Tusványos tizenkilencedszer

ImageBeszélgetés Sándor Krisztinával, a tusnádfürdõi szabadegyetem fõszervezõjével.

 

 

 

 

– Idén elsõ ízben a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) a Tusványos fõszervezõje. Igaz, Ön már lemondott MIT-elnöki tisztségérõl, mégis vállalta a fõszervezõi szerepet. Milyen újdonságokkal várják a Más kép jeligével meghirdetett, holnap rajtoló nyári szabadegyetem és diáktáborra kilátogatókat?

– Az idei Tusványos más képéhez tartozik a gazdagabb kulturális mûsorkínálat, az alternatív mûvészeti ágak megjelenése, elsõsorban a Metrion Mûvészsátorban, valamint a tájszobrász segítségével a tábor egész területén. A Corvina sátorban idén elõször szerveznek Olimpiai Stúdiót. Ide régi és jelenkori magyar olimpikonokat hívtunk el, és a legendás magyar sporttörténeti események felelevenítése sem marad el. Ugyanitt zajlik hétvégén az elsõ költérverseny (költõverseny – szerk. megj.) a Székelyföld folyóirat szerzõinek bevonásával. Új programrészt jelentenek a környezetvédelmi beszélgetések, melyek elsõsorban a Zöld székely sátorban zajlanak, és újszerû lesz az az elõadás-sorozat is, amely karrierépítésrõl, állásinterjúkról, vállalkozási tanácsadásról szól, szintén egy külön sátorban.
– Mi az, amit a MIT megtartott a hagyományossá vált tusványosi történésekbõl?
– Mindazt megtartottuk, ami a Tusványos jellegzetességét adja: azokat a „rövidnadrágos” politikusi találkozókat, ahol kötetlen és közvetlen formában lehet beszélgetni az erdélyi közéletrõl. Ezekre a programokra idén is elsõsorban a fõsátorban kerül sor, az EFES sátorban pedig ezek a témák politológusok, szociológusok elemzéseivel egészülnek ki.
– Mennyibe került a tábor megszervezése? Hogyan állt össze a költségvetés?
– Jelenlegi számításaink szerint közel 440 ezer lejbe kerül az idei Tusványos. Ezek a költségek nagyon sok apró részre oszlanak. A szervezéshez szükséges anyagi fedezetet pályázati úton, illetve a szabadegyetem támogatói révén próbáljuk biztosítani. Ezt több szervezet próbálja összegyûjteni.
– Várhatóan Tõkés László és Markó Béla legközelebb Tusnádfürdõn ülnek tárgyalóasztalhoz. Mit vár Ön a tárgyalásoktól?
– A kettõjük találkozója immár kezd Tusványos hagyományaihoz tartozni, idén mégis különös jelentõsége van ennek, hiszen választási évben vagyunk, és úgy tûnik, sokkal fokozottabb a figyelem mindaz iránt, ami az erdélyi magyar politikában történik. Találkozójukat nagy várakozás elõzi meg minden évben, ez idén sem lesz másképp. Én nagyon remélem, hogy idén az Olt-parti Tõkés–Markó-találkozónak olyan eredménye lesz, mely a sokak által elvárt, a választások idejére megkötendõ egyezségrõl szól. Természetesen, addig még csiszolni kell a két fél álláspontját, de Tusványos megfelelõ keretet biztosít arra, hogy a két politikai fél meghozza végleges döntését.
– Milyen más eseményt emelne ki, ajánlana a táborlakóknak?
– Természetesen minden programot jó szívvel ajánlok a táborozók figyelmébe, hiszen azért sokszínû a különbözõ sátrak programja, hogy mindenki megtalálja azt, amire a leginkább kíváncsi abban az 5 napban, amit ott tölt velünk. Kiemelt figyelmet kap a helyhatósági választások elemzése, valamint a régi-új polgármesterekkel történõ beszélgetés. A magyar és román EU-integráció társadalmi hatásait és a biztonságpolitika jelenlegi helyzetét taglaló elõadásokat szintén hasznos lesz követni. Magyar befektetõk beszélnek majd arról, hogy érdemes-e Romániában vállalkozni, és a jelenleg „dübörgõ gazdaságról” is megosztják tapasztalataikat az illetékes gazdasági szereplõk. Ezek mellett természetesen sok-sok kiegészítõ program zajlik, különféle szakterületek és szórakozási mûfajok megjelenítésével.
