Istennek szüksége van rád!!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_DiakonusokHU.jpg„Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az aratás urát, küldjön munkásokat az aratáshoz.” 

Mt 9,37

 

Te is lehetsz Jézus Krisztus állandó diakónusa!!  
Istennek szüksége van rád!!
Bemutatjuk az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye új állandó diakónusait
A Szent István-bazilikában június 17-én délelőtt a szentmise keretében megtartott pap- és diakónusszentelés alkalmával Erdő Péter bíboros, prímás Faragó András diakónust pappá, Alpek Gergely, Piukovics Dániel, Riesz Benedek, Schmotzer Kristóf akolitust diakónussá, valamint Bertalan Árpád, Győző Tamás, Kocsis Vilmos Zoltán, Kuti Imre és Lazányi Ferenc akolitust állandó diakónussá szentelte.
Az újonnan szenteltek a máriabesnyői Diakónusképző Intézet kétéves képzését végezték el, melyet nyolc évvel ezelőtt indított el az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és a Váci Egyházmegye. A tanárok és oktatók döntő többségét e két egyházmegye bocsátja a képző rendelkezésére. A diakónusképző nyitott más egyházmegyés jelöltek fogadására is. A képzés helyszíne a Máriabesnyőn található Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Ház.
Jelenleg Magyarországon 11 egyházmegyében 171 állandó diakónus teljesít szolgálatot. Közülük 41 fő a Diakónusképző Intézetben készült fel a szentelésre.
Bertalan Árpád
Segesváron született, jelenleg Budapesten él gyógypedagógus-tanító feleségével és három gyermekükkel. Pünkösdkor volt a huszadik házassági évfordulójuk, a Városmajori Jézus Szíve Plébánián szolgálnak.
Árpád és felesége úgy gondolják, házasságuk erőforrása a kánai csoda átéléséből fakad: ha elfogy a bor, Isten ideje következik.
Árpád szerint a megtapasztalt szeretetre csak szeretet lehet a válasz. A diakónusi hivatása is ebből a szeretetválaszból fakad, és ebből is táplálkozik.
Ferenc pápával és Kis Szent Terézzel együtt vallja, hogy az „Egyháznak szeretettől izzó szíve van”. Diakónusként ezt szeretné megélni, miközben másokhoz viszi Isten közelségét alázatban és örvendezéssel.
Győző Tamás
Esztergomban született hívő családban. A ferences gimnáziumban érettségizett, majd a pilismaróti, dömösi plébánia hitoktatója lett. A hitoktatás mellett egyre jobban megismerte a plébániai közösségek életét, azokban egyre tevékenyebben részt vett.
Jelenleg Esztergomban dolgozik hittan-magyar szakos tanárként. Felesége szintén tanár, huszonkét éve házasok, négy fiukkal Dömösön élnek.
Diakónusi hivatása fokozatosan érett meg benne, korábbi plébánosai is többször hívták erre a feladatra.
Diakónusként a hitoktatás folytatása mellett plébániája életét kívánja segíteni a rábízott feladatok teljesítésével, hogy ahogyan korábbi plébánosa fogalmazott: hídként legyen jelen a hívek, a fiatalok között.
Kocsis Vilmos Zoltán
A Budapest-Újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit-plébániatemplomban keresztelték, a beavató szentségekben is itt részesült, majd itt kötött házasságot 36 éve feleségével, Mariannával. Négy felnőtt gyermekük van.
Vilmos jelenleg is a Szent Margit-templom plébániaközösségét szolgálja felnőttek szentségi felkészítőjeként, katekumenként, hittanos közösségek vezetőjeként és szervezőjeként.
Diakónusi elhívatását a plébánia közössége és plébánosai közvetítették és erősítették meg benne.
Ministrálni még Bölcsvölgyi Zoltán atya hívta, aki hittanóráin a tevékeny önképzésre is sarkallta. Később Várnai Péter atya hívta lelkipásztori kisegítőnek, áldoztatónak. Jelenlegi feladatait Monostori László atya adta, biztatva arra, hogy hallja meg a hívást a szentségi elköteleződésre az Egyház szolgálatában.
Diakónusként, felszentelt szolgaként a plébániai papjainak segítőjeként a kateketikát, jegyesoktatást és közösségszervezést tartja legfőbb feladatának.
Kuti Imre
Imre Budapesten született, Nagykovácsiban él tanítónő feleségével, három nagykorú fiával és kiskorú lányával. A Nagykovácsi Nagyboldogasszony Plébánián és a Nagykovácsi Helyi Regnum Marianum közösség munkájában vesz aktívan részt.
Másik nagy elkötelezettsége, ahonnan hitének elevenségét nyeri, és ahová mindennapi munkája is köti – a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány: a pasaréti ferences kolostor szakácsaként ő gondoskodik a testvérek mindennapi betevőjéről, immár 30 éve.
Nagykovácsi közösségében Isten jele kíván lenni, mert nem elavult életvitel Jézus tanítását követve élni.
Isten eleven és átható szeretetét kívánja közvetíteni szolgálatával a fiataloknak, házasoknak, időseknek egyaránt.
Lazányi Ferenc
1974-ben Kispesten született, azóta ott élnek feleségével és két gyermekükkel. Májusban ünnepelték a huszonharmadik házassági évfordulójukat. Teológiai tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végezte. Gyermekkora óta a Wekerletelepi Szent József Plébánia közösségének a tagja, diszpozíciója is ide szól. A Pest Vármegyei Kormányhivatalban dolgozik mint a főispán közvetlen munkatársa.
Diakónusi szolgálatának jelmondata: „Amikor ezeket tettétek akár csak eggyel is a legkisebb testvéreim közül, velem tettétek.”
Hivatása, hogy Jézus örömhírét, szeretetét önzetlenül közvetítse minden embernek.
Fotó: Merényi Zita
Magyar Kurír