Gyógyítsátok a megosztottság sebeit!

b_300_300_16777215_00_images_stories_papamiamipusp.jpgNovember 29-én Ferenc pápa napi programja zárásaként találkozott a mianmari katolikus püspöki konferencia huszonkét tagjával a ranguni érsekségen. Beszédében három témát járt körül: a társadalmi sebek gyógyítása, a lelkipásztori kísérés és a prófétai küldetés.

Krisztus megváltó kegyelmének hirdetése Mianmarban elsősorban a társadalmi megosztottság okozta sebek gyógyítását jelenti, a nemzeti egység építése érdekében – mondta Ferenc pápa. – Az evangélium hirdetése ugyanakkor nemcsak a vigasztalás és megerősítés feladatát foglalja magában, hanem az egység, a karitász és a gyógyítás szolgálatát is a nemzet életében. Az egység a sokféleségből születik, és értékeli a különbözőséget a személyek között. A gyógyító szolgálatot a megbocsátás és a kiengesztelő szeretet példájával végezzétek! – kérte a pápa a mianmari püspököktől.
A helyi katolikus közösség büszke lehet tanúságtételére az Isten és felebarát iránti szeretetről, mely az irgalmas szamaritánus lelkületével cselekszik, és nem tesz különbséget a rászorulók között vallási vagy etnikai szempontból. E gyógyító küldetés kiemelt helye az ökumenikus és a vallásközi párbeszéd és együttműködés.
A lelkipásztori kísérés folyamatában a pápa rendszeres plébániai látogatásokra biztatta a püspököket, hogy mint jó pásztorok ismerjék a rájuk bízottak „bárányszagát”. Ez a kilépő Egyház, mely elviszi Krisztus világosságát a perifériákra. Ébresszék fel a világi hívekben az első hithirdetők apostoli lelkesedését, és bölcsen építsék be az evangélium üzenetét a helyi kultúrába. Különleges feladat az ifjúság kísérése, az egészséges erkölcsi alapelvek átadása. Nagy áldás a mianmari egyház számára a számos szeminarista és szerzetesjelölt készülete.
Az Egyház prófétai küldetése a helyi egyházban az oktatás-nevelés, a szeretetszolgálat, az emberi jogok védelme és a demokratikus alapelvek támogatása révén valósul meg – mutatott rá a Szentatya. Az Egyház töltsön be továbbra is építő szerepet a társadalomban, hallassa a hangját a nemzeti érdekek ügyeiben, főként a minden személyt megillető emberi méltóság és jogok védelmében. Fordítson figyelmet a teremtett világ megóvására, ami elválaszthatatlan az egészséges emberi és társadalmi ökológiától.
Ferenc pápa az érsekségen a püspökökkel való találkozás után megáldotta tizenhat építendő templom alapkövét, majd röviden köszöntött háromszáz szeminaristát, valamint a mianmari jezsuiták harmincfős csoportját.
Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: News.va
Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„…ha két autó ütközik, akkor mindkettő sérül, az is, amelyik szabályosan haladt. Ha igazam van, ha nem, jobb elkerülni az erőszakot, a durva konfliktushelyzetet. Szeretettel, jósággal sok-sok koccanást, balesetet el lehetne kerülni.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2018. február 17. szombat, Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Isten nem bóvlit akar eladni nekünk 3/3

A legnagyobb feladatunk nem az, hogy legyőzzük a rosszat, hanem hogy felszabadítsuk egymást a szeretetre. A mai politikusok is sokkal többet érnének el, ha sok-sok jót tennének, például létrehoznának a saját pénzükből egy jó célt szolgáló intézményt.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube