Szent Kamill lelkigyakorlat- Harmadik nap

ImageMegtérés, szabadulás, bűnbánat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reggeli elmélkedés, György Alfréd kamilliánus atyával:

 

Az Úr érkezése
Mikor elhagytak,
Mikor a lelkem roskadozva vittem,
Csöndesen és váratlanul
Átölelt az Isten.
Nem harsonával,
Hanem jött néma, igaz öleléssel,
Nem jött szép, tüzes nappalon
De háborus éjjel.
És megvakultak
Hiú szemeim. Meghalt ifjuságom,
De őt, a fényest, nagyszerűt,
Mindörökre látom.
Ady Endre

 

ImageElutasítva, leírva, kitaszítva is Isten szeme fénye vagy

 

 

 

 

 

 

 

Esti elmélkedés, Böjte Csaba ferences atyával:

 

 

Történetek Kamillról

Állítólag mielőtt Kamilló megszületett volna, az édesanyjának álma volt. Látott egy nagy csapat fiú élén valakit, aki messze kiemelkedett a többi közül, s az összes fiúnak piros kereszt volt a mellén. Így azt remélte, hogy fia fog születni, akiből egyszer majd híres keresztes vitéz vagy szerzetes, sőt szent lesz. Jóllehet eleinte nem sok remény volt rá, az álom mégis valóra vált: 1595-ben lehetett először vörös keresztet látni a törökök elleni hadjárat alkalmával az egyik csatatéren, mégpedig nem a harcra buzdítás, hanem az életmentés szolgálatában. Kamilló nyolc társa is hadba vonult, és mindkét tábor sebesültjeit ápolták.
Egy alkalommal a pápa meglátogatta a Szentlélek-kórházat, ahol Kamilló a legszívesebben dolgozott. Amikor megérkezett, szemrehányást tettek Kamillónak, amiért abban a köpenyben fogadta, amelyben a betegeket is ápolta. Erre ő így válaszolt: "Hogyan? Amikor magával Krisztussal vagyok elfoglalva (a betegeire gondolt!), akkor miért öltöznék át a helytartója tiszteletére?"
Kamilló szeretete és áldozatkészsége nem ismert határokat: egyaránt gondja volt a bűnözőkre, a csavargókra, a szegényekre és a társadalom legkülönfélébb kitagadottjaira. Buzgalmában tette ezt a számunkra furcsán hangzó kijelentést: "Ha nem volnának szegények, ki kellene ásni a közepéig a földet, hogy találjunk néhányat!"
Egy nap úgy déltájban megjelent a szakács, és közölte, hogy nem tud főzni, mert a házban nincs semmi ehető. "Azért csak csengess ebédre - mondta Kamilló -, majd segít az Isten." Alighogy kiejtette ezeket a szavakat, megállt a kapu előtt egy szekér, tele finom liszttel - egy jótevőjük küldte. Gyorsan nekiálltak sütni, és - ha kicsit késve is - asztalhoz ülhettek.