Gellért püspök, Isten kedves vértanúja

A zord időjárás se akadályozta, hogy szabadtéri oltárnál tartsák meg a Szent Gellért Ifjúsági és Rehabilitációs Központ névadója búcsúünnepét.

A lövéteiek és szentegyháziak szeretik ezt a zarándoklatot: együtt ünnepeltek a Boros Károly felcsíki főesperes, szentszéki tanácsos és a környék papjai által celebrált szentmisén, amelynek keretében Böjte Csaba atya buzdított: „Kicsik vagyunk, merjük megfogni egymás kezét. Van jövője ennek a völgynek!”
A szentegyházi egyházi kórus dallammal nyomatékosította: „az igaz lelkek az Úr kezében vannak”. Imádkoztunk, hogy az idősek, betegek is részesüljenek a búcsú kegyelméből. A szentmise után Bányász József, a Caritas gyergyószentmiklósi kirendeltségének vezetője és Portik-Bakai Sándor plébános elvágta az avatószalagot a linzi Caritastól ajándékba kapott, napelemes mosdó épületén, amit osztrák diákok terveztek és állítottak össze a nyáron, és túl van már kísérleti állapoton. György Attila, az alapítvány vezetőjének szavaival jelképében azt tanítja: ha minden kicsi részletet összerakunk, Isten napja felmelegíti - amint a táborozó gyermekek számára a víz az Ő ajándékával melegszik fel. Majd a szentegyházi Szent Imre, fiatalokból álló színjátszó csoport bemutatta a Szent István című misztériumjátékot. Szent Gellért ünnepén - akit a vértanúságig tartó hűség jellemez - Csaba testvér azt is tudatosította: a Jézus által földre hozott, a szentek által megélt eszmét Gellért, István nyomán és a Szűzanya önátadó szeretetét eltanulva, felépíthetjük, ami népünknek fontos.
Molnár Melinda