Magyar autóbusz szenvedett balesetet Veronában

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_magyarbusz576.jpgImádkozzunk a  balesetet szenvedőkért! Az áldozatok számára örök nyugodalmat, a túlélőknek gyógyulást, mihamarabb szerencsés hazaérkezést   kérünk a jó Istentől! 

Az örök élet reményében, 

Csaba t. 
A Szinyei Merse Pál Gimnázium sítáborának résztvevői utaztak a járművön - Hétfőre nemzeti gyásznapot hirdetett a kormány
Tizenhatan meghaltak a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait szállító autóbusz olaszországi balesetében, amely péntek éjjel történt egy veronai autópálya-csomópontnál. A balesetnek a helyszínen tartózkodó magyar mentők közlése szerint két életveszélyes és négy súlyos állapotú sérültje van, utóbbiakat akár vasárnap hazaszállíthatják, a könnyebb sérülteket már kiengedték a kórházból. A veronai ügyészség gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. A magyar kormány hétfőre az áldozatokra emlékezve nemzeti gyásznapot hirdetett.
A külügyminisztérium minden olyan információt megad a szülőknek, amelyek rendelkezésre állnak. A milánói főkonzulátus az alábbi telefonszámon érhető el: 0039/339-62-19-517
Ketten vannak életveszélyben, hatan súlyosan sérültek, a könnyebb sérülteket kiengedték a kórházból
A buszbaleset könnyebb sérültjeit kiengedték a kórházakból, ők egy szállodában vannak, rajtuk kívül hat súlyos sérültet ápolnak két veronai kórházban - mondta el az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában Sárközy Júlia. A tudósító hozzátette: a Borgo Trento kórházban öt, a Borgo Roma nevűben egy súlyos sérültet ápolnak, ők mindannyian felnőttek.
paczolayPaczolay Péter, Magyarország római nagykövete (b3) orvosokkal beszélget a buszbaleset súlyos sérültjeit ellátó veronai Borgo Trento kórházban - MTI Fotó: Varga György
A könnyebb sérülteket, főleg gyerekeket már kiengedték a Borgo Trentóból, ők csatlakoztak a korábban említett szállodában a baleset többi túlélőjéhez. A kórházigazgató tájékoztatása alapján elmondta azt is, hogy az intézményben ápoltak közül ketten az intenzív osztályon, az idegsebészeten vannak, "őket még nem sikerült azonosítani". Egy férfi és egy nő súlyos égési sérüléseket szerzett, egy embert pedig csuklótörés miatt vittek be. A Borgo Roma kórházban ápolják azt a tanárt, aki segített a diákoknak kijutni a buszból, neki súlyos agyrázkódása és könyöksérülése van. A tudósító közölte azt is, hogy a milánói főkonzul és a mentőszolgálat két tagja végigjárta a sérülteket, beszéltek, akivel lehetett, míg a nagykövet ezekben a percekben látogatja meg a kórházban fekvőket.
Major Eszter, az M1 tudósítója a szálloda elől arról számolt be, hogy a diákok sokkos állapotban vannak. A hotelbe csak hozzátartozók mehetnek be, az épület előtt rendőrautók állnak. A tudósító az egyik könnyebben sérült fiú édesapjának beszámolója alapján elmondta, hogy a baleset bekövetkezésekor a gyerekek aludtak, egy hatalmas csattanásra ébredtek. A szóban forgó fiú a lábával rúgta ki a busz ablakát, az előtte ülő lánynak még segített a menekülésben, kettővel előtte ülő társán azonban már nem tudott segíteni. A műsorban elhangzott, hogy egyes olasz híradások arra hívják fel a figyelmet, hogy az olasz A4-es autópálya legveszélyesebb szakaszán történt a magyar busztragédia.
Négy súlyos sérültet akár már vasárnap hazaszállíthatnak
Az Ökumenikus Segélyszervezet országos gyűjtést indít
Országos gyűjtést indít a buszbaleset sérültjei és az áldozatok hozzátartozói javára az Ökumenikus Segélyszervezet - közölték szombat este az MTI-vel. A segélyszervezet közleménye szerint az egész országot sokkoló tragédia utáni gyászban lehetőséget szeretnének biztosítani mindenkinek, hogy szolidaritását fejezze ki a Verona közelében történt buszbalesetben érintett családokkal. Ezért indítják el pénzadományok gyűjtését, a beérkező pénzt teljes egészében az érintett családoknak juttatják el. "Egy ilyen tragédia esetén az ember a gyász és a tehetetlenség érzésével szembesül. Az együttérzés és az imák mellett talán a legtöbb, amit tehetünk, hogy támogatjuk a tragédiát szenvedett családokat, akik családfenntartót, gyermeket vesztettek el, vagy sérülésük miatt hosszabb kezelésre szorulnak" - idézte a közlemény Lehel Lászlót, a szervezet elnök-igazgatóját. A gyűjtéshez a Segélyszervezet honlapján, a www.segelyszervezet.hu oldalon és az ott megtalálható számlaszámon lehet adakozni.
