A vadkacsák téli világa a befagyott Balatonon

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_Kacsa17.jpgTengernyi csodát ígér a téli, befagyott tó az élményre vágyóknak. Nem csupán a téli sportok szerelmeseinek Kánaán a jégfödte Balaton, de a madarászok is szívesen állítják le távcsöveiket a parton, a vándorló fajokat kutatva. A fotósok szintén szemet gyönyörködtető pillanatokat kapnak el.

KACSA-LÉK A BALATONON – FANTASZTIKUS VIDEÓ A TERMÉSZET CSODÁJÁRÓL

Egy fonyódi csapattól (3dpano.hu) kapta a hirbalaton.hu azt a napokban forgatott videót, amely egy tőkésréce raj ténykedését örökítette meg a Balaton jegén.
A vadkacsák téli világa a befagyott Balatonon.
A kacsák szándékosan körbeúszkálják azt az aprócska szabad vizet, amire rátalálnak a befagyott tófelületen. A jég mozgásának hatására keletkezett nyílásokban testmelegükkel és mozgásukkal akadályozzák meg, hogy a lék újra befagyjon – tudta meg a hirbalaton.hu a Magyar Madártani Egyesület Dél-balatoni Csoportjának tagjától, Illés Gabriellától. Biztonságérzetük azonban illúzió, hiszen a lékekben összegyűlt madarak még inkább kiszolgáltatottak, mint a jégen tartózkodók: odavonzzák a réti sasokat, akiknek egy-egy nagyobb lék felér egy terített asztallal.
videó: Balazs Lorincz
forrás: hirbalaton.hu