Érdemes odafigyelni a Szentatya üzenetére

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_szenegeto-istvan-plebanos.jpgUrunk Jézus Krisztus lehajló szeretetéhez és szolgáló lelkületéhez áll közel Ferenc pápa, aki le tud hajolni az egyszerű emberekhez, és mindenkihez megpróbál szólni – így jellemezte a római katolikus egyházfőt Szénégető István Barnabás, a marosvásárhelyi Szent Család-templom plébánosa, akivel a közelgő csíksomlyói pápai szentmise kapcsán beszélgettünk. Szénégető István Barnabás plébános természetes eseménynek tartja a látogatást

Amióta januárban felröppent a hír, hogy Ferenc pápa Erdélybe is ellátogat, sokan nagyszerűnek és főként történelmi jelentőségűnek értékelték az eseményt, amelynek egyházpolitikai vonatkozásai is vannak. Szénégető István Barnabás, a marosvásárhelyi Szent Család-templom plébánosa egyszerűnek és természetes eseménynek tartja ezt a látogatást, szerinte úgy, ahogyan egy édesanya szeretne minél több időt tölteni a gyermekével, természetes, hogy egy pap, egy püspök és akár a pápa is szeretne minél többször és minél több részegyházzal találkozni.
Az egész világot megszólítja „Úgy gondolom, Ferenc pápa egy igazi jó pásztor, akinek gondolkodásmódja nagyon közelít Urunk Jézus Krisztus lelkiségéhez, mentalitásához, aki le tud hajolni az egyszerű emberekhez, mindenkihez megpróbál szólni” – jellemezte a római katolikus egyházfőt a plébános. Hozzátette, vannak, akik  másképp vélekednek róla, de számára ő egy igazi jó pásztor, ami megnyilvánul abban, ahogyan az emberekhez közelít, ahogyan megszólítja nemcsak a római katolikusokat és nemcsak egy kis szűk kört, hanem tényleg az egész világot.
Ezért nem köszön úgy, hogy Dicsértessék az Úrjézus Krisztus!, hanem úgy, hogy Jó reggelt!, Jó napot!, Jó estét!, mert ezzel a természetes jókívánsággal is minden embert igyekszik megáldani. Ezzel is világosan jelzi, hogy mindenkihez szeretne szólni – fogalmazott Szénégető István. Nagyon egyszerűen beszél A plébános Ferenc pápáról azt is megjegyezte, hogy az egyházfő nem teológiai magaslatokban, érthetetlen fogalmakkal beszél, hanem nagyon egyszerűen fogalmaz. „Tanulmányok is készültek már Ferenc pápa teológiájáról, és ha van ilyen, akkor talán úgy lehetne jellemezni, hogy egy földi életből kiinduló, lentről felemelkedő teológia” – jegyezte meg.
Hozzáfűzte, Ferenc pápa elsősorban nem teológus, hanem pasztorációból, gyakorlatból érkező pápa. Fáradhatatlanul utazik Immár hatodik éve, hogy fáradhatatlanul utazik híveihez a 82 esztendős Ferenc pápa, romániai látogatása 30. apostoli útja lesz. Ez munkája része, számos országban keresztényekkel és nem keresztényekkel beszélget, találkozik, és most, június elsején Erdélybe, Székelyföldre érkezik. Lelkipásztorként arra buzdítok mindenkit, hogy erre a találkozásra a csíksomlyói nyeregben jöjjön el, és figyeljünk oda arra, amit mondani fog nekünk, hiszen Isten nevében jön hozzánk – biztatott a plébános. Hozzátette, amit mondani fog, azt ne egy egyszerű beszédnek könyveljük el, hanem olyan üzenetnek, ami Isten üzenete napjainkra.
„Kiindulópont lehet az esemény mottója, amely így hangzik: Haladjunk együtt az úton! Én szeretném a szívemet kitárni és ezt az üzenetet a közösségemmel együtt az elkövetkező hónapokban valóra váltani!” – mondta zárszóként a lelkipásztor.
 Fotó: Youtube
www.szekelyhon.ro