A baleset hat súlyos sérültje közül négyet akár már vasárnap hazaszállíthatnak Magyarországra - mondta el az M1 szombat esti műsorában Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója, aki a sérültekért indult magyar mentőcsoporttal tartózkodik a helyszínen. Csató Gábor hozzátette, hogy a hat súlyos sérült közül ketten életveszélyes, válságos állapotban vannak, életfunkcióikat gépekkel tartják fenn. Ők egyelőre nem szállíthatók Magyarországra, akár hetekig is a veronai kórházban maradhatnak. Az OMSZ főigazgatója beszámolt arról is, hogy meglátogatták a könnyebb sérülteket is, akik egy szállodában várják, hogy a hatóságoktól engedélyt kapjanak a hazatérésre.
Sárközy Júlia arról számolt be, hogy az életveszélyes állapotban lévő sérültek a legmagasabb szintű ellátásban részesülnek az egyik veronai kórházban, ahol az olaszországi viszonyokhoz képest is magas a színvonal.  A tudósító közlése szerint a kiégett autóbusz váza délután még a baleset helyszínén volt, az olasz hatóságok ponyvákkal takarták le a roncsot, hogy a későbbi vizsgálatok érdekében védjék az időjárás viszontagságai elől. A helyszínelés befejezése után, az esti órákban a roncsot elszállították. A baleset körülményei továbbra is tisztázatlanok, a körülményeket vizsgálják. Egyelőre nem ismert a busz pontos műszaki állapota és az sem, hogy a sofőrök mikor váltották egymást.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszter, a Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt, ahol az iskola tanulói folyamatosan érkeznek, virágokat, mécseseket helyeznek el - Fotók: Nagy Balázs/Magyar Hírlap
Sárközy Júlia közlése szerint az olasz sajtóban hősként ünneplik azt a tanárt, aki több gyereket is kimentett a buszból. A tudósító elmondta azt is, hogy a veronai és a környéken élő magyarok egy emberként mozdultak meg a tragédia hírére, rengetegen ajánlottak segítséget. A Római Magyar Akadémián pedig este virrasztást tartanak az áldozatok emlékére.
Valószínűleg a könnyebb sérültek is hazautazhatnak vasárnap
Egyelőre meg nem erősített információk szerint várhatóan vasárnap hazautazhatnak a veronai busztragédia könnyebb sérültjei abból a szállodából, amelyben jelenleg vannak - közölte az M1 aktuális csatorna esti műsorában Major Eszter, a közmédia helyszíni tudósítója.
Beszámolt arról, hogy az esti órákban folyamatosan érkeztek az olasz rendőrség gépkocsijai a szálloda elé és elvittek gyerekeket vélhetően kihallgatásra, erről azonban a hatóságok nem közöltek információt. A szállodában lévő könnyebb sérültek csak akkor térhetnek vissza Magyarországra, ha az olasz hatóságok kihallgatták őket. A tudósító meg nem erősített információkra hivatkozva azt mondta, hogy várhatóan már vasárnap hazatérhetnek a gyerekek. A szállodában egyébként vannak rendőrök, akik nem engednek be senkit és odafigyelnek arra is, hogy a hatóságok engedélye nélkül egyetlen sérült se hagyhassa el az országot.
Major Eszter hozzátette: az Országos Mentőszolgálat autói a szálloda előtt várakoznak, hogy azokat a gyerekeket, akiknek az állapota igényli, hazaszállítsák. A tudósító megjegyezte, hogy nagyon sok szülő is megérkezett a nap folyamán Veronába, mindannyian az olasz hatóságok engedélyét várják a hazatérésre.
Balog Zoltán: Százával érkeznek a segítő felajánlások
Százával érkeznek az üzenetek a kormányhoz, hogy ki milyen módon szeretne segíteni - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere szombaton késő délután a balesetet szenvedett magyar busz áldozatainak iskolája előtt.
"A veszteség közös" - emelte ki Balog Zoltán, kifejtve: a családok veszteségén túl veszteség az iskolának, s az egész országnak, amikor ereje teljében lévő fiatalok életük kapujában elmennek. Osztoznak a fájdalmon is, azt elvenni nem tudják vagy meg nem történtté tenni. Ugyanakkor azt szeretnék, "ha mindazok, akiket veszteség ért, éreznék, hogy velük vagyunk, hogy ilyenkor ebben az országban képesek vagyunk összefogni" - fogalmazott a miniszter, megjegyezve: az együttérzésen túl az elsődleges feladat most a mentés.
Balog Zoltán elmondta, hogy az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának vezetésével megérkezett a helyszínre küldött mentőcsapat. A mentők most körbejárják a kórházakat és azt a szállodát, ahol a buszbaleset sérültjei vannak, s azon dolgoznak, hogy akik hazajöhetnek, minél hamarabb haza tudjanak jönni - szögezte le, hozzátéve: ennek költségeit az állam vállalja. Felidézte továbbá, hogy a Magyar Közlönyben is megjelent, miszerint a kormány gyásznapot hirdetett hétfőre. Ezen felül az iskolák vezetőit, diákjait, levélben is arra kérik, hogy méltó módon emlékezzenek meg a baleset áldozatairól.
Balog Zoltánt rövid sajtótájékoztatója után a balesetet szenvedett busz egyik utasáról érdeklődött egy férfi a miniszternél. Azt mondta: a hatóságok mostanáig csak annyit közöltek velük, hogy az élők névsorában nem találták hozzátartozójukat. Megkérdezte a minisztert mi a teendő, ha az áldozatok között van. Erre válaszolva Balog Zoltán a férfinak azt mondta: felveszik adatait és felajánlotta kollégái segítségét.
buszbaleset megemlékezés mhMécsest helyez el egy megemlékező a buszbaleset áldozatainak emlékére a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt. Fotó: Nagy Balázs/Magyar Hírlap
Az emberi erőforrások minisztere, Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára, Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Palkovics László oktatásért felelős államtitkár és Solti Péter, a Klebelsberg Központ vezetője szombaton késő délután közösen gyújtott gyertyát az áldozatok emlékére a fővárosi Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt.
A gimnáziumhoz egész nap folyamatosan érkeztek a hozzátartozók, barátok, az iskola diákjai és dolgozói, megemlékezők. Többtucatnyi virágot, koszorút helyeztek el. Az iskola előtt és az épületben százával égnek a mécsesek, gyertyák.
Nyomozást indított a veronai államügyészség 
A kormány hétfőre gyásznapot rendelt el
Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány a balesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombat délután.
A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni. Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani. A kormány rendelete szombaton 18 órakor lép hatályba. Havasi Bertalan elmondta: Magyarország lobogóját hétfőn reggel nyolc órakor vonják fel, majd eresztik félárbocra a budapesti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében.
Gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt ismeretlenek ellen nyomozást indított a veronai államügyészség - közölte szombaton a szervezet. Az államügyészség tájékoztatása szerint tisztázni próbálják, ki felelős a tragédiáért. Egyben késznek mutatkoznak találkozni az áldozatok rokonaival, valamint kapcsolatba lépni a magyar hatóságokkal.
Angela Barbaglio, az egyik vezető helyi ügyész az ANSA olasz hírügynökségnek elmondta: rendkívül nehéz kinyomozni, milyen okok vezethettek a tragédiához, és bonyolítja a vizsgálatokat, hogy nem könnyű azonosítani az áldozatokat. Tisztázni kellene, hogy mi is történt egyáltalán, hiszen a baleset részletei sem ismeretesek, még azt sem tudni pontosan, milyen összefüggés volt az ütközés és az utána rögtön bekövetkezett, a vélhetően gázolajjal működött buszt tönkretevő tűz között. Az igazságügyi tisztségviselő szerint rekonstruálni kellene a Franciaországból indult jármű egész útját, akárcsak azt, hogy a sofőrök mikor váltották egymást - tette hozzá. A veronai közúti rendőrség parancsnoka sajtóértekezletén ugyancsak azt mondta, hogy egyelőre csak feltételezések alapján tudnak bármire is következtetni a hatóságok.
