A papság évében XVI. Benedek pápa példaként állította a hívek elé Szent Pio atya életszentségét

„A papság évében XVI. Benedek pápa példaként állította a hívek elé Szent Pio atya életszentségét” – megtörtént a stigmatizált kapucinus szent holttestének traslatiója

Április 19-én, hétfőn, hívek ezrei vettek részt San Giovanni Rotondo-ban Pio atya holtteste átvitelének szertartásán. Az ereklyéit tartalmazó urnát 12 kapucinus szerzetes vette vállára és körmenetben vitte a Kegyelmek Szűzanyja templomból a Pietrelcinai Szent Piónak dedikált templomba.
A szertartás időpontjául XVI. Benedek pápa megválasztásának ötödik évfordulóját választották. A dátum egybe esett a kapucinus szerzetesek 126. tartományi káptalanjának kezdetével.
Michele Castoro érsek, Manfredonia-Vieste-San Giovanni Rotondo főpásztora homíliájában többek között megállapította: „Szent Pio atya új földi lakhelyéből az isteni élet szépségére emlékeztet bennünket, amely felé mindnyájunknak haladnunk kell hittel, reménnyel és szeretettel”.
Az új kriptát Marko Ivan Rupnik szlovén jezsuita atya, mozaikművész alkotásai díszítik, Assisi Szent Ferenc és Szent Pio életéből vett epizódokkal.
Antoni Belpiede kapucinus, a provincia szóvivője rádiónknak adott nyilatkozatában elmondta: a holttest átvitele (translatio) a keresztény liturgia szépségét és mélységét fejezi ki. A liturgikus kellékek az ambótól az oltárig fontos jelképek, amelyek üzenetet hordoznak magukban. Pio atyát az altemplom oltára mögé helyezték el, így mintegy tartóoszlopává vált a róla elnevezett bazilikának. Szent Pio földi maradványai Krisztussal egyesülnek, a kősziklával, amelyen az egész egyház nyugszik.
A keresztény hagyomány megkívánja, hogy amikor valakit szentté avatnak, új helyre kerüljenek földi maradványai, olyan templomba, amelyet róla neveztek el. Ez történt Szent Ferenc, Szent Antal, Szent Klára, Bosco Szent János és szentek százai esetében. A teológiai indokon kívül lelkipásztori szempontokat is figyelembe vettünk – tette hozzá Belpiede kapucinus. Az új altemplomban nincsenek építészeti korlátok, tehát a fogyatékkal élők is könnyen megközelíthetik. Sokkal tágasabb ez a tér, mint a Szűzanyának szentelt templomban volt, és biztonsági rendszerrel van felszerelve.
A papságnak szentelt évben XVI. Benedek pápa az arsi plébánossal együtt Szent Pio atyát példaként állította a papok és minden keresztény elé. A kapucinus szent azt tanítja nekünk, hogy szeressük Istent, testvéreinket, különösen a szenvedőket. Az iránta való tiszteletünk ösztönözzön arra, hogy kövessük példáját az életszentség útján – nyilatkozta rádiónknak Antonio Belpiede kapucinus szóvivő.
Vatikáni Rádió