Új elöljárója van a Szeretet Misszionáriusai rendnek

ImageA jövőben Mary Prema Pierick áll majd a Boldog Kalkuttai Teréz anya által alapított rend élén.

 

 

 

A Boldog Kalkuttai  Teréz anya által alapított rend március 13-án újra Nirmala Joshi anyát választotta a rend általános főnöknőjévé.  A február 1-jén kezdődött 10. rendi káptalan utolsó szakaszában több mint 160-an adták le szavazatukat. Nirmala nővér azonban egészségi állapota miatt a következő ciklusban már nem vállaja a rend vezetését. Ezért a jövőben a német származású Mary Prema Pierick lesz a rend általános főnöknője – adta hírül március 26-án az Asianews hírügynökség.

A Szeretet Misszionáriusainak szabályzata szerint a rend hatévenként tart káptalant, ahol a közösség életének legfontosabb kérdéseit tekintik át. A szabályzat azt is előírja, hogy az lehet általános elöljáró, aki a háromfordulós titkos szavazáson abszolút többséget szerez. Mivel a rendi elöljáró csak két cikluson át lehet ugyanaz a személy, a harmadik újraválasztáshoz már pápai hozzájárulás is szükséges lett volna. A Szeretet Misszionáriusai Rendet 1950. október 7-én hagyta jóvá a Szentszék. A rend célkitűzése a fogadalom negyedik pontja értelmében a szegények legszegényebbjeinek szolgálata (fizikai és lelki szegények, az éhezők és szomjazók, ruhátlanok és hajléktalanok, betegek: leprások, szenvedélybetegek, elhagyottak, kitaszítottak, szeretethiányban szenvedők, akiket az abortusz és az eutanázia veszélye fenyeget stb.). A rend mottója: Jézusért tesszük. Egyházjogi státusza: pápai jogú női szerzetes intézmény. A világon ma több mint 5000 nővér dolgozik,  mintegy 750 házban.

 

Image 

Magyarországon 1989. június 16-án telepedtek le az első nővérek Érd–Parkvárosban egy üres plébániaépületben. Onnan jártak be naponta Budapestre, s kezdték a családokat, elhagyottakat látogatni a plébániáról kapott címek alapján. Következő lépcsőfok a budapesti IX. kerületben levő Bokréta utcai ruharaktár és ruhaosztás beindítása volt. A begyűjtött ruhaneműt a rászorulókhoz juttatták el. Amikor a budapesti VIII. kerületben levő Tömő utcában 1990-ben felépült a konyha 100 személyes ebédlővel, megkezdték az ebédosztást napi 250-300 személy részére. Ezek után kétfelé vált a magyarországi rend tevékenysége, Érden anyaotthont nyitottak, ahol átmeneti elhelyezést nyújtanak hajléktalan anyák és gyermekeik részére.
A Szeretet Misszionáriusai rendről bővebb információ a www.terezanya.hu oldalon található.
Magyar Kurír