2017. június 12. - Hétfő

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_17757519_1513745681978769_1775435788749694420_n.jpgSzent Ferenc mondta a társának: gyere testvér mert itt szeretnek bennünket, dicsérnek, meneküljünk innen, mert a fejünkbe szál a dicsőség, s vele együtt a hiúság, büszkeség, önelégültség!! 
A lelki ember, bármennyire is döbbenetes, de szépen lassan megtanulja értékelni a sikereket, de a kudarcokat is, és ha igazán keresi a jó Isten közelségét, akkor nagyon hamar rájön arra, hogy milyen kevés a lelki hozadéka a dicséretnek, az elismerésnek és mennyivel több a hasznunk van a korholásból, az ártatlanul kapott szidásból, megaláztatásokból!! A lelki élet elején a jó Isten, mind a kis gyermekét az édesanya, a vigasztalások meleg tejecskével táplálja, jósággal kínálja a sikerek édes gyümölcsét! A lélek ilyenkor keresi, és el is várja, hogy dicsérjék, elismerjék érdemeit, munkáját! Aztán ahogy mint közelebb kerül áldott Megváltójához, a fényben kezdi meglátni saját gyarlóságait, esendőségét, és ekkor már eltudja fogyasztani a szilárd, sokszor nagyon rágós, kemény, de tápláló eledelt is, a korholást, a hibáinak néven nevezését, környezetének kendőzetlen őszinteségét! Természetesen tudom, hogy csak a legtisztább lelkeknek adatik meg az a "boldogság" amiről a mi urunk, Jézus Krisztus beszél, de azért gondolkozzunk el Mesterünk tanításán:
Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a ti jutalmatok az égben."
Vándorúton a semmiből a végtelen felé, 
Csaba t. 
Abban az időben, Jézus látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket:
"Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.
Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.
Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést nyernek.
Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak.
Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.
Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni.
Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa.
Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a ti jutalmatok az égben."
Mt 5,1-12