Elérkezett Jézus órája

Image„Elérkezett Jézus órája” – a Szentatya beszéde a vasárnapi Úrangyala elimádkozásakor.

 

 

 

Ez már nem a szavak ideje: elérkezett a döntő óra, amikor Isten Fia életét adja az emberiségért – mutatott rá XVI. Benedek pápa vasárnap délben az Úrangyala elimádkozása előtt mondott beszédében. Az esős idő ellenére a hívek zsúfolásig megtöltötték a Szent Péter teret. Közöttük nagy számban voltak jelen a Rómában tanuló afrikai diákok képviselői, akik hálájukat kívánták kifejezni a Szentatyának a földrészükön tett apostoli látogatásért. Ennek során a pápa Kamerunt és Angolát kereste fel. XVI. Benedek beszédében annak a jelentőségteljes tapasztalatnak az öröméről szólt, amelyet számára ez a zarándoklat jelentett. Hangsúlyozta, hogy mély érzéseket ébresztett benne a két ország katolikus közösségével és az egész lakossággal való találkozása.

Látogatásának két szempontját emelte ki. Az első az az öröm volt, amelyet az emberek arcáról leolvasott: szemmel látható volt afeletti örömük, hogy Isten családjának tagjai. A pápa hálát adott az Úrnak azért, hogy az egyszerű, de hittel teli ünnepi pillanatokban osztozhatott testvérei sokaságával. A második szempont pedig a „sacrum” erőteljes kisugárzása volt a liturgikus szertartások során. Ez közös jellemvonása minden afrikai népnek és különösen kitűnt a pápalátogatás minden percében. A Szentatya az utazás révén jobban megértette az afrikai részegyház valóságát, tapasztalatainak és kihívásainak sokszínűségét.
A pápa idézett a vasárnapi evangéliumi szakaszból: „Ha a búzaszem nem esik a földbe és el nem hal, egyedül marad, de ha elhal sok termést hoz.” Ez már nem a szavak és beszédek ideje, hanem elérkezett a döntő óra, amiért Isten Fia a világba jött. Bár lelke mélyen megrendült, készen áll arra, hogy egészen a végsőkig teljesítse az Atya akaratát. Isten pedig azt akarja, hogy nekünk adja az örök életet, amelyet elveszítettünk. Csak Jézus halálának köszönhetően csírázhat ki és növekedhet egy új emberiség, amely szabad a bűn uralmától és képes testvériségben, az egyetlen mennyei Atya gyermekeként élni - mondta a pápa, majd így folytatta:
„Afrikában közösen éltük meg a hit nagy ünnepét és megtapasztaltuk, hogy ez az új emberiség élő, emberi korlátai ellenére”. A misszionáriusok, Jézushoz hasonlóan továbbra is egész életüket az evangéliumnak szentelik, és bőséges termést takarítanak be. A pápa háláját fejezte ki a szerzetesnőknek, szerzeteseknek, világi híveknek apostoli munkájukért. Meggyőződhetett Krisztus iránti szeretetük gyümölcseiről, valamint arról, hogy a keresztények között nagy megbecsülésnek örvendenek. A Szentatya mindezért hálát adott Istennek és azért fohászkodott a Szűzanyához, hogy az egész világon terjedjen el Krisztus reménység- és szeretetüzenete.
Az Úrangyala elimádkozása után XVI. Benedek bejelentette, hogy előde, II. János Pál halálának negyedik évfordulóján, április másodikán, csütörtökön este 6 órakor szentmisét mutat be a Szent Péter bazilikában. Arra szólította fel a fiatalokat, hogy vegyenek részt a szertartáson, amely egyben előkészíti az Ifjúsági Világnapot. Ezt idén az egyes egyházmegyékben Virágvasárnap ünneplik. A Szentatya végül köszöntötte a Szent Péter téren összegyűlt afrikai fiatalokat, akiket Robert Sarah érsek, a Népek Evangelizálása Kongregáció titkára vezetett. A pápa szívből megköszönte a fiataloknak, hogy kifejezték örömüket és elismerésüket a földrészükön tett apostoli látogatásáért. Arról biztosította őket, hogy imádkozik értük, hozzátartozóikért és származási országaikért.
Vatikáni Rádió 

Hírlevél



HTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„A házasság mint a »turbó üzemmód« gyorsabban célba röpíti az embert. Az úton könnyebb járni, ha társat kapunk magunk mellé, akivel egy cél felé haladunk, akinek a kezét megfoghatjuk, akivel egymást bátoríthatjuk, biztathatjuk, aki segít visszatérni, ha eltévedtünk.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2024. április 27. szombat, Zita napja van. Holnap Valéria napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Jézus halála után harminc évvel- 1/2

Josephus Flavius a Bellum Judaicum (A zsidó háború) című művében leírja, hogy Jézus halála után harminc évvel a római hadsereg körülveszi a gyűlölettől fortyogó várost, és hároméves ostrom után beveszi.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube