Üzenetek a jövőbe- a Mátyás-szobor hasában

ImageKolozsváron vasárnapig tartó rendezvénysorozattal ünneplik meg a város legnagyobb szülöttének, Mátyás királynak a születésnapját. Idén a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulátusa vállalta a Mátyás-napok védnökségét.


A Mátyás-kultusz az egyik legerősebb kapocs az anyaország és az erdélyi magyarok között – mondja a rendezvény házigazdája.
„Minden évben itt ünnepeljük meg a reneszánsz Mátyás király korának szellemiségét, kolozsvári műemlékeit, irányítsuk rá a figyelmet, hát ezzel is fokozva a közösség kohézióját, nemzeti identitás-érzését, és nem utolsó sorban a tolerancia, a többnyelvűség, a multikulturalizmus, a reneszánszra jellemző humanista felfogás szellemiségét” – mondta Szilágyi Mátyás kolozsvári magyar főkonzul.
Idén egy rendhagyó akciót is kitaláltak a főszervezők.
„Ha jól tudom, maga a Mátyás-napok rendezvénysorozata éppen a főtéri szoborcsoporthoz kötődő egykori gyalázkodások keservéből csírázott ki valamikor, és most nagyon érdekes dolog, hogy a lovat először falábakra, most meg éppen vaslábakra helyezték és ez olyan tényleg mint egy ilyen trójai faló, amivel be tudsz lopózkodni – hova? Hát a köztérre, ki, és ott tudsz üzenni” – hangsúlyozta Maczalik Arnold, az Amarylis Társaság elnöke.
Azok üzeneteit várják, akik szeretnék kifejezni, hogy fontos a Kolozsvári Mátyás-szobor felújítása. A cetliket júniusig gyűjtik, és a felújított Mátyás-szoborcsoport átadásakor zárják a ló belsejébe.

Duna TV