"Egyelőre még azt sem tudjuk megmondani, hogy a halálos áldozatok között van-e a busz mindkét sofőrje" - mondta Girolamo Laquanti. A rendőrparancsnok sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta "a magyar konzul nem sokkal korábbi nyilatkozatát", miszerint - ahogy az ANSA írja - a baleset előtt egy órával váltották egymást a volánnál. A parancsnok annyit tudott csak bizonyossággal mondani, hogy a busz már a szalagkorlátnak ütközött néhány tucat méterre attól az oszloptól, amelynek később nekicsapódott. Hírügynökségi jelentések szerint a halottak azonosításához valószínűleg DNS-vizsgálatra is szükség lesz.
Az ANSA említést tesz az egyik halálos áldozatról, akinek a holtteste mellett találtak egy vészkalapácsot. A közúti rendőrök szerint vélhetően az egyik diákról van szó, aki megpróbálta kitörni az ablakot és úgy kijutni a járműből, de belehalt a korábbi ütközéstől elszenvedett sérülésekbe. Ugyancsak az ANSA idézi az egyik tizenhét éves fiúnak a szavait, aki viszont túlélte a tragédiát, apja már ott volt Veronában. A fiú arra emlékezett vissza, hogy érezték, a busz elkezd billegni, "majd hallottuk a jobboldali kerekek zaját, amikor lecsúsztak az útról (...) ezután jött a nagy ütközés. A busz ajtói beragadtak, ezért az egyik barátommal kezünkbe vettünk egy vészkalapácsot, betörtük az ablaküveget, és kimásztunk".
Timaffy Judit milánói magyar főkonzul korábban elmondta, hogy a buszon hátul ülők az ablakokat kitörve, teljes pánikban jutottak ki a járműből. Sokan közülük aludtak, és az ütközéstől ébredtek fel. Többüket egy testnevelő tanár mentette meg, aki többször visszament a buszba, hogy onnan újabb diákokat hozzon ki, őt kórházba vitték súlyos égési sérülésekkel - mondta el a főkonzul. Olasz tévéhíradók felvételei szerint a jármű teljesen kiégett. A rendőrparancsnok azt is elmondta, hogy ismereteik szerint más jármű nem volt érintett a balesetben, és egyelőre vizsgálják, hogy az autóbusz miért szaladt le az útpályáról.
Magyar rendőrszakértői csoport is segíti a nyomozást
Az olasz hatóságok kérésére háromtagú magyar rendőrszakértői csoport utazott Olaszországba, a veronai buszbaleset helyszínére - közölte honlapján a rendőrség szombaton. A közlemény szerint a rendőrségi szakemberek az olasz hatóságok munkáját fogják segíteni. A magyar rendőrség minden segítséget megad az olasz hatóságoknak a baleset körülményeinek mielőbbi tisztázása érdekében.
A csoport vezetője Óberling József rendőr ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályvezetője. Vele utazik Jámbor István rendőr alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Osztályvezetője és Fiore András rendőr százados, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda olaszul beszélő munkatársa - áll a közleményben.
Pszichológusi segítséget várnak a túlélők
Nagyon várják a péntek éjjeli veronai buszbaleset túlélői a pszichológusi segítséget - jelentette szombat délután a helyszínről a közmédia tudósítója. Az M1 aktuális csatorna híradójában a tudósító a Verona külvárosában található szálloda elől jelentkezett, amelyben a baleset túlélői és könnyebb sérültjei kaptak szállást. Elmondta: a diákok a szállodában csoportokban vannak, senki sem marad egyedül. Elkeseredettek, sokan sírnak, egymást vigasztalják. Zsigmond Attila, akinek lánya a buszon utazott, és úgy tudják, jól van, az M1-nek elmondta: reggel óta tíz gyermek szüleivel vannak a helyszínen. Elképesztő összefogás támogatja a gyerekeket, felsorolni is nehéz, mennyi segítséget kapnak az ügyintézéstől a ruhaneműkig a konzulátustól, a veronai magyaroktól és a helyiektől. A hatalmas lelki nyomás és az információhiány miatt nagyon várják a pszichológusi és a hatósági segítséget.
