Bővebben: „…élj örökre Krisztus békéjében”Az utolsó magyar királyt 1916. december 30-án koronázták meg a budavári Mátyás templomban. IV. Károlynak alig két éves uralkodás adatott: a Károlyi-féle forradalom után, 1918 novemberében visszavonult az államügyek intézésétől, de a trónról nem mondott le – majd családjával Svájcba költözött. 1921-ben két ízben is hazatért Magyarországra. Először március 26-án próbálkozott azzal, hogy mint koronás király újra átvegye az ország vezetését. Akkor a kormányzó és környezete meggyőzte arról, hogy a győztes hatalmak és a hazánk körül létrejött utódállamok ellenséges hozzáállása miatt ez lehetetlen, ezért április 5-én visszatért Svájcba.

Bővebben: „Akikben a megfeszített Krisztust látják” Ellenállni a kiselejtezés kultúrájának, megóvni a kiszolgáltatott emberi életet, méltósággal segíteni a fejlődő országoknak, oltóanyaggal ellátva őket – többek között erről beszélt Ferenc pápa az Opus Dei által alapított Università Campus Bio-Medico római katolikus orvosi egyetem vezetőségének, akiket október 18-án, hétfőn audiencián fogadott a Vatikánban.

Bővebben: Brébeuf Szent János áldozópap és társai, kanadai vértanúkKanadai vértanúknak azt a nyolc francia jezsuitát – Daniel Antalt, Garnier Károlyt, Lallemant Gábort, Brébeuf Jánost, La Landei Jánost, Jogues Izsákot, Chabanel Natalist és Goupil Renatust – nevezzük, akik a kereszténység második misszióját vezették a huron indiánok között. Rájuk emlékezünk október 19-én, liturgikus emléknapjukon.

Bővebben: Ahelyett, hogy mások fölé emelkednél, merülj alá mások életébe!A Szentatya október 17-én, vasárnap a kitüntetett helyekre áhítozó tanítványokról szóló evangélium kapcsán a másokkal való együttérzésről és a szolgálat jelentőségéről elmélkedett. A keresztség a szolgáló szeretet életmódjába történő alámerülésre emlékezteti a keresztényeket.

Alkategóriák

1. oldal / 394