Istentől áldott örömteli ünnepeket kívánunk!

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Csendes-ej/viewsize/DSC_5149.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Csendes-ej/viewsize/DSC_5149.jpg'

DSC_5149.jpgKarácsony ünnepe, Mohr atya, élete és példája, támogatóink bizalma, gyermekeinknek, a Szent Ferenc Alapítvány minden tagjának hitet, erőt ad arra, hogy mi is merjük megálmodni, megalkotni a magunk Istent dicsérő kisebb - nagyobb művét, a magunk csodálatos Csendes éjét!

 

 

HÁLATELT SZÍVVEL KÖSZÖNJÜK EZT A HITET ÉS  ISTENTŐL ÁLDOTT ÖRÖMTELI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK  MINDEN KEDVES BARÁTUNKNAK, TÁMOGATÓNKNAK!
Szeretettel,Csaba t.
A világ legismertebb karácsonyi éneke szövegének írója, Josef Franz Mohr (Salzburg 1792 - Wagraim 1848) egy varrónő és egy zsoldos katonaszökevény törvénytelen fia volt. Anyjának összesen 4 törvénytelen gyermeke született, a Mohr nevű puskás csak később vette feleségül. Apja már születése előtt elhagyta őket, a kisfiú keresztapja szinte "hivatalból" a városi hóhér (!) lett, de még az sem jelent meg személyesen a keresztelőn, csak egy asszonyt küldött oda maga helyett.
Szerencsére, a gyermek zenei tehetségére felfigyelt a dóm plébánosa, bevette a templom kórusába, majd taníttatta. Mint törvénytelen születésűt, pápai engedéllyel szentelték pappá. Első szolgálati helye apja szülőfaluja volt, itt írta a Csendes éj szövegét. 2 év múlva, egy másik faluban kérte meg a helybeli kántortanítót, hogy írjon hozzá zenét, a napóleoni háborúk után még mindig nagy szegénységben sínylődő falusiak ünnepének emeléséhez. (Orgonájuk elromlott, nem tudták megjavíttatni.) Ők ketten énekelték el először, Mohr atya gitárjának kíséretével.
Mohr atya sokat jótékonykodott, iskolát alapított 100 szegény gyereknek, s az elszegényedett öregek ellátásával is sokat törődött. Fiatalon halt meg, decemberben. A nagy hóban elment egy haldokló szentségi ellátására, s ennek következtében tüdőbetegségbe esett.
Sajnos, a Csendes éjnek nincs jó magyar fordítása (más nyelven is alig), s nálunk általában nem is az eredetit éneklik, hanem a fiúkórusokra, magas szopránokra alkalmazott változatot (pedig se a nép, se a kántor ugye, nem szoprán hangú!).
Itt hallható néhány szép felvétel, eredetiek:

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube

Please publish modules in offcanvas position.