A szálloda térítésmentesen ad nekik szállást. A vizsgálat tart az ügyben, és valószínűleg a szombat éjszakát is ott kell tölteniük - közölte az apa. A közmédia tudósítója beszámolt arról is, hogy a diákokat egyenként hallgatják ki a szállodában vagy a rendőrségen. Sok fiatalnak nincs cipője, ruháikat elvesztették a tűzben. A diákok leginkább információt szeretnének arról, hogy mi lesz most velük, mikor, és hogyan utazhatnak haza. Elmondta azt is, hogy a gyermekektől származó értesülések szerint a busz a baleset előtt megállt, a sofőrök váltották egymást, tehát nem fáradt sofőr vezetett.
A katasztrófavédelem pszichológusokat küldött a helyszínre
Várhatóan az esti órákban érkezik meg a katasztrófavédelem pszichológusokból álló, négy tagú krízisintervenciós csoportja Veronába a hajnali buszbaleset sérültjeihez - tette közzé honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A közlés szerint a krízisintervenciós csoport négy tagja kora délután útnak indul Olaszországba.
A pszichológusok a tizenhat halálos áldozatot követelő buszbaleset túlélőinek és a diákok hozzátartozóinak nyújtanak segítséget a tragédia feldolgozásában. Kovács Péter tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelem vezető pszichológusa és két munkatársa, valamint egy önkéntes szakember alkotja a csoportot, amely a kora délutáni órákban indult Veronába és várhatóan az esti órákban érkezik meg. A magyar konzullal és a már helyszínen lévő pszichológusokkal történő egyeztetés után azonnal megkezdik a munkát: az előzetes tervek szerint a veronai Szent Bonifác kórházban ápolt könnyű sérültek és a hozzátartozók kapnak tőlük segítséget ahhoz, hogy a történteket mielőbb feldolgozhassák.
Szijjártó Péter: egy sérült életveszélyes, kettő nagyon súlyos állapotban van
A Studio Italia ingyenes szálláslehetőséget ajánl fel a hozzátartozóknak
A Studio Italia Olasz Nyelvi és Idegenforgalmi Központ az olaszországi buszbalesetet szenvedett diákok hozzátartozóinak ingyenes szállást tud felajánlani a baleset közelében - közölte a központ igazgatója szombaton. Salusinszky András elmondta, hogy a szállás a Verona megyei San Bonifacio közelében van, akit érdekel a lehetőség a +36 30 21 21 142-es telefonszámon kaphat részletesebb tájékoztatást. Olasztanárként, olasz utak szervezőiként és nem utolsó sorban szülőkként osztozunk minden érintett fájdalmában - tette hozzá.
Tizenhat halottja, egy mesterséges kómában tartott, életveszélyes állapotú, két nagyon súlyos, tíz súlyos és tizenhárom könnyű sérültje van a balesetnek, tizenketten sérülések nélkül élték túl a szerencsétlenséget - közölte szombat délelőtt Budapesten, sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Jelezte: nagyjából mostanra állt össze a sértetlenek listája, és "nagyjából végleges" a kórházban ápoltaké. A magyar kormány nevében részvétét és együttérzését kifejezve Szijjártó Péter közölte: a kormányzat a hazajuttatás és a szülők kimenetelének minden költségét állja, és mindent megtesz, hogy a családok fájdalmát enyhíteni tudja.
A magyar diplomácia vezetője azt mondta, hogy egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a balesetet, de az olasz rendőrök nem találtak féknyomot. Arról is ellentétesek az információk, hogy hányan ültek a buszon, amely Velence és Verona között az autópálya szalagkorlátjának, majd egy felüljáró pillérének csapódott, ami után rendkívül gyorsan terjedő, sűrű, fullasztó füstöt okozó tűz ütött ki a jármű első részében - tette hozzá.
Szólt arról is, hogy hajnalban a milánói magyar főkonzul és egy munkatársa Veronába érkezett, ahol három kórházban ápolják a sérülteket. A többieket a veronai polgármester közreműködésének köszönhetően a város déli részén szállodában helyezték el, hozzájuk már kirendeltek pszichológust - tette hozzá. 
Már négy magyar diplomata van a helyszínen, két nagyon tapasztalt konzul pedig útnak indult Budapestről; egyikük olaszországi tapasztalatokkal rendelkezik, míg a másik korábban hasonló válsághelyzetekben állt helyt. A római konzult ugyancsak a helyszínre küldte, a tárca közigazgatási államtitkára pedig vasárnap érkezik Veronába. Vasárnap kezdődik munkájuk különösen nehéz része, a holttestek azonosítása és a halotti anyakönyvi kivonatok kiadása - ismertette Szijjártó Péter.
szinyei fekete zászlóFekete zászló lobog a Szinyei Merse Pál Gimnázium falán a főváros VI. kerületében. A balesetet szenvedett busz utasai az intézmény diákjai. Fotó: Nagy Balázs/Magyar HírlapSzijjártó Péter közölte: az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, valamint vezető főorvosa is a helyszínre indult, de konzultált a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatójával is, és az intézmény kész a hazaérkező sebesültek fogadására.
