Magyarország missziós területté vált

ImageA Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Esti beszélgetések című közéleti vitafóruma vendégeként Tomka Miklós vallásszociológus professzor tartott előadást április 18-án a debreceni Szent József Gimnázium dísztermében.

 

 

 

Köszöntőjéban Bosák Nándor megyéspüspök, a vitafórum házigazdája XVI. Benedek pápa amerikai látogatására utalt, ahol a Szentatya missziós feladatra és helytállásra biztatta a katolikus híveket a mai szekularizált, anyagias, individualizálódott világban.

Tomka Miklós vallásszociológus „A vallásosság mint kihívás a missziós területté vált Magyarországon" című előadásának bevezetőjében kifejtette: Szent István király a törvény, a hatalom, az erőszak eszközeit is felhasználta a kereszténység terjesztésére. A kereszténység társadalmi jelenlétét azonban nem a törvény vagy a hatalom, nem a fejlettebb civilizáció, az európai kultúra, az erkölcsi magasabbrendűség, nem is a szokás, a hagyomány, a társadalmi elvárások igazolják, hanem mindenekelőtt az Istenbe vetett bizalom és ennek szeretetben való megnyilvánulása.

Az előadó hangsúlyozta: A mai korszellem a keresztényeket is súlyos mértékben fertőzi. Példaként említette, hogy a határozottan vallásosak 18%-a házasság helyett elegendőnek tartja az együttélést. Nincs egységes erkölcs, nem szabályoz már a hagyomány, a nagy összevisszaságban ki-ki maga keresi az útját. A 30 év alatti fiatalok körében megtapasztalható az Isten felé fordulás, noha ez nem tanult, dogmatikus hitet jelent. Nyugat-Európában a 30 év alattiak között többen veszítik el hitüket, mint ahányan rátalálnak a hitre. Kelet-Európában ez az arány fordított: többen vannak, akik rátaláltak a hitre, mint azok, akik elvesztették hitüket.

 

Az alapprobléma a keresztény hit átadása. Kisebbségben vagyunk, a hagyomány csak nyomokban fellelhető, a társadalom önmagában, önmagától nem adja tovább a keresztény hitet a fiataloknak. A kereszténység immár kihívás, amely a tudatos állásfoglalás és elköteleződés mellett új stílust kíván. A kereszténység ma erőfeszítést, a jézusi életforma közösségi megvalósítását követeli. Missziós helyzetben vagyunk, amely komoly erőfeszítéseket kíván tőlünk – figyelmeztetett Tomka Miklós professzor.

Papp Irén/Magyar Kurír