Az erdélyi ferencesek

ImageAz erdélyi ferencesek elöljárója, Orbán Szabolcs provinciális nyilatkozott a Hargita Népe című napilapnak abból az alkalomból, hogy május derekán Csíksomlyón találkoztak az úgynevezett Alpokon túli ferences rendtartományok provinciálisai. Az írásból kiderül, hogy az erdélyi tartomány átlagéletkora a magyarországinál is (48) alacsonyabb, mindössze 45 év, míg Nyugat-Európában igen magas, így Belgiumban például 70 év. Ott ezért nem is vesznek fel jelölteket, hanem az esetleges jelentkezőket átirányítják a holland provinciába.

Az erdélyi rendtartománynak 51 szerzetes tagja van. Az utánpótlás nincs veszélyben, mert átlagosan évente ketten felvételt nyernek a rendbe. A jelöltek egy évet Csíksomlyón tartózkodnak, majd a novíciusi évet Magyarországon, Szécsényben töltik. Ezután a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán végzik el tanulmányaikat, amit egy gyakorlati év követ. Jelenleg Csíksomlyón két jelölt van, ketten töltik noviciátusukat Szécsényben és négyen tanulnak a rend számára Gyulafehérváron. Nyolc idős testvér van, közülük hatan még mindig aktívan részt vesznek a rend életében.
Orbán Szabolcs tartományfőnök elmondta, hogy utoljára kilenc éve ülésezett az Alpokon Túli Ferences Konferencia Erdélyben. Az akkori elöljárók közül már senki sincs funkcióban, így a mostani résztvevők – Magyar Gergely magyarországi provinciálist kivéve – első alkalommal jártak Erdélyben. Élmény volt számukra a keddi Szent Antal–kilenceden való részvétel, és általában érdekes tapasztalatot jelentett egy volt kommunista állam újjászületett rendtartományába látogatni. A provinciális reméli, hogy „ezáltal jobban megértik a mi problémáinkat, és élőbbé válik a kapcsolat az erdélyi ferencesek és a nyugati országokban szolgáló testvéreik között”.

Budapest, 2010. május 19.

Forrás: Szerdahelyi Csongor,

Ferences Sajtóközpont