A Szinyei Merse Pál Gimnázium sítáborának résztvevői utaztak a buszon
Tóth Gábor, a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatója közölte, az intézmény harminchat diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott a buszon
Az igazgató megerősítette, hogy a hivatalos utaslista szerint 54-en voltak a buszon. Az számára is rejtély, miért vezette - az egyik olasz hírügynökség értesülése szerint - a járművet francia sofőr, mivel Magyarországról két magyar sofőrrel indult a túra - mondta.
Közölte azt is, hogy az iskola évek óta a Pizolit Busz Kft.-vel utazik sítáborba, mindig ugyanarra a helyre Franciaországba. Az önköltséges táborokat a testnevelő tanárok szervezik. Hozzátette: a gimnázium minden utazásnál köt élet-, baleset- és csomagbiztosítást a résztvevőkre, ami a sérültek ellátására, az érintettek kompenzációjára is kiterjed.
Tóth Gábor kérdésre válaszolva elmondta, hogy az itthon maradt diákoknak osztályfőnökök, iskolapszichológus, és más pszichológusok közreműködésével segítenek abban, hogy feldolgozzák valamilyen módon a tragédiát - különösen azokban az osztályokban, ahol kiderül, hogy egy diák nem tér haza. 
Két magyar sofőr vezette az autóbuszt
Két főállású magyar sofőr vezette a péntek éjjel az olaszországi Verona közelében súlyos balesetet szenvedett buszt - mondta el a járművet adó Pizolit Személyszállító Kft. egyik alkalmazottja szombaton. Mint fogalmazott: nem érti, miért merült fel, hogy a jármű kormánya mögött egy francia sofőr ült a baleset idején. Tudomása szerint a hazafelé tartó autóbuszt a sítábor ideje alatt végig kint tartózkodó két magyar sofőrjük vezette. A Setra márkájú, 57+2 személyes autóbusz jó műszaki állapotú volt, sofőrjei régóta vezető, gyakorlott szakembereknek számítanak - tette hozzá. A cég tulajdonos-ügyvezetőjét nem tudta elérni az MTI.
Megemlékezés miatt korlátozzák a forgalmat a gimnázium környékén
Megemlékezés miatt korlátozzák a forgalmat Budapest VI. kerületében, a Színyei Mers Pál Gimnáziumnál - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalos honlapján. A tájékoztatás szerint a megemlékezés idejére lezárták a Budapest VI. Kmety György utca és a Szinyei Merse utca kereszteződését, valamint a gimnázium előtti szakaszt.
Az olasz miniszterelnök telefonon egyeztetett Orbán Viktorral
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke közölte, hogy Paolo Gentiloni, Olaszország miniszterelnöke telefonon fejezte ki együttérzését Orbán Viktor miniszterelnöknek a magyar diákokat szállító busz balesete miatt, korábban pedig így tett a lett külügyminiszter is. Paolo Gentiloni leszögezte, hogy az olasz mentőegységek és egészségügyi intézmények minden tőlük telhetőt megtesznek a sérült magyarok lehető legjobb ellátásáért - ismertette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Iroda sajtófőnöke. 
Juncker is együttérzését fejezte ki
Legmélyebb együttérzését és őszinte részvétét fejezte ki a veronai magyar busztragédia kapcsán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közlemény útján. A közleményben olvasható, hogy Jean-Claude Juncker szerint semmilyen nyilatkozat nem enyhíthet azon a fájdalmon, amelyet ez a tragikus veszteség okozott, "de gondolataimban a baleset áldozataival és szeretteikkel vagyok, akik gyászolnak, és a nemzettel, amely együtt gyászol velük".
Orbán Viktor megköszönte a tájékoztatást és az olasz hatóságok munkáját. Megkérte partnerét, hogy az olasz és a magyar állami szervek alakítsanak ki szoros együttműködést annak érdekében, hogy tisztázódjanak a tömegkatasztrófa körülményei, illetve az áldozatokat és a sérülteket mihamarabb sikerüljön Magyarországra szállítani. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szintén telefonon kondoleált Szijjártó Péternek. Szijjártó Péter ugyancsak telefonon köszönte meg Massimo Rusticónak, Olaszország budapesti nagykövetének az olasz hatóságok, egészségügyi dolgozók munkáját.
