Az Egyházat Krisztus missziós egyháznak teremtette

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/Jo/Rendezvenyek/missio-enekles.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/Jo/Rendezvenyek/missio-enekles.jpg

Image1926 óta a katolikus világ minden év októberének utolsó előtti vasárnapján megünnepli a misszió világnapját. Idén október 24-re esik az ünnep. Piero Gheddo missziós újságíró, pap, számos missziós intézmény vezető alakja a Zenit hírügynökségnek beszélt a misszió jelentőségéről.


XVI. Benedek pápa missziós világnapra írott üzenete így kezdődik: „Október hónapja a missziós világnappal alkalmat kínál az egyházmegyei és plébániai közösségeknek, a megszentelt élet intézményeinek, az egyházi mozgalmaknak és Isten egész népének, hogy megújult elkötelezettséggel hirdessék az evangéliumot és a lelkipásztori tevékenységnek átfogóbb, missziós jelleget adjanak. ”
A Szentatya missziós világnapra írott üzenetének teljes magyar fordítása olvasható a katolikus.hu oldalon.
Piero Gheddo elmondta, sokan kérdezik tőle, mi értelme van távoli népek közé menni, amikor országainkban is fogyatkozóban van a hit. Hangsúlyozta, hogy a válasz benne van a Szentatya üzenetében: a missziónak tágabb jelentése van, mint ahogyan hisszük. Minden keresztény közösségnek (családoknak, plébániáknak, vallásos intézményeknek, laikus mozgalmaknak és szövetségeknek) misszionáriusnak kell lennie. Az egyházat Krisztus missziós egyháznak teremtette, és ha nem lenne az, nem lenne többé Krisztus egyháza.
A távoli népek felé irányuló misszió és a keresztény népek új evangelizációja között szoros kapcsolat áll fenn, nem létezhetnek egymás nélkül, egymásból merítkeznek. Az atya idézett egy evangéliumi részt, amelyik jól kifejezi ezt a nehezen érthető igazságot. Jézus mennybemenetele előtt történt, hogy „a tizenegynek jelent meg, amikor egyszer asztalnál ültek. Szemükre vetette hitetlenségüket és keményszívűségüket, hogy nem hittek azoknak, akik feltámadása után látták. Aztán így szólt hozzájuk: "Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. Aki hisz és megkeresztelkedik, üdvözül, aki nem hisz, az elkárhozik” (Mk 16,14-16). Milyen furcsa is, hogy szemrehányást tesz nekik, mert nem hisznek a feltámadásában, mégis arra küldi őket, hogy hirdessék az evangéliumot. II. János Pál így beszélt erről: „A missziós munka valóban megújítja az Egyházat, a hit és a keresztény identitás megerősödik, új lendületet és indítékot kap. A hit a továbbadás révén erősödik! A keresztény népek evangelizálása ösztönzésre és támogatásra talál az egyetemes missziós küldetésben” (Redemptoris Missio 2).
A misszió folyamatosan változik, mert a helyzetek is változnak. Piero Gheddo elmondta, hogy a missziók szempontjából a világunk nagyon vonzó: új utak nyílnak meg, új módszerek, új nyelvezet, új tartalmak születnek, amelyeknek alapja természetesen változatlanul a hit, Krisztus szeretete , az egyetemes és a helyi egyháznak való engedelmesség. Elmesélte, hogy amikor a „fiatal egyházaknál” jár a missziós területeken, azt látja, hogy ezek a fiatal keresztények, még ha kevesebbet tudnak is egyelőre a hitről, nagyon nagyra értékelik a hit ajándékát, és ők maguk is misszionárius lelkesedéssel bírnak. Ezek az egyházak a megújulásról tanúskodnak. Cesare Bonivento, a Pápua Új-Guineában található Vanima püspöke így beszélt erről: „Egyházmegyémben sok keresztény hitre tért fiatal van. Nagyon keveset tudnak még Jézusról és a keresztény hitről, de maguktól járják a vidéket és beszélnek róla. Nem tudom, mit mondanak, püspöki munkámat az teszi ki, hogy elegendő vallási oktatásban részesítsem őket, de kevés ember áll rendelkezésemre a misszióban. Gyakran kérem a Szentlelket, azt mondom neki: a te missziód, gondoskodj róla”
Magyar Kurír