számos szeminarista és szerzetesjelölt készülete.
Az Egyház prófétai küldetése a helyi egyházban az oktatás-nevelés, a szeretetszolgálat, az emberi jogok védelme és a demokratikus alapelvek támogatása révén valósul meg – mutatott rá a Szentatya. Az Egyház töltsön be továbbra is építő szerepet a társadalomban, hallassa a hangját a nemzeti érdekek ügyeiben, főként a minden személyt megillető emberi méltóság és jogok védelmében. Fordítson figyelmet a teremtett világ megóvására, ami elválaszthatatlan az egészséges emberi és társadalmi ökológiától.
Ferenc pápa az érsekségen a püspökökkel való találkozás után megáldotta tizenhat építendő templom alapkövét, majd röviden köszöntött háromszáz szeminaristát, valamint a mianmari jezsuiták harmincfős csoportját.
Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: News.va
Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

A nap olyan, mint a szekér agya, a sugarak a küllők, s mi ezeken elindulunk a központba, a fény felé. Az az én feladatom, hogy minél lelkiismeretesebben haladjak a magam küllőjén, a magam napsugarán. Ha mindenki ezt teszi, akkor a fény forrásánál, a szekérkerék közepénél biztosan összefutnak az útjaink. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2017. december 12. kedd, Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Egy Isten van

Jézus megdicsőült testén a sebhelyek is ott voltak, nem kozmetikázták át. „Isten ugyanis feltámasztotta az Urat, és hatalmával minket is feltámaszt.” [1Kor 6,14] Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube