Erős bástya a szórványban

A vicei kollégiumban öt csángóföldi faluból érkezett gyerekek laknak és tanulnak  többen is vannak, akik itt tanultak meg magyarulMagyarországi segítséggel tovább épül a mezőségi csángó kollégium, mivel a román államtól nem kapnak támogatást.

 

Tizenkét csángó magyar kisdiákkal 2007 őszén nyílt meg a vicei Bástya Kollégium a Makkai Sándor író, református püspök által magyar Holt-tengernek nevezett erdélyi Mezőség északi részének egyik színmagyar falujában. A második tanévre a létszám majdnem megduplázódott: jelenleg huszonkét moldvai csángó és egy mezőségi gyermek lakik a vicei kollégiumban, és tanul a helyi Dsida Jenő Általános Iskolában. Gergely István volt csíksomlyói plébános – ahogy hívei és barátai hívják, Tiszti – régi vicei házát bocsátotta rendelkezésre, s ezt a magyarországi fiatal értelmiségiek és vállalkozók által 2004-ben alapított Mezőségi Őrzőkör Alapítvány segítségével a Vicei Bástya Egyesület újította fel és alakította át bentlakásossá. A kollégium védnökségét Mádl Dalma vállalta el, és egyre több magyarországi magánszemély, vállalkozás és önkormányzat csatlakozik a mezőségi iskolamentő, jövőépítő mozgalomhoz. A vicei kollégiumban öt csángóföldi faluból (Tiszti közvetítésével) érkezett gyerekek laknak és tanulnak – többen is vannak, akik itt tanultak meg magyarul. Bakó Zsuzsa-Enikő kollégiumvezetőtől megtudjuk, hogy a gyerekek az ingyenes bentlakás és a teljes ellátás mellett 24 órás nevelői felügyeletet kapnak, és évente háromszor – karácsony, húsvét és a nyári vakáció – ingyenesen haza- és visszaszállítja őket a kollégiumot fenntartó Bástya Egyesület. Mint Lapohos Ella-Izabella iskolaigazgató, az egyesület alelnöke mondja, a kollégium működtetéséhez havonta mintegy hétszázezer forint szükséges. Mivel a román államtól nem kapnak támogatást, a helyi magyar közösség pedig nem képes pénzbeli segítséget nyújtani, a kollégium teljes költségét (fűtés, világítás, étkeztetés, dologi és személyi kiadások, a beteg gyerekek orvoshoz szállítása, gyógyítása stb.) a Mezőségi Őrzőkör Alapítvány finanszírozza.

Kerekes Zoltán tanító, a Bástya Egyesület elnöke a legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy a tanulólétszám egy év alatt megduplázódott. Tavaly raktárat építettek, az új gyerekeknek ágyakat, szekrényeket, asztalokat, székeket vettek, s ehhez nagy segítséget adott a Szülőföld Alap támogatása. A legnagyobb segítség most az volna, ha egy cég a fölöslegessé vált használt kisbuszát nekik adná, amivel a kisdiákokat haza- és visszaszállítják, mert Csángóföldre az oda-vissza út ezer kilométer, a buszbérlés pedig nagyon drága.
A meglevő ház mellé az idén még egyet szeretnének vásárolni és átalakítani, mert egyre több csángó gyerek jönne, aki odahaza testvértől, rokontól, baráttól hallott a vicei Bástya Kollégiumról. Mivel senkit sem akarnak elutasítani, bővíteni kell a bentlakást és a személyzetet, hogy még tíz–tizenkét gyermeket fogadhassanak. Most négy pedagógus van, egy szakácsnő és egy takarítónő, s három–négy önkéntes segíti a munkájukat.
Mádl Dalma segítségével a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolával megállapodtak abban, hogy folyamatosan két gyakornok főiskolás lány segít ellátni a kollégiumban a nevelési feladatokat, az első önkéntesek az év elején érkeztek Vicére.
Faggyas Sándor

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Az lenne jó, ha az idős korral és annak megannyi nyavalyájával való találkozás nem egy béka lenne, melyet erőszakkal kell lenyelni, hanem a mennyei Orvosunk bölcs gyógyszerének tekintenénk, amit ha elfogadunk, életet ad nekünk.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2019. június 25. kedd, Vilmos napja van. Holnap János és Pál napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Az utazás a semmiből a végtelen felé

Az utazás a semmiből a végtelen felé nemcsak az emberiség, hanem az Egyház útja is.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube