Kritika a katolikus magánhonlapokkal szemben

Berlinben tartotta éves konferenciáját a Katolikus Média Világszövetség (Signis). A szövetség európai szekciójának elnökhelyettese, Joachim Opahle felszólalásában óvatosságra intett az egyre nagyobb számban létező „katolikus magánhonlapokkal” szemben.

Ezeknek a honlapoknak egy része nem hivatalos megbízásból jött létre, de sokszor hivatalosnak tüntetik fel magukat, és legtöbbször nem vallási tartalmakat, sokkal inkább ideológiákat közvetítenek – vélte Joachim Opahle a konferencián, amelyen 21 európai ország képviselői vettek részt. Tisztázni kell, hogy mi az, ami valóban katolikus, és nem kellene teret adni önjelölt prédikátoroknak, akik mögött gyakran anonimitásba burkolózó pénzemberek állnak. Vannak olyan internetes oldalak, amelyek névtelenül, tehát az írásokért való felelősségvállalás nélkül fogalmaznak meg mindenféle bírálatot, elégedetlenséget, s ezzel ártanak az egyháznak – fogalmazott a Berlini Érsekség rádió-tanácsadója.
Opahle ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Signis semmiképpen sem cenzúrát sürget – ehelyett inkább azt javasolja a püspöki konferenciáknak, hogy hozzanak létre olyan oldalakat a világhálón, amelyek valóban a katolikus hit tartalmát közvetítik, méghozzá vonzó, figyelemfelkeltő módon.
A 140 ország tagszervezeteit tömörítő Signis elsősorban az elektronikus médiumok szakmai szervezete. 2001-ben két katolikus médiaszervezet – a rádióval és televízióval foglalkozó Unda, illetve a filmmel és az audiovizuális médiával foglalkozó OCIC összeolvadásával jött létre. Tanácsadó tagja az Unescónak és az Európa Tanácsnak, emellett a Szentszék is elismerte hivatalosan mint katolikus kommunikációs szervezetet.
Magyar Kurír