Ökumenikus Nagytalálkozó Szegeden

ImageMinden népnek, nemzetnek és nemzeti közösségnek elidegeníthetetlen joga saját anyanyelvének használata saját hazájában és szülőföldjén.

 

 

 

 

Az „egység a sokféleségben” és a „sokféleség az egységben” elvén alapuló egyesült Európában a nyelvi egyenjogúság és a szabad nyelvhasználat alapvető értékek, melyek – egyebek mellett – az Európai Nyelvi Chartában, valamint az Európai Bizottság soknyelvűségért felelős biztosi hivatalában öltenek testet.

Ugyanide kapcsolódik a teljes körű anyanyelvű oktatáshoz fűződő alapvető emberi és kisebbségi jog, mely Európa nem egy országában csorbulást szenved.
A nyelvi jogok sérelme különösképpen elfogadhatatlan, hogyha az Európai Unió egyes országaiban kerül sor reá. Ezen országok egyike Szlovákia, mely 2009. szeptember 1-jei hatállyal a kisebbségek, kiváltképpen pedig az ország lakosságának 10%-át kitevő, őshonos magyarság anyanyelvét sújtó államnyelvtörvényt készül bevezetni.
Egyházaink lelkiismereti és hitbeli kötelességüknek tartják, hogy kiálljanak híveik jogainak és emberi méltóságának védelmében, határozottan visszautasítva bármely, az emberi és kisebbségi jogokat sértő diszkriminációt. A 2009. augusztus 30-án, vasárnap 17.30 órakor a Szegedi Dómban sorra kerülő Kárpát-Medencei Ökumenikus Nagytalálkozón Egyházaink, valamint anyaországi és határon túlra szakadt nemzeti közösségeink tagjai és képviselői hitbeli, ökumenikus és demokratikus európai szellemben vállalkoznak arra, hogy felemeljék szavukat a szlovákiai, valamint a többi, hátrányos megkülönböztetést és jogfosztást szenvedő magyar nemzeti közösségünk védelmében.
Hitünk és nemzetünk közösségében, ennek jegyében hívjuk Szeged és Csongrád megye, valamint a határ menti romániai és szerbiai térség magyarságát, nem kevésbé pedig az egész Kárpát-medencében élő Testvéreinket, Egyházaink híveit, valamint a polgári társadalom öntudatos tagjait Ökumenikus Nagytalálkozónkra, mely beleillik a 2009. szeptember 1-jén, Dunaszerdahelyen sorra kerülő tüntetés, valamint a szeptember 2-i, brüsszeli tiltakozó megmozdulás sorába.
Hittel, szóval és cselekedettel, szolidaritással és szeretettel álljunk ki hit- és nemzettestvéreink mellett!

Kiss-Rigó László megyés püspök

Tőkés László EP-képviselő