2009-es Káptalan

Ferences testvérekKáptalan a ferenceseknél, új miniszter provinciális választással

 

 

 2008. április 28. és 30.-ka között, Csíksomlyón az erdélyi Szent István királyról nevezett Ferences Rendtartomány rendes, soron levő választó káptalanra gyűlt össze. Ezen káptalan a Ferences Rend megalapításának, regulájának a Szentatya által jóváhagyott jubileumi 800. évében gyűlt össze. Természetesen e jubileumi év is meghatározója volt a ferencesek ezen összejövetelének, de nem csak.

Rendes körülmények között minden egyes ferences rendtartomány – így az erdélyi is –általában háromévenként össze szokott gyűlni rendes, illetve választó káptalanra. Az ilyen káptalanon, mint ezen is, ami a fent megnevezett időpontban volt Csíksomlyón, a rendtartományhoz tartozó ferences testvérek az elmúlt időszakra vonatkozóan végig tekintették életüknek kisebb és nagyobb részleteit. Valójában nem egy új program kialakításáról, hanem egy a ferencesek által sokszor bejárt útról van szó, amelyen a ferences testvérek a Lélek indítására azon igyekeztek, hogy észre vegyék azt, amit eddig kevésbé tartottak fontosnak, s amely az evangéliumi életük teljességéhez hozzá tartozik.
Ferences barátokEzen káptalan egyben választó káptalan is volt. Választó azért, mert 6, illetve 3 évenként a rendtartomány élére új elöljárót, miniszter provinciálist, illetve tanácsadó testületet választanak. Amint az imént is említettem, a ferences rend előírása szerint a miniszter provinciálist 6 évre választja a rendtartomány, illetve még 3 évre visszaválaszthatja.
Ennek megfelelően az erdélyi Ferences Rendtartományban az ebbéli feladatot 9 éven át Fr.Páll Leó OFM. látta el a maga emberségével, gondoskodó szeretetével és irgalmas józansággal. Most tehát az ő mandátumának teljes lejártával a káptalan Fr. Dr.Orbán Szabolcs OFM. eddigi szászsebesi tanulmányi rendház elöljáróját, a gyulafehérvári hittudományi főiskola erkölcsteológia tanárát választotta meg új miniszter provinciálisnak. Helyettese Fr.Böjte Mihály OFM., a definitorok pedig Fr.Páll Leó OFM., Fr.Albert Leander OFM., Fr.Péter Arthur OFM. és Fr.Kovács Antal OFM.
Az ő szolgálatuk nemcsak az erdélyi Ferences Rendtartomány szolgálatát jelenti, hanem az egész Egyházét, azaz Krisztus testének a szolgálatát. Az ő szolgálatuknak, és egyben az összes ferences testvérek evangéliumi életének táplálója nem más, mint az, aki „az élet kenyerének” nevezte önmagát. Imádkozzunk azért, hogy a ferences testvérek, vagyis a „barátok” az újonnan megválasztott elöljáróikkal együtt az Úrra való hagyatkozással, belőle táplálkozva éljék meg Istennek szentelt életüket, hivatásukat.
Fr. Laczkó-Dávid Anaklét OFM.