2019. október 22. – Kedd

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tortenelem_53313.jpgLegyünk készek bátran, testvéreink iránti szeretetből Isten akaratát teljesíteni! 540 évvel ezelőtt, 1479. november 13-kán Mátyás király serege megütközött Kenyérmezőn az országba betörő török katonákkal. Ecsedi Báthori István erdélyi vajda és Kinizsi Pál temesi ispán vezette magyar seregek, a rájuk bízott országot, az itt élő civil lakosságot s azok anyagi javait, egy véres csatában megvédték. Bonfini krónikájában a törökök veszteségét harmincezer főben nevezi meg, ugyancsak ő, a magyarok veszteségét nyolcezerre teszi.
Báthori, Kinizsi és a velük együtt harcoló hősök, életüket nem kímélve, gyilkos csatában megvédték szülőföldjüket és annak lakóit, "Mária népét". Az ő emlékükre, a Szent Ferenc Alapítvány szászvárosi háza, a Kárpát-medencei Kinizsi Szövetség és a Mária Út Egyesülete zarándoklattal egybekötött lelkigyakorlatos megemlékezést szervez. November 22-én 14.00 órakor Kenyérmezőn találkozunk Alkenyéren, (románul Sibot). A csatatéren álló emlékműnél meghallgatjuk a megemlékező beszédeket, elhelyezzük tisztelettel a koszorúinkat, majd a gyerekekkel és a kedves vendégeinkkel elindulunk a legközelebbi templomba, az algyógyi Szent István előtt épült rotondo (körkörös) templomba, hol szentmise áldozatot mutatunk be az elesett hőseinkért. A zarándok út hossza 13-14 km. A szentmise végén házigazdánk Menyhárt Ernő, a szászvárosi Szent Erzsébet Otthon vezetője szeretettel lát egy estebédre. Szombaton is együtt leszünk, imádkozunk, meglátogatjuk a Hunyadi kastély Mátyás Király által építtetett szárnyát, majd e letűnt kor dallamaival, táncaival ismerkedünk! Vasárnap délben a gyermekeinkkel együtt imádkozunk, a szentmise után ebéddel ér véget a hőseink tiszteletére szervezett megemlékezés.  
Isten által ránk bízott feladataink felvállalása, azok bátor, hősies teljesítése életünk célja, értelmet ad napjainknak. Ingyen, két szép szemünkért sem az őseinknek, sem nekünk nem jár a mennyország, az örök élet. A létért küzdeni kell! Szeretteinkkel való törődés, az ők szolgálata, a családjaink létének fenntartása, s ha kell életünk árán is az ők testi, lelki épségüknek a megóvása védése olyan feladat, amely mindannyiunk életét meghatározza. 
540 évvel ezelőtt Mátyás király seregei megtették amit a haza elvárt tőlük, megvédték e föld lakóit, teljesítették kötelességüket. Ezért mi, az ők kései utódai nemcsak tisztelgünk bátor helytállásuk előtt, hanem tanulni is szeretnénk tőlük. Mi is szeretnénk óvni, védelmezve vezetni a gondjainkra bízott családokat, gyermekeket.
Biztatlak, szeretettel hívlak, gyertek tanuljunk hős példaképeinktől,
Csaba t. 
Evangélium
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Csípőtök legyen felövezve, kezetekben pedig égő gyertya legyen. Hasonlítsatok az olyan emberekhez, akik urukra várnak, hogy mihelyt megérkezik a menyegzőről és zörget, rögtön ajtót nyissanak neki. Boldogok azok a szolgák, akiket uruk megérkezésekor ébren talál. Bizony, mondom nektek, felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, körüljár és felszolgál nekik. És ha a második vagy a harmadik őrváltáskor érkezve is így találja őket, boldogok azok a szolgák.  
Lk 12,35-38

Fényes győzelmet arattak Kinizsiék Kenyérmezőnél a portyázó törökök felett