Férfias apák nélkül érthetetlen a mennyei Atya evangéliuma

ImageA Cor Unum Pápai Tanács elnöke szerint a férfiasság világszerte tapasztalható gyengülése nagyban közrejátszik abban, hogy az emberek nem értik Jézus tanítását az Atyáról.

 

 

 

 

 

 

„Korunkban válságba került a férfi, különösen az apai identitás" – mondta előadásában Paul Cordes bíboros január 23-án Manilában, ahol a Pápai Szent Tamás Egyetem teológiai díszdoktorává avatták. A bíboros felmérési eredmények alapján beszélt a férfi identitás meggyengüléséről. Egy felmérés szerint az Egyesült Államokban 24 millió gyermek él apa nélkül. Cordes hozzátette: a hatvanas években ez a szám 10 millió volt.

Az Egyház karitatív munkáját koordináló tanács elnöke óvott a nemek közti határvonal elmosásától, amelyet ma az iskolákban egyre szélesebb körben hangoztatnak. Eszerint a férfi identitás csupán a kultúra terméke vagy a társadalmi körülmények eredménye volna. Mint mondta, a tekintély fogalmának alapvető változása a 19. században kezdődött az agrártársadalmak átalakulásával, és fokozatosan vezetett a mai számítógép-vezérelt világ kialakulásához.
Cordes bíboros Jézus és a mennyei Atya kapcsolatát állította példaként az apák és fiaik elé. Jézus meghitt, gyermeki egyszerűséggel szólt az Atyához, az „abba" szóval, amit a bíboros így fordított mai nyelvre: „édes apukám". Ugyanakkor kiemelte: az apa feladata, hogy irányt mutasson a gyermeknek, hogy a jóban növekedjék, még akkor is, ha ez éppen nem kellemes a gyermek számára. A férfi feladata – akár biológiai apaként, akár nevelőként – az erkölcsre és az értékekre nevelés – idézi a bíborost az UCANews.
Magyar Kurír