Isten nem gyárt selejt gyermekeket

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Simonyifalvi-napkozink/viewsize/p1140745.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Simonyifalvi-napkozink/viewsize/p1140745.jpg

ImageBoldogok, amiért a napközibe járhatnak

 

 

 

 

 

Simonyifalván harmadik éve működik a hátrányos helyzetű diákok számára délutáni felkészítő program a dévai Szent Ferenc Alapítvány szervezésében, a Tőzmiskei Polgármesteri Hivatal támogatásával.

Eddig a napközis program az iskolában zajlott, az idei tanévkezdéstől azonban a Hivataltól megkapták a régi községháza felújított épületében lévő 3 nagy helyiséget.
Napközisek birodalma
A tágas előtérben korszerűen felszerelt konyha, innen egy boltíves átjárón lehet átlépni a teljesen bebútorozott ebédlőbe, ahonnan a játszó-szobába lehet nyitni. Ezen kívül, rendelkezésükre áll a zuhanyzóval, fiú és leány illemhelyekkel felszerelt, korszerű mosdó is, mutatta be a felkészítő otthont Szabó Beáta, oktató. Aki éppen akkor érkezett meg az iskolából a kíváncsi tekintetű, ragyogó szemű elemisekkel. Azok otthonosan levetették a felső ruháikat, kezet mostak, majd elhelyezkedtek az ebédlőasztalnál, tanulni. Amint Szabó Beáta elmondta, a napi felkészítő program az elemiseknek 12 órakor kezdődik, míg a felső tagozatosok 14 óra tájban, a tanórák után érkeznek. Előbb a kicsikkel elkészítik a házi feladatokat, megtanulják a másnapi leckét. Mikorra végeznek, megérkeznek a felső tagozatosok, akikkel közösen, 3-4 nagyobb lány segítségével megterítenek és megebédelnek. Ezt követően, a kicsik a játszó-szobában különféle foglalkozásokon vesznek részt, miközben a nagyok az ebédlőben tanulnak. 17.30 órától a nagyobb lányok közreműködésével elmosogatnak, rendbe teszik a helyiségeket, majd hazamennek.
Amikor a helyszínen jártunk, éppen zöldbab-levest ebédeltek, ami után közösen elkészített tortát kaptak. Mert ugye, a foglalkozás a kicsiknek játék, a nagyobbaknak viszont a tanulás mellett az életre való félkészülés is. Amelyiknek a résztvevői, a Szabó Beáta két kisgyermekét kivéve, mindnyájan hátrányos helyzetűek. Akikkel otthon nem igazán foglalkoznának lecketanulás, a másnapi házi feladatok elkészítése céljából, de talán a nyugodt, kulturált tanulási feltételek sem lennének meg. A 14 elemis, illetve 13 felsőtagozatos délutáni oktatója 11 óra előtt érkezik, elkészíti az egytálétel ebédet, foglalkozik a gyermekekkel, míg a 18 órai hazaindulás előtt kitakarítja a helyiségeket. Az Alapítvány fedezi az oktató juttatását, az ebédekhez szükséges anyagiakat, míg a polgármesteri hivatal a helyiségek rezsijét, a villanyszámla, illetve a fűtés költségeit vállalta magára, de számos szülő is hozzájárul zöldségfélékkel, gyümölcsökkel a gyermekek ellátásához. Az Alapítvány jóvoltából a gyermekek rendszeresen lábbeli-, valamint ruhasegélyt is kapnak, ami nagy segítség a szülőknek.
Családias hangulatban, jó együtt
Szabó Beáta a felkészítőkre magával hozza az óvodás fiacskáját és az elemis kislányát is, ami növeli a foglalkozások családias hangulatát. Szerinte a napközis program hatása kézzelfogható javulást hozott a diákok tanulmányi előmenetelében, lévén, hogy mindenki felkészülten jár órákra.
A negyedikes Gazsó Annabella 6 testvére közül, rajta kívül, 3 jár a felkészítőkre. Maga egy éve, noha otthon is foglalkoznának vele, de itt, a nagy társaságban jobban érzi magát.
Moga Adriana Vasilicának még két nagyobb testvére van, akik bizonyára segítenének tanulni, de a játszószoba, a sok érdekes játék csak a napköziben található.
A negyedikes Máthé András is az ebédlőasztal mellett írta a házi feladatát. Amint elmondta, a 3 testvére nem jár ide, maga azonban nagyon szereti az itteni hangulatot, ízlik neki az ebéd, itt vannak a barátai is.
Amint búcsúzóban Szabó Beáta elmondta, a polgármester megígérte, hogy gipszkarton fallal leválasztják a helyiségeik előtt lévő folyosót, ahol fogast szerelnek fel, oda teszik ki a hűtőszekrényt is, hogy bent jobban férjenek, s az ő kicsiny birodalmukat ne zavarja a felnőttek kinti járkálása. A játszószobába szőnyeget várnak, illetve az ebédlőbe egy könyvszekrényt, hogy legyen mire felrakniuk a meséskönyveket, a szemléltető eszközöket. A felzárkózni vágyó gyermekek és oktatójuk jól érzik együtt magukat, boldogok a kis birodalmukban, ahol szeretetben együtt vannak, készülnek az életre. Mindnyájuknak a tudatába vésődött Böjte Csaba atyának a bejárati ajtóra kiírt megállapítása: „Isten nem gyárt selejt gyermekeket”. Ők sem selejtek, az érvényesüléshez megkapják az esélyt, amivel élni szeretnének.
Balta János