Déli Harangszó! - 1456. június 29.

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tortenelem_356427494_10230958723257838_6561247073938301046_n.jpgJúlius 1-én a vajdahunyadi vár előtti téren 11.00 órától egy szentmisét fogunk bemutatni, szeretettel hívlak a közös imára, melyet az összefogásért, az áldott békéért ajánlunk fel! Gyertek imádkozzunk, hogy Kárpát-medence népei bizalommal fogják meg egymás kezét és együtt, közösen tegyük tündérkertté szülőföldünket, építsük, szépítsük Isten szeretetének országát!

A Déli Harangszó története: 
III. Kallixtusz pápa az - 1456. június 29-én kiadott bullában elrendeli, még a nándorfehérvári csata előtt, hogy  az összefogásért, a közös értékeink megőrzéséért nap mind nap imára hívjon bennünket a déli harangszó! A győztes csata után, csak 1500. augusztus 9-én  rendelte el VI. Sándor pápa, hogy minden délben szóljon a harang és imádkozzanak az emberek együtt az áldott békéért, megújítva Kallixtusz rendeletét, hogy a kereszténység védelme és az összetartás minden időben és minden helyen fontos kötelessége a papságnak és a híveknek.
Világunk a zűrzavar, a káosz felé tántorog, gyertek vegyük komolyan őseink döntését, és példájukra  mi is minden délben a harang hívó szavára csendesedjünk el, és imádságos bizalommal forduljunk Urunk, Istenünk felé! Kérjük együtt az áldott békét és az örömteli összefogás kegyelmét a világ népei számára!
A déli harangszó hívására mi minden délben lemegyünk a kápolnába, és elmondjuk az Úrangyala  imát!
Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát, - és ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát. Üdvözlégy, Mária…
Íme az Úrnak szolgálóleánya, - legyen nekem a te igéd szerint. Üdvözlégy, Mária…
És az Ige testté lőn, - és miköztünk lakozék. Üdvözlégy, Mária…
Záróima: Imádkozzál érettünk, Istennek szent Anyja, hogy méltók lehessünk Krisztus ígéreteire. 
Könyörögjünk! Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent kegyelmedet, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, 
Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. 
Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.