Székely kálvária a Szejkefürdő közelében

ImageSzabadtéri kálvária készül a székelyudvarhely melletti Szejkefürdő közelében található Ugron kápolnához vezető út mentén. Ez lesz az első kálvária Székelyudvarhely környékén. Az elképzelés az Ugron családé.

A tervezésre és kivitelezésre pályázatot írt ki az Ugron Alapítvány, melyet Zavaczki Walter székelyudvarhelyi szobrászművész nyert el. A látványtervet, a kőbe vésendő domborműveket és a tizennégy stáció makettjét sajtótájékoztatón mutatta be a tervező.
Az Ugron család és az Ugron alapítvány kuratóriuma még 2009-ben elhatározta, hogy a Gyulafehérvári Főegyházmegye ezeréves évfordulójának tiszteletére keresztutat épít. A célnak leginkább a kövesdombi Ugron kápolnához vezető út felelt meg, mely az Ugron család tulajdonában van, a Székelyudvarhely-Szombatfalva egyházközség területén. Az alapkő letételére 2009. szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén, a kápolna búcsúnapján került sor.
Ugron Béla elmondása szerint a kálvária nemcsak a család számára bírhat jelentőséggel. A Székely kálvária, természetbe illő, hagyományőrző keresztút állomásai, a kétméteres sziklatömbökbe faragott domborművek, a kápolna északi oldalán közelítenek a végállomáshoz. A keresztút megáldására nagypénteken, április 2-án kerül majd sor. László Attila, szombatfalvi plébános reméli, hogy a szakrális képzőművészeti alkotássor és elmélkedésre indító hely gyöngyszeme lesz a Szejkefürdőnek is.

Nézze meg Bodó Ildikó, Szikszai Olivér és Fancsali Levente összeállítását, amely a Duna Televízió Élő egyház című műsorában került képernyőre: