Csángó nap Csomofalván

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Gyergyocsomafalvi-csango-napok/thumbs/szimpadi.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Gyergyocsomafalvi-csango-napok/thumbs/szimpadi.jpg'

ImageA IV. Gyergyócsomafalvi Csángó Napokra kaptunk meghívást a múlt hét végén, a Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány, a Köllő Miklós Általános Iskola és a Csomafalvi Székely Tanács szervezésében.

 

 

A gyerekek nagy izgalommal várták az indulást, 11 pusztinai gyerek várt új barátokra és velünk tartott a pusztinai hagyományőrző csoport is. Megérkezésünkkor kürtőskaláccsal, innivalóval fogadtak, ami jól is esett a zimankós időben. A gyerekekm munkái felkerültek a falra, rajzok, festmények, üvegképek, festett kövek sorakoztak. Délután 3 – kor kezdődött a kiállítás megnyitása és egy kerekasztal-beszélgetés Csángók és székelyek témakörben. A beszélgetésben a gyerekek is részt vettek, elmondták tapasztalataikat, véleményüket. A beszélgetés a csángók magyar nyelvhasználatáról, a székelyekhez fűződő viszonyukról, a közös problémák megvitatásáról szólt. Abban mindenki egyetértett, hogy nagyon fontos a kapcsolatok építése, felvetődött egy közös nyári program szervezése. A beszélgetés után átmentünk az iskola dísztermébe, ahol felléptek a pusztinai gyerekek és a pusztinai felnőttekből álló hagyományőrző csoport. Népdalok, mesék, táncok váltogatták egymást, majd közös táncházzal záródott a műsor. A gyerekek hazamentek a fogadó családokhoz, mi pedig kötetlen formában folytattuk a délutáni beszélgetést a Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány pincéjében rendezett állófogadáson, ami végül ülő fogadássá nemesült. Katalin néni adomái nagy sikert arattak, alig bírtunk elválni egymástól. Vasárnap reggel a templomnál találkoztunk, ahol közösen részt vettünk a szentmisén, ahol két szentes éneket a pusztinaiak is énekeltek, majd a csomafalviak sok szép ajándékával megrakodva, hosszas búcsúzkodás után felcihelődtünk a ránk váró autóbuszra és elindultunk át a Kárpátokon. Nagyon szépen köszönjük ezt a felejthetetlen hétvégét mindenkinek, aki megosztotta velünk nem csak a finom csomafalvi kenyeret, hanem otthonát és jókedvét is. Köszönjük szépen és kívánunk Áldott Karácsonyt!

Nyisztor Ilona, Vajda Éva és Szabó László, kísérőtanárok.

 

{zoomcat catid=513}

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Manapság egyetlen hajszálból, hámsejtből is meg tudják állapítani a bűnüldözők az illető kilétét. Mindannyiunkat meghatároz a DNS-ünk. Isten egyetlen sejtből építette fel anyánk méhében a testünket. Isten egyetlen sejtbe össze tudta gyűjteni azokat az információkat, amelyek minket meghatároznak. Nem kell sok porszemnek megmaradnia belőlünk, ha Isten fel akar támasztani.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2019. június 15. szombat, Jolán és Vid napja van. Holnap Jusztin napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Isten a téglákat egymásra rakja

Isten a téglákat egymásra rakja, és én is egymásra rakom. A múltamból építkezem, apám, nagyapám, őseim, népem életéből...
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube