Nisztor Ilonáról irt gondolataimat

ImageA múlt napokban megkérdezték, hogy ha lenne nekem egy díjam, melyet a Kárpátmedence ma élő legnagyobb aktív pedagógusának adhatnák, akkor kinek adnám?


 

 

 

 

 

Sokat gondolkoztam e kérdésen, mert hála a jó Istennek sok nagyszerű ember szenteli nap mint nap életét a zsenge holnap, a gyermekeink szolgálatára. Végül azt mondtam, hogy én Nyisztor Ilonának, a pusztinai ovonéninek adnám ezt a díjat.

Ilona hihetetlen gyöngédséggel szeretettel, és óriási szakmai tudással tudja megfogni, és kibontakoztatni a gyermekeiből mindazt a szépet és jót, mit az Úr isten azok kis szívébe bele ültetett.
Ő Pusztinán, Frumoasan, Moldovában,  csak úgy mellék állásban foglalkozik a gyermekekkel, de hihetetlen eredményeket tud elérni. Többször is láttam öt a gyermekei társaságában, volt alkalmam elkísérni egy előadó körútra őket Magyarországon is. Csodáltam, hogy egyedül képes elindulni egy nagybusz gyerekkel, és estéről estére kultúrházakban, templomokban elkápráztattak előadásaikkal mindenkit.
Nagyonsok pedagógust láttam munka közben, de bátran állítom, hogy közülük talán senki nem látta olyan szépnek a saját gyerekeit, mint Ilona, és ez a belülről jövő, bizalom, tisztelet akár a tavaszi napfény virágba borítja a gyermekeit.
Én azt az őszinte gyermekek iránti mélységes tiszteletet, csodálatot nagyon kevés pedagógusban láttam felcsillanni, mellyel Ilona a maga egyszerűségében vezeti a gyermekeit. Szeme tükre, szónélkül is harsogva mondja, hogy: "bízom bennetek, ti jók vagytok, nagyon jók, és elé fogjátok tudni adni nagyszerűen azt, mit évközben megtanultunk". És valóban az egyszerű falusi kis gyermekek fergeteges művészi előadásukkal mindenkit elvarázsolnak. Ének, tánc, mese, Ilona végtelen jóságú tekintetétől magától buggyan, mint tiszta forrásvíz elő a gyermekekből. És az előadás után, mintha mi sem történt volna, ugyanazon a hőfokon folyik a dalolás a buszban, mely tovább viszi őket.
Milyen jó lenne, ha Ilona mindannyiunkat megtudna fertőzni a maga végtelen tiszteletével, szeretetével, mely a gyermeke szívét izzásba hozza, és formálhatóvá teszi. Mennyivel könnyebb lenne a tanároknak, politikusoknak, hatni ránk, mint hideg kovácsként szétverni mindent.
Adjon a jó Isten népünk számára minél több hozzá hasonló, gyermekeinket, mindannyiunkat szépnek látva, világunkat megszépítő pedagógusokat.

őszinte tisztelettel, csaba t. 

 

Image