HANGfoglalás gyerekzenekar

A zenekar legközelebb szeptemberben koncertezikA zene vigasz a nehéz percekben, és társ az örömben

A kovásznai HANGfoglalás zenekar 2012-ben alakult az Apor Vilmos Gyermekotthon lakóiból. A legfiatalabb tag 13, a legidősebb 18 éves. A zenekar létrejöttének előzményeiről, a célokról és a zene jótékony hatásáról a zenekar vezetőjével, Kolozsi Istvánnal beszélgettünk.
– Nagy öröm számomra, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Boldog Apor Vilmosról elnevezett gyerekotthonában a kórus mellett egy zenekart is sikerült létrehozni. A HANGfoglalás két évvel ezelőtt azzal a céllal alakult meg, hogy erősítse a magyarságtudatot az emberekben. Már két tag is elment tőlünk tanulmányaik folytatása miatt, de van utánpótlás, folyamatosan érkeznek gyerekek, és öröm velük dolgozni. A dobosunk, Szántó István mindössze 13 éves, Szántó Andrea – basszusgitár-ének – 14 éves, Szántó Annamária – a szintetizátor-ének – 15 éves, Dénes Boglárka – ritmusgitáros – 18 éves, én pedig szólógitáron játszom. A gyerekeknek nem volt semmilyen zenei előképzésük, én tanítottam meg őket hangszeren játszani: gitár, furulya, elektromos orgona órákat tartok számukra – magyarázza a zenekar alapítója és vezetője, aki korábban kántorként dolgozott.
A HANGfoglaló zenekarral hetente kétszer próbálnak, már DVD-t is kiadtak.
– Hetente kétszer van próba. Stílusunk érzelmesebb hangvételű rock. Magyarságról, Erdélyről, Erdély szépségeiről szóló verseket zenésítettünk meg. Ki is adtunk egy DVD-t Kövek éneke címmel. Ezen a Schola Patrona Hungarorum nevű kórusunk is szerepel háttérénekkel. A Megfeszített, valamint a Sacra corona című filmekből játszunk könnyebb darabokat. Az utóbbi időben több dalt szereztünk a szerelemről, csalódásról, reményről, újrakezdésről. Repertoárunkat az igényeknek megfelelően állítjuk össze. A kovásznai városvezetőség és a helyi iskola vezetősége jóvoltából többször is felléphettünk: könyvbemutatókon, az iskola által szervezett rendezvényeken, a városi kultúrházban, nemzeti ünnepeinken és a tavalyi városnapok kisszínpadán. Az alapítványunk 25-ik évfordulóján Déván, a városi kultúrházban, Dálnokon pedig a falunapokon szerepeltünk. Külföldön még nem volt alkalmunk bemutatkozni, és fesztiválokon sem vettünk részt – tette hozzá.
Kolozsi István szerint a zene jótékony hatását nem lehet vitatni. Azok a gyerekek, akik megtanultak valamilyen hangszeren játszani, sokkal nyitottabbak lettek, és a tanulmányi eredményeik is javultak.
– Két dolgot nagyon fontosnak tartok a fiatalok életében: a zenét és a sportot. Mindkettő a lelket, az elmét erősíti, finomítja. Önbizalmat és önértékelést nyerhet az ifjú belőle, és megtanítja őt arra, hogy elfogadja önmagát és másokat is, hibáikkal együtt. A zene vigaszt nyújt a nehéz percekben, és társ az örömben is – véli Kolozsi.
A zenekar tagjainak folyamatos zenei képzése, fejlesztése mellett egy hanghordozó kiadása is a terveik között szerepel.
– A meglévő 5 saját dalhoz szeretnénk még írni kettő-hármat, és egy CD kiadását tervezzük. Legközelebb szeptemberben szerepelünk az alapítványunk gyergyószárhegyi otthonában, ahol minden évben megszervezik a tatárdombi ünnepséget.
Némethi Katalin
www.hirmondo.ro

Hírlevél



HTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„…tudniuk kellene, hogy az anyagi javak legjobban gyerekbőrben maradnak meg, persze csak akkor, ha tisztességgel, nem elhanyagolva, de nem is elkényeztetve neveljük fel a gyermeket. A bankba tett vagyonkánkat a gazdasági válság rozsdája szétrághatja, az infláció molya megeheti, de a szeretettel felnevelt gyermekeink idős korunkban mellénk tudnak állni, életet, reményt jelenthetnek számunkra, számíthatunk rájuk. A nyugdíjpénztárba betett pénzecskénkben hiába bízunk, a vagyonkánkért gondozó „kedves nővér” soha nem fogja könnyes szemmel, gyermeki ragaszkodással megcsókolni lehanyatló kezünket, és nem fog virágot öntözni, gyertyát gyújtani a sírunkon. És csak gyermekeink fognak számunkra unokát szülni, akikre majd vigyázó szeretettel nézhetünk le a mennyek országából.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2024. május 8. szerda, Mihály napja van. Holnap Gergely és Katinka napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Óriási történelmi esemény

Óriási történelmi esemény: Jézus Krisztusban megdicsőül az első emberi test, az első anyagi részecske, és bejut a mennyek országába.

Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube