A COMECE és Caritas Europa kampánya a szegénység ellen

Image2010 a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem éve Európában. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozva az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Tanácsa (COMECE) és a Caritas Európa közös kampányt indít – áll a két szervezet közösen kiadott sajtóközleményében.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy XVI. Benedek pápa február 14-én vasárnap meglátogat néhány karitászcsoportot Rómában. Látogatása során találkozik sok szükséget szenvedő emberrel, ezzel is jelezve szolidaritását. Mindez példát ad mindnyájunknak – írják. A COMECE és a Caritas Európa ezen a napon, Szent Cirillnek és Metódnak Európa védőszentjeinek ünnepén, és az elkövetkező hetekben arra hívja az Európai Unió oszágaiban élő püspököket, hogy kövessék ezt a példát: szervezzenek találkozókat a szegényekkel, látogassanak meg olyan karitászcsoportokat, ahol a szegénység elleni, kiemelt fontosságú programok zajlanak.
A COMECE elnöke, Adrianus van Luyn és a Caritas Európa elnöke Erny Gillen levelet írtak az európai püspököknek, és az európai karitász-szervezeteknek, arra bátorítva őket, hogy a közösségvállalás szimbolikus jeleként az egyes egyházmegyékben szervezzék meg ezeket a találkozásokat. A kezdeményezéshez már eddig is sokan csatlakoztak: Európa-szerte több mint 60 egyházmegyében kerül majd sor ilyen találkozóra.
Az Eurostat felmérése szerint Európában több mint 85 millió ember él szegénységben, közöttük minden ötödik gyermek. Minden tizedik európai olyan háztartásban él, ahol senkiek nincs munkája, és minden tizedik annak ellenére szegény, hogy van valamilyen munkája.
A COMECE ez év április 12-14-ig Brüsszelben rendezendő plenáris ülését e témának szenteli.
ImageA Caritas Európa akciók sorával kívánja felhívni a figyelmet a szegénység elleni küzdelemre, és arra, hogy hogyan lehet segíteni a mindennapokban.   
Magyar Kurír