2017. július 24. - Hétfő

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_IMG_5034.jpgMagam elé képzelem Jézus szép előadását a galileai tenger partján, egymás után folynak a szebbnél szebb példabeszédek, és egyszer csak valaki közbeszól. Szinte hallom, hogy az a maga igazától felfuvalkodott farizeus beszól a Mesternek: " jelet szeretnénk tőled látni!" Mt 12, 38. Jézus válaszát nem lehetne polkorrektnek nevezni. "Ez a gonosz és hűtlen nemzedék jelet kíván, de nem kap más jelet, mint Jónás próféta jelét." Mt 12,38. 
Sokszor hangoztatjuk, hogy a sötéttel nem kell harcolni, mert nem lehet összetörni, kilapátolni az ablakon! Igen, mi nem kezdünk birkózni a sötétséggel, a bunkóssággal, mert, s itt engedtessék meg egy népi bölcsességet idézni: "aki sz- al birkózik az sz-os lesz!" Ez idáig érthető, de ha a sötétség tőr ránk és az kezd birkózni velünk, akkor mi a teendő? Jézus válasza döbbenetes, kész Ő maga jellé válni, vállalja a kereszthalált, a golgotát! Jézus nem fut el, nem bújik valamilyen hazugság odújába a rá törő gyűlölet elől, bátran kiáll mert hisz a szeretet végső győzelmében, de azt is kinyilatkoztassa, hogy mindazok helyzete végtelenül sajnálatos, akik nem térnek meg, akik nem lépnek a szeretet, a jóság útjára!
Hiszek a szeretet végső győzelmében én is, s azt is hiszem, Krisztus szavai szerint, hogy ki elutasítja a párbeszédet, az együttműködést, egyszóval a szeretetet, az el fog kárhozni,
Csaba t. 
Kép: Krisztus keresztjének darabjaiból készített ősi ereklye, a történészek szerint Bajorországban e kereszt alatt vette feleségül Szent István Gizellát.
Néhány írástudó és farizeus így szólt egyszer Jézushoz: "Mester, jelet szeretnénk tőled látni." Jézus így válaszolt: "Ez a gonosz és hűtlen nemzedék jelet kíván, de nem kap más jelet, mint Jónás próféta jelét.
Amint ugyanis Jónás próféta három nap és három éjjel volt a hal gyomrában, úgy lesz az Emberfia három nap és három éjjel a föld szívében. A ninivei férfiak feltámadnak az ítéletkor ezzel a nemzedékkel együtt, és elítélik ezt a nemzedéket, mert ők megtértek Jónás prédikálására. Ámde itt nagyobb van, mint Jónás. Dél királynője feltámad az ítéletkor ezzel a nemzedékkel együtt, és elítéli ezt a nemzedéket, hiszen ő a föld végső határáról is eljött, hogy meghallgassa Salamon bölcsességét. Itt pedig nagyobb valaki van, mint Salamon."
Mt 12,38-42