Felajánlotta segítségét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház
Felajánlotta segítségét a veronai buszbaleset égési sérültjeinek ellátására a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház gyermekegészségügyi központja szombaton. Az intézmény tájékoztatása szerint az országban két olyan központ van, ahol égéssérült gyermekek ellátására szakosodtak, az egyik a budapesti Bethesda, a másik a miskolci megyei kórház gyermekegészségügyi központja.
Honvédelmi Minisztérium: A Honvédkórház készen áll a sérültek fogadására
A Honvédelmi Minisztérium őszinte részvétét fejezi ki az olaszországi buszbalesetben elhunyt fiatalok családtagjainak, hozzátartozóinak, egyúttal mielőbbi felépülést kíván a baleset sérültjeinek. Az MH Egészségügyi Központ, Honvédkórház készen áll a sérültek fogadására, és minden szakterületen - a sürgősségi ellátáson túl,  a pszichológiai segítségnyújtástól a felépülést segítő rehabilitációig - biztosítani tudja a teljes körű ellátásukat. 
Olasz sajtóinformációk szerint az egyik kerék hibája okozhatta a balesetet
Az Origo az olasz állami rádióra hivatkozva azt írta, egy szlovén kamionsofőr, aki a busz mögött haladt, valamilyen problémát látott az egyik keréknél.Ezt próbálta jelezni is a sofőrnek, aki azonban nem tudott elég gyorsan reagálni. A szlovén kamionos a helyszínen segített a mentésben is. Az Ansa hírügynökség is arról ír, hogy egy kamionsofőr nagyjából harminc kilométerrel a baleset helyszíne előtt látott egy buszt, amelynek nem volt rendben az egyik kereke. Egyelőre azonban nem erősítették meg ezt a verziót, a baleset körülményeit még vizsgálják, és sokat segíthetnek az autópálya kamerái is.
Orbán Viktor: Imáimmal a gyászolók mellett vagyok
"Minden család, közösség, nemzet számára a fiatal életek, gyermekeink elvesztése a legnagyobb csapás" - írta Orbán Viktor az éjszakai olaszországi buszbaleset kapcsán kiadott nyilatkozatában. A miniszterelnök közölte, utasította a magyar hatóságokat, hogy mindent kövessenek el a helyzet teljes körű tisztázása érdekében. "A gyász nehéz pillanataiban imáimmal a tragédiával sújtott családok, barátok mellett vagyok - zárul a kormányfő nyilatkozata.
A tűzoltóság azt közölte, hogy az áldozatok számáról adott újabb mérleg vélhetően véglegesnek tekinthető, 36 sérült el tudta hagyni a buszt, őket kórházba szállították. Az MTI tudósítója, Sárközy Júlia úgy tudja, 39 sérültet veronai kórházakba vittek.
Erdő Péter megemlékezésre kéri főegyházmegyéje papjait
Erdő Péter bíboros arra kéri az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papjait, hogy a vasárnapi szentmiséken emlékezzenek meg az áldozatokról.
A bíboros az MTI-hez szombat este eljuttatott üzenetében azt írta, megrendülten értesült a magyar diákcsoportot olaszországi tragédiájáról. "Együtt érzek a családokkal, imádkozom a szerencsétlenségben elhunytakért és a sérültek mielőbbi gyógyulásáért" - olvasható a közleményben.A bíboros tudatta: imádkozik a péntek éjszakai olaszországi buszbaleset áldozataiért és családjaikért.
A pártok osztoznak a gyászolók fájdalmában
A tragédia kapcsán a pártok is közleményt adtak ki.
A Fidesz mély megrendüléssel értesült a magyar diákok tragikus buszbalesetéről. "Osztozunk a gyászoló a családok fájdalmában. A sérülteknek testi-lelki felépülést kívánunk. Imádkozzunk az áldozatokért.  Arra kérjük a kormányt, hogy minden lehetséges eszközzel segítse a hozzátartozókat ebben a helyzetben és tegyen meg mindent, hogy kivizsgálják a baleset okát" - olvasható a nagyobbik kormánypárt közleményében.