– Milyen témaköröket boncolgatnak majd a különbözõ sátrakban az elõadók?
– Tíz programsátor mûködik a tábor területén. A Fõsátorban a kiemelt közéleti és politikai beszélgetések zajlanak, mint ahogy eddig is. Az EFES-sátor ad helyet idén a média- és a Jakabffy-mûhelynek, ahol elsõsorban elemzõ, kiértékelõ beszélgetések zajlanak. A MISZSZ-sátorban változatos témájú elõadásokra kerül sor, ez lesz a legszínesebb programsátor, itt zajlanak a humorestek is. A Corvina sátorban mûködik a már említett Olimpiai Stúdió, és a Székelyföld folyóirat programjai is. A Metrion mûvészsátor, mint a neve is mutatja, mûvészeti programokat kínál, animációkat mutatnak be, interaktív rajzmûhelyt mûködtetnek, egyetemi és fesztiválbemutatók helyszíne lesz. A Sapientia–PKE sátor programja az egyetem bemutatásáról és szakmai elõadásokról szól, kiegészülve a Mikó Imre Szakkollégium programjaival. A Keskeny út sátor ökumenikus fesztiválmissziós programmal jelentkezik, immár hagyományos módon.  A népszerû Borsátor idén is lesz, különféle tájegységek képviselõi mutatják majd be boraikat. Lesz egy Zöld székely sátor is, ahol elsõsorban a környezetvédelemre helyezik a hangsúlyt, és újdonságként lesz jelen egy olyan sátor – P&Bert Group – Karrier a Kárpát-medencében címmel – is, ahol vállalkozásfejlesztéssel, karriertanácsadással foglalkoznak. Mindezekbõl kitûnik, hogy igencsak sûrûn belakjuk majd a tábor területét, s lesz választék, remélhetõleg sokak számára.
– Milyen bulik lesznek? Mennyire törekedtek a változatosságra az együttesek kiválasztásakor?
– Igyekeztünk többféle stílust megjeleníteni az esti kínálatban, így a dzsessztõl, a népzenétõl és a rockzenétõl a drum and bass-ig elég széles lesz a paletta. Emellett esténként több helyszínen is bulit szervezünk, esténként pedig különbözõ stílusú zene és más-más lemezlovas biztosítja majd a változatos hangulatot. Buli lesz a csûrben, a MISZSZ-sátorban, csütörtök este pedig táncház a sportcsarnokban.
– Milyen más érdekességekkel rukkolnak elõ?
– Az új programelemeken kívül megemlíthetem azt, hogy idén szelektív hulladékgyûjtés lesz a szabadegyetem területén, ezáltal próbáljuk mi is felhívni mindenki figyelmét a környezetvédelem fontosságára. A szabadegyetem területén lesz majd egy kerékpár-kölcsönzõ, ami remélhetõleg hasznos lesz a táborozók számára. A tervek szerint lesz majd egy jurta is a kempingben, ahol barantázni lehet.
– Mennyibe kerül az ötnapos táborozás?
– A legolcsóbb változattal számolva: a rendezvény teljes idejére a sátorhely 50 lejbe kerül (5 éjszaka), és ezt még egy 50-essel kipótolva, ha szûkösen is, de egy egyetemista részére elegendõ. Így legkevesebb 100 lejbõl ki lehet jönni. Akinek ezenfelül van zsebpénze, az természetesen csak jól jár vele.
– Tisztálkodási lehetõségek terén van-e valami újítás?
– A szabadegyetem helyszínére ideiglenes vécéket helyezünk el, és az ígéretek szerint a kempingben is két zuhanyzóval több lesz az idén. Ezenkívül a táborhely felújításai nem ránk tartoznak, ezért e tekintetben nem vagyok illetékes errõl beszámolni.
– Mennyiben vannak már lefoglalva a szálláshelyek, szállodák, panziók, házikók?
– A kempingben már minden szálláshely le van foglalva, és a Tusnádfürdõn található szállodák, panziók jelentõs része is. Már néhány éve sokan jó elõre lefoglalják erre a hétre a szállást. Aki most kezd keresgélni szállást, az bizony nehezen talál, de természetesen nem kell feladni, és megéri ott lenni idén is az erdélyi nyár kiemelkedõ eseményén, Tusványoson.
Szerzo: Bálint Eszter