Madonna a Gyermekkel

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_MadonnaGyermekkel.jpgGentile Bellini, a velencei iskola olasz festője 1429 körül született. Származása Velence vezető festőcsaládjához vezethető vissza. Testvérével, Giovanni Bellinivel együtt a művészi pályát választották. Kezdetben nagyobb elismerésnek örvendett, mint öccse, a későbbiekben a fiatalabb Bellini vált sikeressé. 1474-től a velencei dózsék hivatalos portréfestőjeként tevékenykedett, emellett számos sokalakos kompozíciót alkotott meg, különösen a velencei Scuole Grandi, a velencei patriciusban nagyon fontos gazdag testvéri közösségek számára.

1479-ben a velencei kormány Konstantinápolyba küldte, ahol II. Mehmed oszmán szultán közvetlen szolgálatába állt. Ezt követően számos témáját keleti színtérrel gazdagította, és a nyugati festészet orientalista hagyományának egyik alapítójává vált. A szultánról készült portréját festményeken és nyomatokon is lemásolták, és így Európa-szerte ismertté vált. A következőkben egy olyan művét szeretnénk bemutatni, amelyen Máriát mint uralkodó Istenanyát Gyermekével együtt jeleníti meg.
Ez egyike annak a két fennmaradt képnek, amit Gentile Bellini a Szűzről és Gyermekéről festett. Nagy mérete arra utal, hogy valószínűleg egy nagy poliptichon (többpanelű oltárkép) központi táblája lehetett. Kapcsolatba hozták azzal a látszólag elveszett oltárképpel, amelyről tudjuk, hogy Gentile a velencei Scuola dei Merciai (a kereskedők közössége) számára készített.
Gentile Madonna a Gyermekkel című festményének stílusát a velencei, és ezen belül is a kereskedőréteg mecénásainak ízléséhez igazította, akik közül sokan valószínűleg részt vettek a város virágzó luxustextíliáinak kereskedelmében, mint amilyent a Szűz itt visel. A márványlépcsőket keleti szőnyeg borítja, amely a muszlimok által használt imamatracra emlékeztet. Az ehhez hasonló szőnyegek a 15. század közepéről származnak, és Olaszországban egzotikus luxuscikkekként népszerűek voltak. Érdekessége, hogy a festményen megjelenített szőnyeg valóban létezik, és 1483-ban Mantova hercegének birtokát képezte. Bár a Szűzanya öltözete nagyon gazdag és trónon ül, mégis Fiát helyezi előtérbe, rá mutat. Meztelensége arra a végtelenül nagy önkiüresítésre és szegénységre utal, amelyet értünk vállalva emberré lett.
Portik Noémi, M. Klarissza nővér
www.romkat.ro