Hitvilág

ImageAz egyház a megmaradás fontos bástyája, vallja Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) elnöke. Ennek megfelelően egyházi programokra is számíthatunk a szervezet idei táborában.

 

 

- A nyári fesztiválok, táborok, események sorában mely sajátosságai miatt érdemes az EMI-tábort választani az érdeklődőnek?

- Az EMI-tábor a magyar fiatalok és családok kikapcsolódó, szórakozó és egyben nemzeti öntudatra építő helye. Baráti, olykor családi hangulatú táborunkban mindenki megtalálja a maga számára a legmegfelelőbb programot, tevékenységet: gyereksátor, ökumenikus sátor, hagyományőrző sátor, filmsátor, borsátor, EMI-sátor és nem utolsó sorban előadósátor, ahol különböző közéleti, nemzetpolitikai és magyarságunk szempontjából sorskérdéseknek számító témákat vitatnak meg neves előadóink. Esténként koncertek zárják a programot: a Beatrice, Kárpátia, Ossian, Bikini, Nemez, Credo (Kárpátalja), B-Terv (Délvidék), Szilaj Dobkör, Ismerős Arcok, Transylmania együttesek lépnek fel. Az előző táborok tapasztalatából kiindulva mindezek a programok öt napon át, olyan életérzést váltanak ki a résztvevőkben, amelyek megerősítik bennük a magyar összetartozás tudatát, büszkévé teszi őket nemzeti örökségünkre, bátorságot nyernek és hitet a kárpát-medencei magyarság jövőjét illetően, és reményeink szerint megtalálják helyüket és feladatukat társadalmunkban, amellyel tehetnek a magyarságért. Az EMI jelszava is ez: Erdélyi Magyar Ifjak… a magyarságért.
- Egy évente jeletkező esemény esetében nem árt, ha a folyamatosság és az újdonságok ötvözik egymást. A negyedik EMI-tábor mivel kecsegtet ilyen szempontból?
- Minden évben kiválasztunk egy mottót. Kezdtük négy éve a Teleki Pál idézettel: „Merjünk magyarok lenni!”, 2006-ban az ’56-os szabadságharcra emlékezve: „Aki magyar, velünk tart!” jelszóval, tavaly az önrendelkezés témáját boncolgatva gróf Széchenyi István idézetével folytattuk: „Tőlünk függ minden, csak akarjunk!” Idén Wass Albert év van, így az író élete és munkássága kiemelt helyet kap a programban. Nemzetpolitikai szempontból idén a nyelvhasználat ügyét hangsúlyozzuk. Ezt a két nagy témát egy Wass Albert idézettel fogalmaztuk meg: „Legyen Erdély újra, ami volt!”
A résztvevők duzzadó létszáma már fesztivál jellegűvé alakította táborunkat, hiszen míg az elsőre ezren, a tavalyira már ötezren jöttek el, ezért színesebbé, változatosabbá szervezzük: kárpát-medencei egységünk jegyében idén is lesz kárpátaljai és délvidéki zenekar az előadók között. Újdonság lesz az EMI-sátor is, melyben a különböző régiókban lévő szervezeteink ismertetik tevékenységüket és tagtoborzó szerepe is lesz.
- Mennyire tartják fontosnak a keresztyén üzenettel és egyházakkal kapcsolatos témák jelenlétét? Vannak-e egyházi meghívottak is a programban?
- Az egyház fontos bástyája megmaradásunknak. A keresztyén magatartás és gondviselés elengedhetetlen pillére szervezetünknek és társadalmunknak. Ha nem erre építenénk, nem ez lenne az egyik kapocs az emberek között, nem is lenne ilyen lendületes, következetes az EMI. Ezért a táborban is fontos szerepet kap a keresztyén nevelés. Egész napos programot nyújt az ökumenikus Keskeny Út-sátor. Vasárnap délelőtt ökumenikus istentisztelet lesz: Böjte Csaba atya katolikus, Bartos Károly református, illetve Rácz Norbert unitárius lelkészek fognak lelki táplálékot nyújtani.
- Az EMI, miként a nevéből is kiderül, ifjúsági szervezet. Ezért nem árt tisztázni: ez egy kimondottan ifjúsági tábor, vagy pedig idősebbekre is számítotok?
- Ahogy már említettem, ez a tábor a magyar fiataloknak és családoknak szól, ugyanakkor a gyerekektől az idősebb korosztályig mindenki megtalálja a neki szóló programot. Igyekszünk is ehhez megfelelő körülményeket biztosítani. Lesz például pelenkázó, egész napos gyereksátor, ahol a gyerekek felügyelet mellett játszhatnak, míg a szülők a programokon vesznek részt. A helyszín középkorúaknak és az idősebb nemzedéknek is kiváló üdülőhely, hiszen Gyergyószentmiklós mellett, a Gyilkos tó irányában, a hegyek lábainál csörgedező patak mellett vehetnek részt érdekes előadásokon, illetve gondolataikkal, tudásukkal tovább bővíthetik ezek végén a témákat.
- Hol lehet további információkhoz jutni a programról és a részvételi lehetőségekről?
- Honlapunk a www.emitabor.hu/erdely, itt minden szükséges információ megtalálható, ugyanakkor a 0745.568-605 telefonszámon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. villámlevél-címen is elérhetnek minket. Akik pedig a szállásról és egyéb tudnivalókról szeretnének érdeklődni, azok Korpos Dalma szervezőt keressék a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen vagy a 0743-030628 telefonszámon. Mindenkit szeretettel várunk!

Fábián Tibor, Harangszó

 

Az Erdélyi Magyar Ifjakról (EMI) dióhéjban
Az EMI-t nemzeti elkötelezettségű, hazájukért tenni akaró, az erdélyi magyarság célkitűzéseiért való harcban részt vállaló fiatalok alkotják. Azt vallják, hogyha az ifjúságban sikerül erősíteni a nemzeti öntudatot kultúrájának és történelmének megismerése révén, az nagyban elősegíti nemzetrészünk azon közös vágyát, hogy egymást segítő, jogainkért kiálló, – és nem utolsósorban – magyar emberek éljenek Erdély földjén az elkövetkező évszázadokban is. Ennek érdekében különféle előadásokat, foglalkozásokat szerveznek az EMI helyi szervezetei, de részt vesznek a közös céljaink eléréséért vívott küzdelemben is, így cselekvő részesei az önálló állami magyar egyetemért vívott harcnak, segítik a székelység autonómiatörekvését, tovább számos saját kezdeményezésű akcióval büszkélkedhetnek a magyar nyelvhasználat különböző síkjain (az utcanevektől az egészségügyben való anyanyelvhasználatig) el egészen a diákok jogainak védelméig, érdekeik érvényesítéséig. Helyi szervezetei működnek Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyenyeden, Nagyváradon és Sepsiszentgyörgyön, továbbá több településen van folyamatban a tagszervezetek alakulása.

erdély.ma