Becsületes munkából új világot építhetünk!

b_300_300_16777215_00_images_stories_IMG_1165.jpgAz egyik házunk majorság udvarán vidáman kapirgál 15o tyúk! Jó bemenni az elzárt udvarra, ahol a gyerekek gondozzák vidáman, nagy nagy szeretettel az állatokat, sokszor még uzsonnájukat is megosztják velük, és így olyan jámborok, mind a cicák, futnak az ember után!!

 

 

Örömmel néztem a jókedvű, barátságos szárnyasokat, és a házvezetővel beszélgettem. Megjegyeztem, hogy ennyi kapirgálónak biza sok szemes takarmány kell! A kollégám rám nézett és azt mondta, hogy egy fél csomag szivar árából lehet ennyi tyúkot tartani egy napig!! Utána számoltunk és valóban kiderült, hogy 1oo tyúk egy nap megeszik 10 kg búzát, egy kilogrammnak az ára 0,50 lej, azaz 50 bani. Ez azt jelenti, hogy 5 lejre lehet venni 1o kilogramm búzát, és ha az olcsóbb szivart vesszük annak csomagját 15,50 lejért vesztegetik. Döbbenetes ha naponta elszívsz egy csomag szivart akkor igazából háromszáz tyúk napi ételét füstölöd el és ennyi tyúk már átlagba legkevesebb 200 tojást hoz a konyhára!!  Lehet ezt folytatni, hogy hány disznót lehet tartani egy csomag szivar árából? Növendék disznók négy kilogramm szemes takarmányból naponta egy kilót szednek magukra, ez azt jelenti, hogy 7-8 disznót tarthatsz napi egy csomag szivar árából. 
Tovább számoltunk! Sajnos Háromszéken az út szélén akár 25 baniért is lehet kapni egy kiló krumplit, finom székely pityókát. Egy lejre adnak négy kilót, egy csomag szivar áráért hatvan kiló finom ennivaló krumplit vihetsz haza!! Két napi szivar árából annyi krumplit vehetsz, amennyit egész télen nem tudsz elfogyasztani!! És sorolhatnám tovább, hogy 20 baniért adnak egy kiló finom almát, 50 baniért egy kiló nagyon finom szilvát vehetsz a termelőtől, s ezt neked készen leszedik! stb. stb. 
Szegénység van?! Hatalmas bűn fogja a világunkat maga alá temetni, mert a gyermekeinket, fiataljainkat nem tanítjuk meg megélni, gazdálkodni! Mindenkit parancs szóra beterelnek az iskolába, ahol elvont igazságokkal reggeltől estig lefoglalják őket!! Bűnös nagyravágyással mindenkiből értelmiséget akarnak nevelni, és közben a reális élettől elszakadnak a felnövekvő generációk!! Lehet, hogy nem lehet jó árban értékesíteni a húst, a tojást, a tejet, de hány szegény családnál jártam, hol mindenki dohányzik, issza a kávét és várják a segélyt!  Mennyivel másképp néznének a falvaink, ha legalább a munkanélküli réteget megtanítanák szépen, játszva gazdálkodni, megtermelni a saját mindennapi betevő ételét!! Friss, finom, egészséges táplálék mellett mennyivel kevesebb orvosság fogyna, s mennyivel több jókedv, kacagás lenne a tisztességes, jólvégzett munka után,  az emberhez méltó  sikerélmények láttán?! 
A tegnap választások voltak!! Az emberek a változásra, egy új világra szavaztak! Én is bizalommal nézek az új elnökre aki a jólvégzett becsületes munkával kampányolt és nyert szinte hihetetlen eredménnyel öt év bizalmat Románia népeitől! Imádkozom érte, hogy a jó munkát mit Nagyszebenben elkezdett, azt jó végre tudja vinni ebben az országban!!
Bizalommal,
Csaba t. 

Hírlevél



HTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Hitünkkel, e misztikus két karral Istent keressük, akit akár a saját, akár az egyházunk, akár a népünk legmélyebb zsákutcájában is meglelhetünk, hogy átölelhessük.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2024. március 29. péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Ő is tanult, játszott...

Az emberséget nem úgy vette magára, mint egy álruhát, hogy aztán Fanthomasként járkáljon köztünk, hanem valóságos ember volt.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube