Isteni Irgalmasság konferencia Debrecenben

ImageElső ízben tartottak regionális Isteni Irgalmasság konferenciát október 9-én a debreceni Szent László plébánián.


A helyi közösség számára azért számított nagy eseménynek a rendezvény, mert egy imaközösség kezdeményezésére már 30 éve ünneplik az Isteni Irgalmasság ünnepét, ahogyan ezt a kérést a lengyel Maria Faustina Kowalska nővér naplójában olvasták. Azért is imádkoztak, hogy az Egyház fogadja el e lelkiséget. 2000-ben II. János Pál pápa húsvét második vasárnapját jelölte ki az Isteni Irgalmasság ünnepére. Az imaórák egyre népesebbek, más közösségek, külföldi egyetemisták is bekapcsolódnak, főleg a távol-keleti fiatalok számára jelentős ez az ünnep.
Barna Máté domonkos szerzetes köszöntője után Havas Lászlóné, a plébánia testületi tagja ismertette a közösséghez tartozó Isteni Irgalmasság lelkiségi mozgalom 1980-ig visszanyúló kezdeteit.
Szenes József nyugalmazott plébános előadásában az idők jeleire hívta fel a figyelmet, amelyekről a világ nem vesz tudomást. Az emberiséget a tömeges elkárhozás veszélye fenyegeti, ettől csak Isten végtelen jósága és irgalma menthet meg. A plébános emlékeztetett Faustina nővér 2000-ben történt szenttéavatásának napjára, amely óta a Faustinum néven szereplő magyarországi társulathoz mintegy négyezer ember csatlakozott. Kiemelte, hogy az irgalmasság testi-lelki cselekedeteire korunkban is számtalan helyzetben kínálkozik lehetőség.
Az előadást követő szentmisét Katona István egri segédpüspök, a konferencia fővédnöke mutatta be, melynek során megáldotta a templomban elhelyezett az Isteni Irgalmasság-oltárt. A főpásztor beszédében három keresztény ünnepet emelt ki. Az Eucharisztiában, amellyel táplálkozunk, a megtestesült irgalom ereje mutatkozik meg. Ha a tabernákulum előtt vagyunk, a szentségi Jézus nem tétlenkedik, hanem cselekszik – fogalmazott. Jézus Szentséges Szívének ünneplése felhívja a figyelmünket arra, hogy Jézus, aki magához hasonlóvá akar tenni bennünket, szeretete viszonzását várja tőlünk. Az irgalmasság ünnepe pedig embertársainkra irányítja tekintetünket, hangsúlyozva, hogy törődjünk másokkal is. Ezt irgalmas szív, irgalmas szó és irgalmas cselekedet nélkül nem tudjuk megtenni – hangsúlyozta a püspök.
Délután Puskás László görög katolikus lelkipásztor bemutatta a krakkói Isteni Irgalmasság-bazilika magyar kápolnájában található, általa készített, magyar, lengyel és egyetemes szenteket és vértanúkat ábrázoló Szentek Közössége (Communio Sanctorum) című mozaikot, melynek azonos méretű tervét a templomban állították ki.
A program szentségimádással és rózsafüzér-imádsággal folytatódott. Csillag Éva, a mozgalom európai koordinátora az Irgalmasság-konferenciák történetéről tájékoztatott, Csillag Péter pedig az irgalmasság cselekedetei kapcsán mondta el friss lelki élményeit.
Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye/Magyar Kurír