Déva várától a Szeretig

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_7895472.jpgSzinte nincs olyan, a magyar oktatási programban részt vevő 10–14 éves moldvai csángó gyermek, akit a nyáron ne vinnének el legalább egy táborba. Tőlük több száz kilométerre, Dé­ván is iparkodnak a Szent Ferenc Ala­pítvány munkatársai, hogy minél több gyermeket juttassanak olyan közösségbe, ahol távolabbi vidékekkel és szokásokkal ismerkedhet.

Mindkét közösség bővelkedik szegény nagycsaládokból származó gyermekekben, akik csak a Moldvai Csángó­magyarok Szövetsége és a Böjte atya vezette alapítványnak köszönhetően nyaralhatnak, sokuknak ezek a táborok jelentik évente az egyetlen kiruccanást falujukból, illetve a kollégiumból. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat ezt ismerte fel, és ajánlotta, hogy Bákó megyei és dévai gyermekek helyi diákokkal együtt töltsenek egy hetet a Benedek-mezei táborban.
A táborlakók számára vegyes csapatokban szervezik a programokat, közös kirándulásokat. A csíkfalusi, külsőrekecsini, dévai és sepsiszentgyörgyi (a Nicolae Colan Álta­lános Iskola diákjai) gyermekek hamar összebarátkoztak, segítenek egymásnak, az egyik kislány például elmondta: nem csak a hely varázslatos, hanem a furulya is, amit a csángók magukkal hoztak. A pénteki táborzárásra műsorral készülnek a gyermekek.
Fekete Réka
Hároszék