2018. december 26. – Szerda, Szent István első vértanú

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_IMG_E2089.JPG"aki állhatatos marad mindvégig, az üdvözül."
Mt 10,22  
Az Egyház nem akar becsapni bennünket, nem akarja, hogy a pihe, puha ünnepi hangulatban elmacskásodjunk! Lám lám, még el sem lobbantak a fények a Karácsonyfákon, már ég az Szent István vértanú emlékezetére meggyújtott gyertya az oltáron! Tegnap fehérben aranyszínű ruhában misézett a pap, Krisztus születéséről elmélkedett békességben, ajándékokat adtunk egymásnak, ma vérvörös ruhában megy az oltárhoz, és arról beszél, hogy a gonosz nem alszik, hanem, ahogyan maga a Szentírás mondja:  "Az ördög, mint ordító oroszlán jár körül, és keresi, hogy kit nyelhetne el.”  1 Péter 5,8
E föld nem a mennyország, a cél messze van, mi Isten vándorló népei vagyunk, és óvatosan, állhatatosan célra tartva zarándokolunk azon a keskeny és meredek úton, mit Krisztus mutatott nekünk!! A létért küzdenünk kell, az örök életünket is a szeretet útján járva, terheket vállalva, terheket hordozva nyerhetjük el!! A keresztény ember számára a földi lét, nem békés semmittevés, hanem kemény erőfeszítés Isten Országának a tudatos építésének az ideje. Márton Áron szavait érdemes lenne köbe vésve otthonaink falára kifüggeszteni!
,,A kereszténység az örök elégedetlenség azzal, ami van, és ahogyan van. Gyötrődés, hogy a világot jobbá tegye, hősies erőfeszítés, hogy lendülő öleléssel a földről az eget átfogja, a közömbös, anyagias földet a kifeszült lélek erejével az éghez közelebb rángassa…” (Márton Áron)
A vértanúk útján zarándokolva, 
Csaba t. 
Kép: A fenyő, fagyban, hóban él, növekszik, létével Teremtőjét dicséri.
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Legyetek óvatosak az emberekkel szemben, mert bíróság elé állítanak, zsinagógáikban pedig megostoroznak benneteket. Miattam helytartók és királyok elé hurcolnak, hogy tanúságot tegyetek előttük és a pogányok előtt. Amikor átadnak benneteket a bíróságnak, ne töprengjetek, hogyan és mit mondjatok. Abban az órában megadatik majd nektek, hogy hogyan beszéljetek. Hiszen nem ti fogtok beszélni, hanem Atyátok Lelke szól majd belőletek. Halálra adja akkor a testvér a testvérét, az apa a gyermekét, a gyermekek pedig szüleik ellen támadnak, hogy vesztüket okozzák. Miattam mindenki gyűlölni fog titeket. De aki állhatatos marad mindvégig, az üdvözül.  
Mt 10,17-22