Bővebben: Krisztus a kereszthalállal azt üzeni, hogy bízik bennünk“Polikrízisben van a világ, ami azt jelenti, hogy maga az élet van veszélyben. A mértéktelen mohóság, a birtoklásvágy és a hatalomvágy szétcincálja a világunkat. Nem az emberi egóval, ezzel a bennünk rejlő vággyal van a baj, azt Isten ültette belénk. A kérdés az, hogy hogyan éljük meg. A válasz pedig Jézus Krisztus és a megváltás. Jézus az, aki a bennünk élő vágyat megnemesíti, amikor megértjük és követjük a tanítását, hogy olyan értékek után nyújtsuk ki a kezünket, ami maradandó” – mondta a PestiSrácok.hu-nak Böjte Csaba.

Bővebben: Félelemben élni a harcoktól távol is – Kárpátalján járt Böjte Csaba ferences szerzetesAz ukrán határ túloldalán, legyen valaki ukrán, magyar, vagy épp ruszin, most érti igazán, mekkora kincs a béke. A kárpátaljai katonatemetőben, ahol egymás mellett fekszik ukrán és magyar, a fejfák üzennek. A huszonéves fiúk és édesapák sírjai között, amelyekre árván maradt gyermekeik a kedvenc plüssmacijukat fektették, mindenki némán és könnyes szemmel imádkozik. És a friss sírok száma egyre nő. Még csak néhány közöttük a magyar. Kárpátalján nem szólnak fegyverek, de a végét se látni a háborúnak – erről beszélt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes a PestiSrácok.hu-nak, azt követően, hogy hazaérkezett kárpátaljai látogatásáról, amelynek a Matthias Corvinus Collegium meghívására tett eleget. Az atya útját a magyar konzulátus szervezte és vezette fel.

Bővebben: 800 éves adventi hagyományt idéznek fel egy látványos fénykupolával Budapesten800 éve az olaszországi Greccio városában Assisi Szent Ferenc állított először betlehemet. Az évszázadok óta tartó hagyományt most a Dévai Szent Ferenc Alapítvány idézi meg, melynek részeként december 12-étől egy különleges fénykupola is megnyílik Budapesten.

Bővebben: Isten a nappalibanA múlt már nem létezik, csak emlékeinkben őrizzük lenyomatát a néhai eseményekkel kapcsolatos vélekedéseinknek. Az emlékezés ingoványos talaj: szófoszlányok, illatok, képek – legyenek gyötrők vagy kellemesek – jönnek, majd elillannak. A valódi kérdés nem az, hogy mi történt, hanem az, hogy az emlékező mihez kezd a történetével. Böjte Csaba mindenképp építkezik, és nemcsak saját maga számára: testi és lelki menedéket épít gyermekek ezreinek reményből és lehetőségekből, egy jobb életre. Legújabb, Csender Levente tollából származó, decemberben megjelent életrajzi könyve is erről mesél.

 

Bővebben: “Legyünk szövetségesek az áldott békéért vállalt imahadjáratban”Nyolc úzvölgyi katonatemetőbe látogatott el Szent Márton napján Böjte Csaba erdélyi ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány több munkatársa, nevelők, nevelt gyermekek és támogatók, barátok egy csoportja, hogy nemzetiségtől függetlenül tegyék tiszteletüket az elesett hősök sírjainál, virágot ültessenek, és imádkozzanak magyarként a nem magyar katonák végső nyughelyén is a békéért. Olyan elhagyatott sírokat is meglátogattak, amelyeken erős nyomot hagyott a feledés.