Kelemen Hunor szövetségi elnök: megbizonyosodtunk, erős magyar közösség él Erdélyben

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_hir_7718.jpg„Köszönjük a magyar emberek bizalmát! Köszönjük, hogy elmentek ma szavazni, és nagy erőt ad nekünk, hogy minden nehézség ellenére ott voltak az urnáknál, kiálltak, és megmutatták, hogy Romániában, Erdélyben egy erős magyar közösség él, amely tudja, hogy honnan jön, hogy hol tart, és tudja, hogy hogyan szeretne jövőt építeni” – ezekkel a szavakkal kezdte nyilatkozatát Kelemen Hunor szövetségi elnök december 11-én, vasárnap, az urnazárást követően.

Viszonylag alacsony volt a részvétel, ennek ellenére a magyarok nagy számban mentek el szavazni, és ezen a választáson is a romániai magyar közösség visszaigazolta azt, hogy tudja és érti, hogy csak egy erős magyar képviselet jelent komoly politikai erőt – értékelte az RMDSZ elnöke. „Most úgy látszik, hogy ki tudunk jönni abból a negatív spirálból, amibe belekerültünk, megfordulni látszik az a rossz tendencia, amit az elmúlt választásokon észleltünk. Az erős képviselet azt jelenti, hogy hat százalék fölött vagyunk, 6,3 százalék az arányos képviseletet jelent. Ez azt is jelenti, hogy az összefogás, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt összefogása, a belső szolidaritás, a szórvány és a Székelyföld, a tömb összefogása meggyőzte a magyar embereket, hogy az RMDSZ és partnerei elkötelezettek a magyar ügy iránt. És az iránt is, hogy az országot jobbá tegyük, és ezzel a programmal, amit javasoltunk, amit fölmutattunk a jelöltjeinkkel, ennek az útnak neki tudunk vágni. Azon kell dolgoznunk, hogy azt, amit a választási kampányban is mondtunk, hogy Erdély a jövő, hogy egy jobb Romániát akarunk, a mindennapi munkánkkal, a döntéseinkkel, szavazatainkkal valósággá tegyük, a mi programunkat megvalósítsuk” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.   
A Szövetség elnöke még egyszer megköszönte a választóknak, az RMDSZ és MPP választóinak a bizalmat, akik mindannyian azt erősítik, hogy a magyar emberek jövője itt van, ebben az országban. Köszönetet mondott ugyanakkor azoknak is, akik a Szövetség mellett voltak, a jelöltek mellett, a megyei és a helyi szervezeteknek, az országos kampánystábnak, polgármestereknek, alpolgármestereknek, helyi önkormányzati vezetőknek és az önkormányzati képviselőknek, az erdélyi magyar történelmi egyházaknak, és mindazoknak a partnereknek, országon belül, és ország határain kívül, különösen a Fidesz-KDNP pártszövetségnek, akik ezekben a napokban segítettek.
„Nekünk minden választás fontos. Azzá teszi a felelősségünk, hogy az erdélyi magyarság egészét képviseljük, azokat is, akik ma nem vettek részt a választáson, vagy akik ma máshova tették a pecsétet. Az RMDSZ ereje az erdélyi magyarok ereje, és fordítva: az erdélyi magyarok erejét a parlamentben az RMDSZ fogja képviselni. A sikerünk közös siker, és én ennek szívből örülök. Bár még nem véglegesek az eredmények, az eddigi előrejelzések bizakodással töltenek el. Ez a választás nem csak arról szól, hogy hány képviselőnk lesz a parlamentben, hanem legfőképpen arról, hogy milyen jövőt képzelünk ennek a régiónak, ennek az országnak, és benne természetesen a magyar embereknek. A választóink támogatták a programunkat, nekünk pedig az a fontos, hogy a közösségünk jogai megerősödjenek, és újabb jogokkal tudjuk bővíteni azokat az eddig elért eredményeket, amelyek mögöttünk vannak. Ezekért minden nap meg kell harcolnunk. Fontos a gyermekeink jövője, és feladatunk az oktatásban olyan változtatást elérni, ami versenyképessé teszi a felnövekvő nemzedékeket, fontos az infrastruktúra, a munkahelyek és mindazoknak a jövője, a léte, akik sokszor önhibájukon kívül a perifériára szorultak” – mondta az RMDSZ elnöke.
„Holnaptól egy olyan munka vár, ami a következő négy esztendőben nem szólhat egyébről, csak a közjóról, a közérdekről és a magyar érdek képviseletéről. Alapvetően az lenne a legfontosabb a mi szempontunkból, erdélyi magyarok szempontjából, hogy a román többség és az erdélyi magyarok között szülessen egy olyan új szerződés, amely mindenki számára egyenlő jogokat, esélyegyenlőséget biztosít, és biztonságot, nem csak akkor, amikor a szociális gazdasági kérdésekről van szó, hanem akkor is,  - az erdélyi magyarok esetében -, amikor az identitásról, az identitás biztonságáról van szó. Ezekkel a gondolatokkal folytatjuk azt a munkát, amit teszünk most már huszonhat éve, és az új csapat, új szemlélettel, új megközelítéssel a közjó, a közérdek és a magyar érdek képviseletét fogja végezni nagy alázattal és sok munkával” – zárta összegző sajtótájékoztatóját Kelemen Hunor szövetségi elnök. 
www.parlamenti2016.rmdsz.ro