Erős apa, erős család, erős nemzet

Image“…hogy méltán téged erős és igaz keresztény hitű férfinak nevezzenek”

(Szent István intelmei) 

 

 

A gyulafehérvári főegyházmegye családmunkacsoportja által első ízben megrendezett Férjek és édesapák találkozója 2008 február 15-16-án zajlott Csíksomlyón. A családmunkacsoportot 18 házaspár alkotja Erdély egész területéről, Szénégető István plébános és a Kertész házaspár irányítja. Az előadásokból, jótékony közös vitákból, beszélgetésekből és imákból álló rendezvény sajátossága volt, hogy igen szoros barátságok köttettek, vállalkozók kereslete és kínálata egymásra találtak, egyházi és világi életünket érintő közös tervek születtek. A jelenlevő több, mint 50 résztvevő köszönetét fejezi ki a Gyulafehérvári Főegyházmegye családtámogató kezdeményezéséért.  

A keresztény férjek és édesapák fontos szerepet töltenek be az egyház életében és a történelem alakításában, melynek tudatos megéléséhez az egyház ilyen irányú igehirdetésére nagy szükségünk van. Erős férfi az, aki feleségét egyenrangú társnak tekinti, összefogja családját, szavahihető, nem káromkodik, egyenes jellemű. A szerető férj és édesapa egy személyben a család papja is, aki Krisztus-követő életet él és erre buzdítja gyermekeit, az egyházat és papjait támogatja, s a hetedik napon kész az Úr napját megszentelni, családjával együtt vesz részt a szentmisén, de maga köré tudja gyűjteni övéit a vasárnapi asztalhoz is.
Hisszük, hogy a keresztény házastárs és családfő hivatásának lényegi eleme a család békéjének, lelki-szellemi fejlődésének felügyelete és biztosítása. Hogy a családintézmény társadalmi becsületének visszaszerzéséhez elengedhetetlen a férfiak megerősítése a családvezető szerepben, Jézus Krisztus szeretetének és tanításainak fényében. Hogy az erdélyi magyar nemzet fennmaradásának, a demográfiai problémák enyhítésének legfontosabb biztosítéka a krisztusi törvényekre alapozó család és az azt támogató koherens családpolitika.
Ezért szorgalmazzuk a magunk módján, hogy egyházi közösségeinkben a papok és világiak imádkozzanak a családok egységéért, hirdessék nagyobb erővel a házasság és család szentségének igazságát. Fontos, hogy minden jóakaratú ember tegyen lépést annak érdekében, hogy kiemelt helyen kezeljék a házaspárok közötti kapcsolat és a családok sorsának védelmét. Elengedhetetlen az is, hogy politikai érdekképviseleteink programjai külön kiemelt fejezetben foglakozzanak a család intézményének támogatásával.   
A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoportjának következő rendezvényei: Feleségek és édesanyák találkozója – május 16-18 között. Hétvége a szexualitásról – 2008 április 11-13 között. Elváltak- és újraházasodottak lelkinapja április 18-20 között. Főegyházmegyei családos tábor augusztus 3-9 között. Érdeklődni vagy bejelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen lehet.

Csíksomlyó, 2008 február 16.

 

Image