2019. december 2. – Hétfő

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_73513643_1635049979970193_4345069335048355840_o.jpgA kafarnaumi százados érzi, tudja, hogy ő kicsi, elégtelen, gyenge, az előtte tornyosuló probléma megoldásához, a szolgája egészségének visszaadásához. Jézushoz fordul, Jézushoz kiált: "Ó jöjj, ó jöjj Emmanuel."
Az igazság az, hogy mindannyian kafarnaumi századosok vagyunk. Sok olyan probléma, gond nehezedik ránk aminek hordozásához kicsik, gyengék vagyunk, amit a magunk erejével nem tudunk megoldani, orvosolni.
Hányszor volt, hogy egyik - másik gyerekünk nevelésénél, mint pedagógus csődöt mondtunk és úgy éreztük, hogy cseperedő  gyermekünknek a legegyszerűbb, legelemibb dolgot sem tudjuk megmagyarázni. A ránk bízott gyerekeket meg tudjuk védeni a hidegtől, az éhségtől, talán még különféle betegségektől is, de önmaguktól sajnos nem. Egy fiatal, meggondolatlan cselekedeteivel, naív, át nem gondolt döntésével hihetetlen sok kárt tud tenni saját magának. Ilyenkor én is, mint a kafarnaumi százados, mi mást tehetnék, mind Jézushoz sietek, segítséget, megoldást kérek tőle. Az évek telnek és olyan jó látni azt, hogy a segítség nem marad el, fiataljaink megnyugszanak és saját érdekeiket belátva rálépnek a kibontakozás, a növekedés útjára.
Advent van, Isten világformáló, jóságos erejében bízva, járuljunk mint gyermek az apja elé, tárjuk teremtő Istenünk elé gondjainkat, bajainkat, kérjünk segítséget, megoldást mindarra ami fáj, mindahhoz aminek a megoldásához mi gyengék, kicsik vagyunk. Advent csendjében fogalmazzuk meg nap mint nap kéréseinket és bizalommal forduljunk Megváltó Krisztusunk felé.
Szeretettel, 
Csaba t.
Evangélium
Abban az időben, amikor Jézus bement Kafarnaumba, egy pogány százados járult eléje, és így szólt: „Uram, szolgám bénán fekszik otthon, és szörnyen kínlódik.” Jézus így felelt: „Megyek és meggyógyítom.” A százados ezt válaszolta: „Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul az én szolgám. Jómagam, bár alárendelt ember vagyok, katonáknak parancsolok. Ha azt mondom az egyiknek: „Menj!” – elmegy; a másiknak: „Jöjj ide!” – akkor hozzám jön; és szolgámnak: „Tedd ezt!” – és megteszi.”
Amikor Jézus ezt hallotta, elcsodálkozott, és így szólt kísérőihez: „Bizony mondom nektek, ekkora hitet senkinél sem találtam Izraelben. Ezért azt mondom nektek: Sokan jönnek majd napkeletről és napnyugatról, és asztalhoz telepednek Ábrahám, Izsák és Jákob mellé a mennyek országában.”  
Mt 8,5-11