2018. augusztus 20. – Hétfő, Szent István király

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_koronazasi-ekszerek.jpgRegnum Dei!! Augusztus 20-a, Szent István ünnepe, az Országalapitás napja számomra a legkedvesebb nemzeti ünnep! Ezen a szép napon, nem arra emlékezünk, hogy tatárral, törökkel, osztrákkal, vagy orosz fegyverekkel kellett megküzdenünk, hanem arról, hogy összefogtunk, egy asztalhoz ültünk, és együtt közösen úgy döntöttünk, hogy tündérkerté tesszük közös hazánkat, a Kárpátmedencét!! Az Országalapitásn ünnepe, a kiengesztelődés, a bizalom, az összefogás napja, a mi legfontosabb keresztény  ünnepünk!!
Jézus Krisztus nyilvános működése első napján, nem infrastukturális fejlesztésekbe kezdett, nem is pályázatokat irt a világ megváltásához szükséges tárgyi feltételek előteremtéséhez, de még templom építéséhez sem kezdett, hanem bizalommal megszólította a Jordán folyó mellett tébláboló fiatalokat!! Gyertek nézzétek meg hol lakom!! András, és János mindjárt el is mentek Jézus názáreti egyszerű otthonába!  Az internet szerint a Jordán folyótól, Názáretig, a több mint 50 kilométeres utat, 10-11 óra alatt  tehették meg a fiatal emberek!! Mi mindenről beizélgethettek útközbe? Szeretem magam elé képzelni ahogy fáradtan, porosan megérkezik a három fiatal az egyszerű, csendes Názáreti otthonba! Jézus örömmel elkurjantja magát: "Édesanyám, gyere, köszöntsd a barátaimat, ma ismerkedtünk össze, együtt fogjuk megváltani a világot! Nem készítesz valami finom vacsorát, éhesek vagyunk, mint a farkasok!!" Gondolatban üljünk mi is oda a Szent József által faragott durva asztalhoz, nézzük ahogyan Mária serteper a konyhában, készitti a finom vacsorát, közben Jézus hoz egy kancsó bort! "Gyertek öblitsük le az út porát, egészségetekre!! Aztán Jézus kifejti a nagy tervét! Elmegyünk minden emberhez, elmondjuk nekik, hogy sokkal jobb békében szeretetben együtt élni, mind bűnös, kapzsi vágyaktól vezetve háborúzni, vitatkozni, ellenségeskedni!! Elmegyünk minden emberhez és megtanítjuk a szeretet parancsát, egyszóval megváltjuk a világot!! Velem tartotok?! Az apostolok válasza határozott: Igen, megyünk, építsük veled a szeretet, a béke, a teremtő Istenünk csodálatos országát!! Közben elkészül a finom tojásrántottával Mária, jókedvvel örömmel elbeszélgetnek, és ahogyan a szentírás írja, aznap ott is aludtak Jézusnál!!
Ilyen egyszerű!! Bölcsen egymásra rakott kövekből, téglákból fal lesz, ház, otthon, haza!! A sziklára épült ház, közösség ha viharba kerül akkor is talpon marad, mert minden közösség, mely szeretetre, bizalomra épül számíthat Isten hathatós segítségére, áldására!! Szent István hitte, hogy Jézus Krisztus szeretet parancsára épülő ország fennmarad!! Ezzel a hittel megyek én is Budapestre, hogy részt vegyek nagy királyunk Országalapitási álmának megünneplésében!! Az ő álma, az ő terve az én álmom is, az én tervem is! Hiszem, ha mindannyian, kik itt a Kárpátmedencében élünk, nemzeti, vallási, világnézeti különbségeket félretéve,  türelmesen összefogunk, akkor valóban közös szülőföldünket tündérkertté tehetjük! Imádságos szeretettel ha nem csak kérjük, hogy jöjjön el Isten Országa, hanem azt bizalommal, bölcs párbeszéddel, hűséges kemény munkával építjük, akkor mindannyiunk közös otthona,  Jézus Krisztus Isten országa, Szent István király tündérkertje minden jégeső,  szél, vihar ellenére is, állni fog!!
Istentől megáldott örömünnepet kívánok a szép Kárpátmedence minden lakójának,
Csaba t. 
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Mindaz, aki meghallgatja szavaimat és szerintük cselekszik, ahhoz az okos emberhez hasonlít, aki a házát sziklára építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak, de az nem dőlt össze, mert sziklára épült. Aki viszont hallgatja szavaimat, de nem követi azokat, ahhoz az ostoba emberhez hasonlít, aki a házát homokra építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, nekizúdult a háznak, az összedőlt, és nagy romhalmaz lett belőle. Ezzel Jézus befejezte beszédét. A nép elragadtatással hallgatta tanítását, mert úgy tanított, mint akinek hatalma van, nem úgy, mint az írástudók. 
Mt 7,24-29