Ma még csak hátfájás, holnap gerincsérv

A statisztikák szerint a fejlett országokban - elsősorban a mozgásszegény, stresszes életmód következtében - a felnőttek csaknem 90 százaléka szenved(ett már) nyak-, hát- vagy derékfájástól. 

A kellemetlen nyomás vagy hasító fájdalom könnyen gerincsérvvé fokozódhat.
Gerincbetegség, öregedés, rossz tartás, ülőmunka – mind oka lehet a gerincsérvnek, amely valójában a gerinc csigolyáit elválasztó porckorongok sérülését jelenti. Ezek tehermentesítik a csigolyákat, biztosítják a gerinc rugalmasságát, terhelhetőségét.
Ha degenerálódnak, puhább belső részük  kitüremkedhet, vagy akár át is törhet kemény külső rétegükön, nyomva és ingerelve az ideggyököket. Ez okozza a gerincsérvvel együtt járó fájdalmat – gyakran izomgyengeséget és zsibbadást is -, kisugározva az egész lábba; de sérvre gyanakodhat az is,  akinek éles, a kar felé sugárzó nyakfájdalma van.
Műtét nélkül is meggyógyulhat
Biztos eredményt persze csak az orvos mondhat, a tapintásos-, valamint a CT- és MRI-vizsgálat után, de még a pozitív diagnózis sem jelenti feltétlenül, hogy műtőasztalra kell feküdnünk. A gerincsérv ugyanis enyhébb esetekben visszahúzódhat, s a betegek többsége pihenés, fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők és izomlazítók hatására operáció nélkül is meggyógyul. Segíthet a kemény fekhely és a gyógytorna, amelynek egyénre szabott gyakorlatait ki-ki maga is elvégezheti otthon – napi 10-15 perc már csodát tehet! Ha elkerülhetetlen a műtét, általában a már egyre elterjedtebb mikrosebészeti eljárással végzik: a sérült porckorongot egy kis bemetszésen keresztül távolítják el.
Mondanunk sem kell, a „jobb félni mint megijedni” örök igazsága itt is érvényes, különösen, hogy apróságokkal is sokat tehetünk gerincünk egészégéért. Különösen annak érdemes megtennie ezt a néhány megelőző lépést, aki tudja magáról, hogy veszélyeztetett: deformálódott a gerince, ülőmunkát végez, nem mozog eleget, esetleg komoly túlsúlya van.
Mit tehetünk – mielőtt megtörténne a baj?
    * Iktassuk be az életünkbe a rendszeres mozgást! Ha csak napi kétszer 15 percet sétálunk, már tettünk valamit az egészségünkért. Akinek már vannak problémái a hátával, derekával, annak a kímélő gerinctorna, például a pilates segíthet, többek között a helyes testtartás megtanításával.
    * Ha ülőmunkát végzünk, időnként iktassunk be egy kis szünetet! Ezt persze ne a cég büféjében ücsörögve töltsük, inkább sétáljunk 5-10 percet.
    * Válasszuk meg alaposan a fekhelyünket, matracunkat! Sokan összetömörödött, eldeformálódott, esetleg túlságosan puha matracon alszanak, majd csodálkoznak, hogy összetörten ébrednek… Ne feledjük, életünk harmadát ágyban töltjük! Keressünk olyan gyártót, aki a számunkra ideális és megfelelő fekhelyet képes gyártani.
    * Viseljünk kényelmes cipőt! A nagyon magas sarok természetellenes testtartásba kényszerít, de a teljesen lapos lábbeli sem jó hosszú távon. A legjobb, ha váltogatjuk a különböző sarokmagasságú cipőket, kerülve a szélsőségeket.

    * Tanuljuk meg a helyes testtartást, s helyesen mozogni minden helyzetben! Sokszor még aki úgy véli, egyenesen áll, annak a gerince is terhelt, például azért, mert kitolja a hasát és a fenekét, ezzel túlságosan leterhelve az ágyéki csigolyákat. Emelni is próbáljunk meg egyenes derékkal, ha pedig cipekedünk, próbáljuk meg több részletben, vagy a két kezünkben egyenletesen elosztani a súlyt!

HAJDÚ ONLINE