2019. július 30. – Kedd

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_67288138_1518180004990525_535849083445706752_n.jpg2004-ben Magyarországon népszavazást tartottak! Akkor a magukat magyar nemzetiségűnek valló de nem Magyarországon élő, nem magyar állampolgárok kedvezményes honosítását lehetővé tévő törvény megalkotását elrendelő össznépi döntés nem született meg! A sikertelen népszavazás után sokan, sokféle magándöntést hoztak! Marek Bernardin Győrben született magyar állampolgár, ferences szerzetespap, elöljárója engedélyével vonatra ült és eljött Erdélybe, Dévára és kisebb testvéri szeretettel azóta is töretlen lendülettel szolgálta a határon kívül rekedt magyar testvéreit, a Dél-erdélyi magyar közösséget a legkisebbekben, az árva gyerekekben is! Mi mindannyian őszinte jó barátra találtunk Bernardin testvérünkbe, akit elöljáróink most augusztus elsejétől Kaplonyba, egy másik erdélyi ferences kolostorba helyeztek, hogy ott is kisebb testvérként szolgálja az itt élő testvéreit!
Ki tudná megmondani, hogy jó testvérünk az elmúlt 15 évben csak itt Déván hány szentbeszédet, elmélkedést tartott, hány szentmise áldozatot mutatott be, hány gyermeket keresztelt meg, hány erdélyi magyart kísért el a temetőbe utolsó útjára, vagy hányunk szentgyónását hallgatta meg alázattal, türelemmel? Ezekre a kérdésekre csak az tudja a választ aki őt közénk küldte, s aki minden pohár vizet, mit az Ő nevében adunk, számon tart! A jó mag a szívünkbe hullt és hiszem, hogy százszoros, ezerszeres termést hozott eddig is, és ezt fogja tenni ezután is! E világ azért ilyen szép és lakható, mert ilyen nagylelkű, nagyszerű emberek élnek benne, akik csendben, sokszor észrevétlenül létükkel hintik a jó magot, képesek mindent félre tenni és a legkisebbek szolgálatát szeretettel, mosolyogva felvállalni!
Testvéri szeretettel, őszinte hálával, 
Csaba t.
Képek: 2019 július 29. Bernardin testvér Déván
Egy alkalommal, amikor Jézus befejezte tanítását, elbocsátotta a sokaságot és hazatért. Otthon azt kérték tőle tanítványai: „Magyarázd meg nekünk a szántóföldről és a konkolyról szóló példabeszédet!” Kérésükre így magyarázta meg: „Aki a jó magot veti, az az Emberfia. A szántóföld ez a világ. A jó mag az Isten országának a fiai, a konkoly pedig a gonoszság fiai. Az ellenség, aki elvetette a konkolyt, az ördög. Az aratás a világ vége, az aratók pedig az angyalok. Ahogyan aratáskor összeszedik a konkolyt és elégetik, úgy lesz a világ végén is. Az Emberfia elküldi angyalait, azok összeszednek országából minden botrányt és minden gonosztevőt, és tüzes kemencébe vetik. Ott majd sírás és fogcsikorgatás lesz. Akkor az igazak ragyognak majd Atyjuk országában, mint a nap. Akinek füle van, hallja meg!”
Mt 13,36-43