A Kereszténydemokrata Néppárt mély megrendüléssel értesült az olaszországi buszbaleset tragédiájáról. "Őszinte részvétünket fejezzük ki a gyászoló családoknak. Osztozunk fájdalmukban, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánunk" - írta a KDNP.
Áder János mély megrendüléssel értesült a magyar gimnazistákat ért tragikus buszbalesetről. "Az elhunytak szüleit, testvéreit, hozzátartozóit, osztálytársait és tanárait ért gyász ma mindannyiunké" - írta."A szomorú hír minden édesanyában és édesapában ugyanazokat a szorongató érzéseket hívja elő, mert senki sem adhatja vissza szeretteiknek azok életét, akiket örökre elragadott ez a tragikus baleset. Lélekben közösen reménykedünk a baleset túlélőinek mielőbbi és maradéktalan felépülésében" - közölte az államfő. Áder János megköszönte a mentésben résztvevők, valamint az olasz és a magyar szervek munkáját.
A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója is részvétét nyilvánította.
A Fidesz-frakció mély fájdalommal gyászolja a tragikus buszbaleset fiatal áldozatait és őszinte részvétét fejezi ki hozzátartozóiknak. A balesetben megsérült diákoknak mielőbbi teljes felépülést kíván és arra kéri a kormányt, hogy ehhez minden szükséges segítséget adjon meg! 
Az MSZP gyászolja a buszbalesetben elhunyt diákokat, mielőbbi felépülést kíván a sérülteknek. A szocialisták közleményükben kiemelik: az MSZP fájdalommal és megrendüléssel osztozik a gyászban, amelyet most az egész ország érez a magyar fiatalokat szállító busz olaszországi tragédiája miatt. "Őszinte részvétünket fejezzük ki az elhunyt diákok hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánunk" - írja az MSZP.
"Felfoghatatlan és iszonyatos a veronai buszbaleset" - írja a Demokratikus Koalíció, amely megrendülten gyászolja az áldozatokat, részvétét nyilvánítja a hozzátartozóknak, rokonoknak, barátoknak, osztozik mérhetetlen fájdalmukban, a sérülteknek pedig mihamarabbi felépülést kíván.
A Magyar Liberális Párt tagjai együttéreznek és részvétüket fejezik ki az olaszországi autóbusz-baleset halálos áldozatainak hozzátartozóinak. "Ami péntek éjjel történt, minden szülő legnagyobb rémálma, ezért különösen nagy tiszteletet érdemel a diákokkal utazó pedagógus, aki életét kockáztatva mentett ki sérült gyerekeket a még égő járműből. A sérülteknek gyors felépülést kívánunk!" - olvasható a közleményben.
A Fidelitas mély megrendüléssel értesült a magyar diákokat szállító busz olaszországi balesetéről. "Nincs ugyanis nagyobb tragédia, mint a fiatalok értelmetlen elvesztése. Szeretnénk együttérzésünket kifejezni az áldozatok hozzátartozóinak. Osztozunk fájdalmukban, imádkozunk értük. A baleset sérültjeinek mielőbbi teljes gyógyulást kívánunk!" - írja a Fidelitas kommünikéjében.
A társadalmi szervezetek is részvétükről biztosították az érintetteket
A pártok mellett a politikához nem köthető társadalmi szervezetek is részvétüket nyivánították a tragédia kapcsán.
Megdöbbenve értesültünk a Szinyei Merse Gimnázium diákjait ért tragikus balesetről - írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A gondtalan síelésről visszatérő csoportot álmában érő ütközés következtében elhunytak immár örök veszteségei Magyarország jövőjének. Tiszteletteljes főhajtással emlékezzünk Rájuk!
A VDSzSz Szolidaritás tagsága nevében megrendülve fejezem ki részvétemet az olaszországi buszbalesetben elhunyt fiatalok családtagjainak, hozzátartozóinak. Tisztelettel gondolok mindazokra, akik életük és testi épségük kockáztatása árán, önfeláldozó módon mentették társaikat. Gyors felépülést kívánok a sérülteknek." - fogalmazott a szakszervezet nevében, Halasi Zoltán elnök.
A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete mély megrendüléssel értesült a magyar diákok tragikus olaszországi buszbalesetéről. Egyesületünk együttérzését fejezi ki az elhunytak családja, hozzátartozói, barátai felé, és mielőbbi felépülést kívánunk a sérülteknek.
www.magyarhirlap.hu